null Eenzaamheid als reden voor chemseks

PSY_TomPlatteau_ChemSex_head_large.jpg
Gezondheid
Eenzaamheid als reden voor chemseks
Seks en drugs zijn lange tijd aan elkaar gelinkt geweest. Sinds enkele jaren doet zich echter een nieuw fenomeen voor: chemseks. Er zijn nieuwe middelen die een revolutie betekenen in de seksualiteitsbeleving, maar die ook steeds vaker tot ernstige gezondheidsproblemen leiden. Uit onderzoek van OU-onderzoeker Tom Platteau blijkt dat eenzaamheid een belangrijke rol speelt bij problematisch chemseksgebruik. Vooral in combinatie met speciale apps waarmee gebruikers heel makkelijk met elkaar kunnen afspreken. Platteau onderzoekt onder andere of die apps ook kunnen helpen om het probleem op te lossen.

Ernstige gezondheidsproblemen

Bij chemseks wordt gebruik gemaakt van erg potente middelen die de seksualiteitsbeleving binnen bepaalde groepen, zoals homoseksuele mannen, ingrijpend hebben veranderd. Dit fenomeen heeft een enorme impact op het individu, maar straalt ook uit naar de volledige community. Er zijn namelijk meer en meer mannen die ernstige klachten ondervinden van hun chemseksgebruik: druggerelateerde klachten (overdosis), seksuele en medische klachten (seksueel overdraagbare aandoeningen, hiv-infectie), problemen met hun mentale gezondheid (depressieve symptomatologie) en sociale implicaties (relationeel, professioneel, familiaal).

Waarom slaat de een door in chemseksgebruik en de ander niet?

Hoe komt het dat sommige mensen jarenlang zonder grote consequenties middelen kunnen gebruiken, en anderen zich binnen enkele maanden volledig verliezen in dit gebruik met alle bijhorende klachten van dien? Heeft het te maken met de persoon (persoonlijkheidskenmerken) of met de middelen, of is het een combinatie van deze factoren? Hierover is niet zoveel geweten.

Gebruikers geven eenzaamheid op als reden

Tom Platteau (universitair docent Klinische psychologie) en zijn collega’s ontwikkelden een 'model' dat beschrijft welke evolutie mensen kunnen doormaken. In hun 'Journey toward problematic chemsex' noemen ze 'eenzaamheid' als belangrijke kwetsbaarheid om door te schieten naar problematisch chemseksgebruik (1).

Hookup apps geven een duwtje in de rug

Een tweede belangrijk element in het proces zijn de mobiele hookup applicaties ('apps'). Deze apps faciliteren middelengebruik en zorgen voor een instant mogelijkheid tot chemseks-afspraakjes. In een artikel over chemseks-specifieke care en support werpen Tom Platteau en collega’s het idee op om deze apps niet enkel te zien als een onderdeel van 'het probleem', maar ze ook te benaderen als een deel van de oplossing (2).

Hookup app die aanzet tot veiliger gedrag

Kan een hookup-app ook zorgen voor ondersteuning in veiliger chemseksgebruik? Tom Platteau werkt momenteel aan de ontwikkeling van zo een applicatie. In januari 2021 moet een proefversie klaar zijn en kan het effectiviteitsonderzoek van deze app starten. Tegelijkertijd gaat Tom Platteau door met het onderzoek door naar de mechanismen die (problematisch) chemseksgebruik in de hand werken. Is eenzaamheid effectief een kwetsbaarheidsfactor? Zou ondersteuning rond eenzaamheid chemseks kunnen veranderen? Deze vragen liggen in het onderzoeksgebied van Tom Platteau.

Referenties

(1) Platteau, T., Pebody, R., Dunbar, N., Lebacq, T., & Collins, B. (2019). The problematic chemsex journey: a resource for prevention and harm reduction. Drugs and Alcohol Today, 19(1), 49–54.
(2) Platteau, T., Herrijgers, C., & de Wit, J. (2020). Digital chemsex support and care: the potential of just-in-time adaptive interventions. International Journal of Drug Policy. (open access)