Duurzame goederen leveren tweederde energieverbruik
Vita leidde het onderzoek, dat onderdeel vormde van zijn promotieonderzoek aan het Industrial Ecology Programme (IndEcol) van NTNU. Hij werkte hiervoor samen met onderzoekers van Yale University, IIASA in Wenen en University College Londen. De onderzoeksgroep concludeerde dat duurzame goederen op zich slechts 10 procent uitmaken van de energievoetafdruk van huishoudens over de hele wereld. Maar als rekening wordt gehouden met alle goederen en diensten die nodig zijn om deze goederen te gebruiken, dan stijgt het aandeel tot maar liefst tweederde van het energieverbruik dat wordt bijgedragen door huishoudens wereldwijd.
Energieverbruik gedurende hele levenscyclus
Vita: 'Voor de productie en het gebruik van een auto is bijvoorbeeld gedurende de hele levenscyclus energie nodig. Het kost energie om metalen te winnen en de auto in elkaar te zetten. Om de auto te laten rijden zijn verschillende soorten brandstof nodig, verschillende goederen en diensten zoals reserveonderdelen, een systeem voor de distributie van brandstof, monteurs, verzekeringsmaatschappijen, iemand die rijbewijzen afgeeft, autohandelaars, enzovoort. Deze hebben allemaal op verschillende manieren energie nodig.'
Jevons-paradox
Vita en zijn onderzoeksteam richtten zich in hun onderzoek op 31 landen. 14 van deze landen bleken erin geslaagd hun energieverbruik ten opzichte van 1995 te verminderen. De overige landen hebben hun energievoetafdruk per persoon zelfs vergroot, ondanks het feit dat ze energie-efficiënter zijn geworden. Dit fenomeen wordt ook wel de paradox van Jevons genoemd: technologische vooruitgang die de efficiëntie van het gebruik van een hulpbron verhoogt, leidt meestal tot een hoger verbruik van die hulpbron.
Gibran Vita is als docent en onderzoeker verbonden aan de vakgroep milieuwetenschappen binnen de faculteit bètawetenschappen van de Open Universiteit. Het artikel 'Durable Goods Drive Two-Thirds of Global Households' Final Energy Footprints', werd eerder dit jaar gepubliceerd in Environmental Science & Technology.
Norwegian SciTech News schreef een uitgebreid artikel over het onderzoek van Gibran Vita.