null Lezing Genderdysforie: niet omdat ik anders wil zijn, maar omdat ik mezelf wil zijn

PSY_Conferentie_12951_head_large.jpg
Gezondheid
Lezing Genderdysforie: niet omdat ik anders wil zijn, maar omdat ik mezelf wil zijn

Helaas is de lezing wegens omstandigheden afgelast.

Op 10 januari 2018 organiseren OU-psychologiestudenten aangesloten bij SPS-NIP en Stedelijk Bestuur Utrecht een programma over genderdysforie, oftewel geslachtsidentiteitsstoornis. Er is sprake van genderdysforie als er een verschil zit tussen het geslacht waarmee iemand geboren is en het geslacht dat iemand ervaart: mannen die zich vrouw voelen en vrouwen die zich man voelen. Het twee uur durende programma bevat afwisselend lezingen en persoonlijke verhalen. Bij de sprekers zijn Mark Hommes en Arjan Bos van de Open Universiteit.

Transgenders

Transgenders komen de laatste jaren veel voor in de media. De aandacht én de maatschappelijke acceptatie groeien. Toch bestaan er nog altijd veel vooroordelen en misverstanden. Maar hoe zit het dan wél? Wat weet de wetenschap over de oorzaken van genderdysforie? Waarom willen transgenders uiting geven aan hun identiteit? Wat voor effect heeft dat op hun omgeving? Welke sociale en maatschappelijke weerstanden ervaren transgenders en wat voor invloed heeft dat op hen? Welke behandelmogelijkheden bestaan er en wat kun je als psycholoog voor deze groep doen?

Lezingen en persoonlijke ervaringen

Op 10 januari 2018 staan de volgende sprekers op het programma:

  • Mark Hommes, universitair docent bij de vakgroep klinische psychologie aan de Open Universiteit. Hij doet onderzoek naar welbevinden, coping en (zelf)stigma bij transgenders. Hij schetst in zijn lezing enkele algemene achtergronden van genderdysforie en transgender identiteit.
  • Arjan Bos, hoogleraar klinische psychologie aan de Open Universiteit. Hij doet veel onderzoek naar stigma en zelfstigma bij verschillende groepen, waaronder transgenders. In zijn lezing belicht hij de wetenschappelijke stand van zaken ten aanzien van stigma en zelfstigma bij deze groep.
  • Alwin Man, psycholoog/psychotherapeut en sinds 2010 werkzaam als diagnosticus en behandelaar in de transgenderhulpverlening. Momenteel werkt hij bij Stepwork Transgenderzorg. Hij zal ingaan op de rol die de psycholoog kan spelen bij de diagnostiek, begeleiding en behandeling van transgenders.
  • Hanna Plantenga is gepensioneerd huisarts en ervaringsdeskundige. Zij zal deze avond fungeren als voorzitter. Ook presenteert ze de stellingen en vertelt ze over haar persoonlijke ervaringen.
  • Jeanine Trip is gepensioneerd trainer en ervaringsdeskundige. Zij zal samen met Hanna de stellingen presenteren en haar persoonlijke ervaringen delen met de zaal.

Voor meer informatie kijk op de website van SPS-NIP*.

* De info over deze activiteit is niet meer beschikbaar.