null Lezing OU-promovendus Frank van Caspel over Sleepwet

CW_Sleepwet_Van-Caspel_14114_head_large.jpg
Veiligheid
Lezing OU-promovendus Frank van Caspel over Sleepwet
De Radboud Universiteit organiseert op woensdag 31 januari 2018 een presentatie over de controversiële Sleepwet. OU-docent/-promovendus en filosoof Frank van Caspel is een van de sprekers. Van Caspel maakt zich nogal bezorgd over de op het spel staande internetvrijheid. 'Controleren ten koste van privacy is meteen ook manipuleren', aldus Van Caspel.

Technologische vooruitgang heeft de huidige Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (WiV) behoorlijk ingehaald. Hierdoor zijn we onvoldoende beschermd tegen cyberaanvallen en andere vormen van terrorisme, althans volgens de overheid. Die het daarom ook erg belangrijk vindt om deze diensten meer bevoegdheden te verlenen voor het verzamelen van telefoon-, e-mail- en internetverkeer. Volgens critici schort er echter nogal wat aan deze nieuwe wet, de zogenaamde Sleepwet. Zo worden ook onverdachte burgers afgeluisterd. Deze data worden drie jaar lang in een databank opgeslagen en mogen zonder analyse met buitenlandse inlichtingendiensten worden gedeeld. 

Sleepnet

Het meest controversiële aan de Sleepwet is de bevoegdheid van de inlichtingendienst (AIVD) om grote hoeveelheden communicatie binnen te slepen. Met een zogenaamd ‘Sleepnet’ mag op grote schaal online communicatie worden afgeluisterd, met als bijvangst de communicatie van vele niet verdachte burgers. De reden dat veel critici de Sleepwet tot 'ongeleid projectiel' bestempelen. Wat  staat er eigenlijk op het spel bij de Sleepwet? Is deze wet noodzakelijk om ons te beschermen tegen cyberaanvallen en terrorisme? En rechtvaardigt dit de toegang van de overheid tot communicatie van zowel verdachte als niet verdachte burgers?

Privacy

Frank van Caspel, verbonden aan de faculteit Cultuur- en rechtswetenschappen van de Open Universiteit als docent en promovendus, verdedigt het belang van privacy voor de huidige jongere generatie. 'Juist voor leden van de jongere generatie, wiens levens zich voor een groot deel online afspelen, is zeggenschap over online verkeer een heet hangijzer.Een overheid verzamelt weliswaar met andere intenties data van burgers dan bedrijven dat doen. Een overheid wil controleren, niet manipuleren. Maar controle ten koste van privacy is ook manipulatie.'

Lezingen en discussie

Maar hoe ingrijpend is deze bevoegdheid van de overheid nu echt? Behalve Frank van Caspel gaat op 31 januari ook jurist Sven Brinkhoff van de Radboud Universiteit dieper in op de Sleepwet. Hij licht de uitwerking van de Sleepwet in de praktijk toe en vraagt zich af welke kritiek nu terecht is, en welke overtrokken. Na hun lezingen gaan Van Caspel en Brinkhoff onder leiding van filosoof Carli Coenen (Open Universiteit) met elkaar in gesprek over het belang van een nieuwe WiV. Aan bod komen vragen als: ‘Beschermt een dergelijke wet ons eigenlijk wel tegen cyberaanvallen en andere terroristische aanslagen?’ en ‘In hoeverre mag dit ten koste gaan van onze privacy?’.

Deelname en inschrijving

Deelname aan de lezingenavond ‘De Sleepwet. Een ongeleid projectiel?’ kost 5 euro voor belangstellenden. Voor medewerkers van de RU, studenten, scholieren, Radboud Reflects-abonnees, Alumni Benefits Card- houders en PV Radboud-leden is de deelname gratis. Inschrijven