Rechtswinkel Heerlen
Studenten die de minor Rechtswinkel volgen, starten met deel 1: het theoretisch gedeelte over de toegang tot het recht, verzorgd door docente Nathalie Schnabl en diverse gastdocenten. Vervolgens gaan ze door met deel 2 van de minor: de theoretische en praktische voorbereiding op het fysiek meedraaien in de Rechtswinkel Heerlen, gegeven door docenten Natasja Montulet, Theo Klein en diverse gastdocenten. Na succesvolle afronding van de eerste twee delen begint het laatste deel van de minor: het daadwerkelijk bijstaan van burgers met gratis sociaaljuridische hulp in de Rechtswinkel Heerlen. Hierbij worden de studenten ondersteund door Natasja Montulet (coördinator van de Rechtswinkel Heerlen), Theo Klein (teamleider Inkomen & Overheid) en een teamleider Consument & Wonen.
Door de minor twee keer per jaar aan te bieden, wordt er een constante bezetting van de Rechtswinkel Heerlen gegarandeerd. Bovendien kunnen studenten die bijna klaar zijn met de minor de nieuwe studenten wegwijs maken in de Rechtswinkel Heerlen en eventuele lopende zaken warm overdragen.
Uniek in Nederland
De combinatie van theorie, training en oefening in vaardigheden én de toepassing daarvan in de praktijk maakt de minor Rechtswinkel uniek in Nederland. Het is de enige rechtswinkel die onderdeel uitmaakt van het curriculum van een universitaire bacheloropleiding Rechtsgeleerdheid. Daarnaast staan de teamleiders en de coördinator, die fulltime werken in de Rechtswinkel Heerlen, garant voor kwaliteitsborging: je opgestelde verslag, e-mail of advies wordt altijd eerst aan hen voorgelegd, voordat het de deur uitgaat. Ook als er bijvoorbeeld een intakegesprek of adviesgesprek wordt gevoerd, gebeurt dat altijd in het bijzijn van deze beroepskrachten.
Online informatiesessie
Op dinsdag 29 oktober 2024 vond er om 19.30 uur een online informatiesessie over de minor Rechtswinkel plaats. De opname is hieronder terug te kijken.
Opbouw van de minor Rechtswinkel
Deel 1: toegang tot het recht
De minor begint met een academisch theoretisch deel. Hierin maak je kennis met de doelstellingen, de taken en de doelgroep van de Rechtswinkel Heerlen tegen de achtergrond van regelgeving en jurisprudentie over de toegang tot het recht in Nederland. Je kunt het verschijnsel rechtswinkel plaatsen binnen de in Nederland bestaande organisatie van de rechtshulpverlening. Daarnaast raak je als student vertrouwd met de juridische en maatschappelijke discussie over de toegang tot het recht.
Deel 2: mondelinge en schriftelijke vaardigheden en rechtsgebieden
Aansluitend begint de theoretische en praktische voorbereiding op het fysieke meedraaien in de Rechtswinkel Heerlen, zoals het je eigen maken van diverse mondelinge en schriftelijke vaardigheden die van cruciaal belang zijn voor het werken in de Rechtswinkel. Qua mondelinge vaardigheden betreft dit het voeren van intakegesprekken, adviesgesprekken en onderhandelingen. Schriftelijke vaardigheden bestaan uit het opstellen van e-mails, juridische adviesbrieven, processtukken en andere schriftelijke stukken. Ook raak je op hoofdlijnen bekend met de juridische inhoud van de rechtsgebieden die noodzakelijk zijn om als rechtshulpverlener aan de slag te gaan in de Rechtswinkel Heerlen. Daarnaast wordt er aandacht besteed aan het geven, ontvangen en verwerken van feedback op basis van beoordelingsformulieren en het opmaken van diverse reflectieverslagen naar aanleiding van de oefening in mondelinge vaardigheden.
Deel 3: praktijk in de Rechtswinkel Heerlen
Tijdens deel 3 wordt alle opgedane kennis en vaardigheden in de praktijk gebracht door rechtzoekenden in de Rechtswinkel Heerlen bij te staan met juridische problemen en geschillen op het vlak van het socialezekerheidsrecht, het consumentenrecht, het huurrecht en civiele vorderingen tot schadevergoeding van benadeelde partijen (slachtoffers) in strafzaken.
De werkzaamheden in de Rechtswinkel Heerlen worden verricht in een frontoffice, waarin tijdens fysieke inloopspreekspreekuren of afsprakenspreekuren bijvoorbeeld intake- en adviesgesprekken gevoerd worden met cliënten, en een (digitaal) backoffice, waar zaken juridisch inhoudelijk uitgezocht worden en bijvoorbeeld schriftelijke adviezen opgesteld worden. Studenten worden doorlopend bijgestaan, gecoacht en uiteindelijk ook beoordeeld door de teamleiders en de coördinator. Zie voor meer informatie over de Rechtswinkel Heerlen de website: www.rechtswinkelheerlen.nl.
Meer informatie
Meer informatie over de cursus Rechtswinkel staat op de cursuspagina.