Helpt muziektherapie?
Muziek kan je raken, kan mensen verbinden en kan motiveren. Muziek lijkt ons gedrag of gevoel te veranderen. Maar is dat zo? Is muziek een medicijn? En als we zien dat muziek effect heeft, hoe werkt het dan? In dit college vertelt Susan van Hooren wat de laatste wetenschappelijke inzichten zijn over de effecten van muziek en muziektherapie, en wat de mogelijke werkingsmechanismen zijn.
Studium Generale-programma 5 oktober
Naast het college door Susan van Hooren, vinden nog twee publiekscolleges door hoogleraren plaats in het SCHUNCK Glaspaleis op 5 oktober. Alle colleges worden ingeleid door rector magnificus Theo J. Bastiaens. En na elk college kunnen vragen worden gesteld:
- 12:00 uur: Is het gebruik van drugs verbonden met de geschiedenis van steden?
prof. dr. Gemma Blok, hoogleraar Moderne geschiedenis - 13:00 uur: Helpt muziektherapie?
prof. dr. Susan van Hooren, bijzonder hoogleraar Vaktherapie - 14:00 uur: Eenzaamheid, wat is er aan te doen (en wat niet)?
- prof. dr. Arjan Bos, hoogleraar Klinische psychologie
Wetenschap beleven in de pauzes
In de pauzes tussen de colleges kan wetenschap worden 'ervaren'. Zo kan het online platform 'Leer te durven' voor kinderen met angst worden doorlopen en worden beleefd hoe 'augmented reality' wordt ingezet bij leren.
Aanmelden en kosten
Het college is kosteloos toegankelijk. Aanmelden voor de lezing kan via het aanmeldformulier Studium Generale publiekscolleges.
Bekijk ook het artikel en het perroncollege Wat is de kracht van muziek? van Susan van Hooren.
Weekend van de Wetenschap
Tijdens het Weekend van de Wetenschap openen kennisinstellingen (waaronder universiteiten) hun deuren om iedereen die belangstelling heeft voor de wetenschap, kennis te laten maken hiermee.