Naar een groener ziekenhuis
Dinsdag 5 november 2024 - Lezing & praktijkbezoek Zuyderland - Sittard - 19.00 - 21.00 uur
We weten allemaal dat vliegen en zware industrie een negatieve impact hebben op het milieu. Maar hoe zit het eigenlijk met de zorgsector? Heb je er ooit bij stilgestaan dat elke eenvoudige ingreep in het ziekenhuis een berg afval produceert? Of dat de zorg verantwoordelijk is voor minstens acht procent van de CO2-uitstoot in Nederland? Hoe kunnen we mensen blijven genezen zonder het milieu onnodig te belasten?
Kom naar een groener ziekenhuis
Tijdens deze coproductie van Zuyderland en Open Universiteit ontdek je hoe onderzoekers en zorgverleners samenwerken om de ecologische voetafdruk van ziekenhuizen te verkleinen. Onze bijzonder hoogleraar Duurzame Zorg en Innovatie, Cornelis Boersma, bespreekt hoe vervuilend een ziekenhuis eigenlijk is en wat er nodig is om de zorg te verduurzamen. Denk aan verbeteringen in preventie, diagnostiek, behandeling en monitoring.
Zuyderland brengt de theorie in de praktijk en laat zien welke concrete stappen nu al worden gezet om processen te vergroenen, afval te verminderen en CO2-uitstoot te reduceren. Tijdens een bezoek aan een van de Green Teams op de werkvloer van Zuyderland leer je hoeveel er komt kijken bij duurzame zorg - veel meer dan je misschien zou denken.
Over Cornelis Boersma
Prof. dr. Cornelis Boersma is hoogleraar Duurzame Zorg en Innovatie aan de faculteit Managementwetenschappen. De leerstoel is ingesteld ter bevordering van innovatie en ondernemerschap voor duurzame zorg. Daarnaast is Boersma als wetenschapper verbonden aan de Global Health Unit en de Rijksuniversiteit Groningen, consultant (CEO van Health-Ecore), en medeoprichter van Digital Health Link en SensUR Health. Boersma speelt een sleutelrol bij de Open Universiteit in het onderzoek naar duurzame zorg en de rol van innovatie en ondernemerschap. In 2009 promoveerde hij aan de Rijksuniversiteit Groningen op het gebied van gezondheidseconomie en gezondheidszorgbeleid.