Bachelor Informatiekunde (BSc)
Bachelor Informatiekunde (BSc)
-
Informatiekunde
-
Voltijd/deeltijd
-
180 EC
-
Nederlands
-
Bachelor of Science (BSc)
-
september/februari
-
28 uur per studiepunt
-
Bepaal zelf je studietempo
-
Verkort je studie met vrijstellingen
-
Vanaf € 76,89 per studiepunt (zie tabblad Kosten)
-
Academisch jaar 2024-2025
Wat leer je in deze opleiding?
Voor wie is de opleiding bedoeld?
Informatiekunde studeren aan de Open Universiteit betekent …
- starten vanaf 18 jaar of ouder, zonder toelatingseisen
- structuur, maar tegelijk veel vrijheid
- in je eigen tempo, academisch studeren
- je studie verkorten met vrijstellingen
- persoonlijke begeleiding en excellent studiemateriaal
- studieadvies op maat
- internationaal erkende universitaire titel Bachelor of Science (BSc)
Opzet
De cursussen zijn ingedeeld in zes inhoudelijke leerlijnen. De eerste is Programmeren en technologie, met cursussen als Objectgeoriënteerd programmeren en Objectgeoriënteerd analyseren en ontwerpen. Een tweede lijn is Modelleren en systeemontwikkeling, met cursussen als Practicum requirements voor informatiesystemen, Enterprise modeling en Ontology engineering. De derde lijn betreft Data- en informatiemanagement, met cursussen als Inleiding informatiekunde, Relationele databases en Informatiebeveiliging. De vierde leerlijn, Projectmanagement, heeft een meer toegepaste insteek zoals het implementeren van ERP-systemen. De vijfde leerlijn, Organisatie en bedrijfsvoering, heeft een bedrijfskundig karakter en bevat cursussen als Organisatiekunde en Management accounting. De laatste leerlijn, Academische competenties en onderzoek, heeft een wetenschappelijk karakter met cursussen als Methoden en technieken van onderzoek en het Afstudeerproject bachelor informatiekunde. De leerlijnen bestrijken de belangrijkste aandachtsgebieden van de informatiekunde en benadrukken het multidisciplinaire karakter van de opleiding, want naast typische informatiekundeonderwerpen zoals modelleren en datamanagement zitten er in de opleiding ook informatica- en bedrijfskundeonderwerpen. Een logisch gevolg van het feit dat de informatiekundige een brugfunctie vervult tussen ICT en de business.
Het afstudeerproject is de kroon op je opleiding en bestaat uit een wetenschappelijk onderzoek (met een beperkte scope) dat je zelfstandig uitvoert onder begeleiding van een onderzoeker. Je diept hierbij een onderwerp naar keuze verder uit en draagt zo bij aan de kennisontwikkeling op dat gebied. Het onderzoek en de rapportage daarover dien je op een wetenschappelijk verantwoorde wijze uit te voeren. Jouw werkkring kan een uitstekend onderzoeksobject zijn, zodat je de opgedane kennis direct in je dagelijkse praktijk kunt toepassen.
Wil je meer weten over de inhoud, vraag dan de studiegids aan.
Opbouw
Ieder studiejaar is ingedeeld in vier kwartielen en een zomerstop. De cursussen hebben een vast of variabel startmoment en zijn binnen deze structuur geprogrammeerd zodat je vooraf een realistisch studieplan kunt maken. Je bestudeert een vaste cursus binnen een kwartiel van 10 weken en rondt de cursus af met een tentamen in de 11e week. Soms loopt een cursus over twee kwartielen.
De opleiding kent twee startmomenten per jaar (september en februari). In het jaarrooster zie je wanneer een cursus is ingepland en wordt begeleid. Vertragen en versnellen is in overleg met jouw studieadviseur ook mogelijk, bijvoorbeeld door vooruit te werken of tijdens de zomerstop een cursus te bestuderen.
Studieduur
Academisch studeren op jouw manier
Begeleiding
Met vragen over studieaanpak of studieplanning kun je terecht bij je studieadviseur. Vragen over de inhoud van een cursus, studietaak of tentamen kun je stellen aan de docent van de cursus.
Studiedagen
Tentaminering
Houd bij een variabele cursus wel rekening met de geplande tentamendata.
Digitale omgeving
Via de online leeromgeving, heb je toegang tot het studiemateriaal, heb je contact met medestudenten en docenten en volg je groepsbijeenkomsten en colleges. Ook heb je toegang tot de uitgebreide online bibliotheek.
Studiecentra
Aanmelden
Voor een cursus met een variabel startmoment kun je je op elk gewenst moment aanmelden. Houd daarbij wel rekening met de geplande tentamendata. Heeft de cursus die je wilt gaan volgen een vast startmoment, dan adviseren wij je uiterlijk twee weken van tevoren aan te melden. In het jaarrooster zie je wanneer de cursussen exact starten en wanneer de begeleiding is ingeroosterd.
Starten
Voorkennis
Toelating
Vrijstelling
Collegegeld
Het studiemateriaal, de begeleiding en tentamens zijn inbegrepen bij de prijs.
Levenlanglerenkrediet
Wat kun je met jouw diploma?
Doorstromen naar de master
Heb je een bacheloropleiding afgerond aan de Open Universiteit, dan kun je doorstromen naar de hierop volgende master bij de Open Universiteit of en andere universiteit in Nederland. Ook als je een gelijkwaardig getuigschrift hebt, bijvoorbeeld van een andere universiteit, kun je worden toegelaten. Vraag hiervoor een advies aan. Heb je dat vereiste getuigschrift nou niet, maar heb je wel een hbo- of wo-opleiding afgerond, dan kun je mogelijk worden toegelaten tot een premaster van bijvoorbeeld Artificial Intelligence, Computer Science, Software Engineering of Business Process Management and IT. Hiermee vul je de ontbrekende kennis aan die je nodig hebt voor het volgen van een master. Na afronding van de premaster word je toegelaten tot de masteropleiding. We adviseren je ook in dit geval een advies aan te vragen.