Lerarenopleiding Open Universiteit
Lerarenopleiding Open Universiteit
-
Onderwijswetenschappen
-
Voltijd/deeltijd
-
180 EC
-
Nederlands
-
Bachelor of Science (BSc)
-
september/februari
-
28 uur per studiepunt
-
Bepaal zelf je studietempo
-
Verkort je studie met vrijstellingen
-
Vanaf € 76,89 per studiepunt (zie tabblad Kosten)
-
Academisch jaar 2024-2025
Wat leer je in deze opleiding?
Voor wie is de opleiding bedoeld?
Studeren aan de Open Universiteit betekent …
- deeltijd studeren in je eigen tempo
- mix van fysiek onderwijs en afstandsonderwijs
- stage bij erkende opleidingsscholen
- intensieve begeleiding door docenten, schoolopleiders en werkplekbegeleiders
Opzet
- Leerlijn Didactiek en pedagogiek (60 EC): je maakt kennis met zowel vakdidactisch als pedagogisch handelen in het primair onderwijs (hierna: PO). De vakdidactiek is gericht op taal, rekenen, kunst- en cultuureducatie en Wereldoriëntatie 1 en 2.
- Leerlijn Methoden en statistiek (20 EC): vanuit een gedegen basis in de onderzoeksmethoden ga je je verdiepen in verschillende onderzoekdesigns en kwalitatieve en kwantitatieve methoden. Daarnaast leer je om (praktijkgericht) onderwijskundig onderzoek te ontwikkelen en uit te voeren en te rapporteren volgens algemeen geldende wetenschappelijke richtlijnen.
- Leerlijn Inleiding in de onderwijswetenschappen (25 EC en 15 EC vrije ruimte): in dit onderdeel krijg je een theoretische inleiding in de verschillende basisdisciplines van de onderwijswetenschappen. Hierbij linken we (wetenschappelijke) theorie en praktijk.
- Leerlijn Academische en professionele vorming (15 EC en 35 EC stage): hier ontwikkel je de academische en beroepsvaardigheden die nodig zijn voor het beroep van zowel academisch leerkracht primair onderwijs als onderwijskundige. Met theoretische vakken en vier stages in de verschillende bouwen van het PO.
De eerste cursus: Leren in beeld
In de cursus leer je welke leerstrategieën je kunt gebruiken, hoe deze zich verhouden tot wetenschappelijke inzichten over effectief leren. Je krijgt tips hoe je op een effectieve en efficiënte manier kunt studeren. Ook leg je enkele kennistoetsen af om te kijken of je kennisniveau in Taal en Rekenen-wiskunde op peil is.
Tenslotte kijken we samen of de opleiding bij je past. Heb je affiniteit met het beroep van academisch leerkracht PO en met het volgen van een academische lerarenopleiding? Is de opleiding een goede match en biedt deze waar jij naar op zoek bent?
Stages
Opbouw
Jaarrooster
Academisch studeren op jouw manier
Begeleiding
Tijdens de stages word je begeleid door een werkplekbegeleider, een instituutsopleider en een schoolopleider. De werkplekbegeleider is de leerkracht van de groep waarin je stage loopt. Hij/zij bespreekt met jou de voorbereiding van je lessen en evalueert deze achteraf met je. Vanuit de opleiding word je begeleid door een docent van het stageteam, de instituutsopleider. Deze docent fungeert als het centrale aanspreekpunt voor jou tijdens je stage en is beschikbaar als vraagbaak voor jou en de werkplekbegeleider. De instituutsopleider legt meerdere stagebezoeken af om jouw ontwikkeling te monitoren en hier samen met jou op te reflecteren. Omdat je regelmatig in verschillende groepen zult lesgeven tijdens je stage is er op de school of het schoolbestuur een schoolopleider aanwezig, die vanuit de stageschool meer overkoepelend zal begeleiden. Bij voorkeur is de schoolopleider academisch geschoold en is hij/zij rolmodel voor het bouwen van bruggen tussen theorie en praktijk.
Tentaminering
Digitale omgeving
Studiecentra
Aanmelden
Starten
Voorkennis
Toelating
Vrijstelling
Collegegeld
Het studiemateriaal, de begeleiding en tentamens zijn inbegrepen bij de prijs.
Levenlanglerenkrediet
Wat kun je met jouw diploma?
Diploma
Titel
Waardering
In de Keuzegids Masters 2023 krijgt de master Onderwijswetenschappen van de Open Universiteit een goede beoordeling en staat de opleiding op de eerste plaats in de ranglijst van het vakgebied. Vooral de aspecten inhoud van het programma, docenten, wetenschappelijke vorming en communicatie met studenten krijgen positieve waarderingen.
In de Nationale Studentenenquête NSE over studenttevredenheid eindigt de masteropleiding Onderwijswetenschappen opnieuw op de eerste plaats. Studenten geven de opleiding een 3.98 op 5.