Bachelor Psychologie
Bachelor Psychologie
-
Psychologie
-
Voltijd/deeltijd
-
180 EC
-
Nederlands
-
Bachelor of Science (BSc)
-
september/februari
-
28 uur per studiepunt
-
Bepaal zelf je studietempo
-
Verkort je studie met vrijstellingen
-
67,14 per studiepunt (zie tabblad Kosten)
-
Academisch jaar 2022-2023
Wat leer je in deze opleiding?
Met het bachelordiploma op zak kun je doorstromen naar één van de vijf mastervarianten Arbeids- en Organisatiepsychologie, Gezondheidspsychologie, Klinische kinder- en jeugdpsychologie, Klinische Psychologie of Levenslooppsychologie aan de Open Universiteit.
Psychologie studeren aan de Open Universiteit betekent …
- starten vanaf 18 jaar of ouder, zonder toelatingseisen
- structuur, maar tegelijk veel vrijheid
- in je eigen tempo, academisch studeren
- je studie verkorten met vrijstellingen
- persoonlijke begeleiding en excellent studiemateriaal
- studieadvies op maat
- internationaal erkende universitaire titel Bachelor of Science (BSc)
Opzet
Het jaarrooster zorgt ervoor dat je snel en overzichtelijk kunt zien wanneer je de cursussen kunt volgen. Je start de propedeuse met de cursus Inleiding in de psychologie. Deze cursus vormt de basis voor het vervolg van je studie. Aan bod komen de evolutie van de mens, het brein, het handelen in een groep en tal van andere aspecten van menselijk gedrag. Menselijk gedrag verandert gedurende de levensloop. Psychische stoornissen en de behandeling ervan krijgen aandacht. Je leert een aantal in de cursus geïntegreerde studievaardigheden en volgt een serious game.
Je vervolgt je opleiding met cursussen op het gebied van sociale psychologie, cognitieve psychologie, gezondheidspsychologie, arbeids-en organisatiepsychologie, ontwikkelingspsychologie en klinische psychologie. Ook maak je kennis met kwantitatief en kwalitatief onderzoek. Steeds een stapje verder en dieper. Zodat je alle noodzakelijke kennis en vaardigheden om een goede psycholoog en onderzoeker te worden verder ontwikkelt. Met de bachelor op zak kun je doorstromen naar de masteropleiding Psychologie, een opleiding die onontbeerlijk is om in de beroepspraktijk volwaardig te kunnen meedraaien.
Opbouw
Het studiejaar is ingedeeld in vier kwartielen. Vaste cursussen starten aan het begin van een kwartiel. In elk studiejaar kun je ook variabele cursussen kiezen die je op elk moment kunt starten. In het jaarrooster zie je wanneer een vaste of variabele cursus is ingepland en welke tentamenvorm bij de cursus hoort. Let wel altijd op ingangseisen voordat je je aanmeldt.
Studieduur
Academisch studeren op jouw manier
Begeleiding
Met vragen over de inhoud van een cursus, studietaak of tentamen kun je terecht bij de docent van de cursus.
Met vragen over de studie-aanpak of studieplanning kun je terecht bij de studieadviseurs van Psychologie.
Tentaminering
Digitale omgeving
Via de digitale leeromgeving heb je toegang tot algemene informatie in het Opleidingsportaal en elke cursus met het digitale studiemateriaal. Ook heb je hier contact met medestudenten en docenten en volg je groepsbijeenkomsten en colleges. Via mijnOU krijg je bovendien toegang tot een uitgebreide digitale wetenschappelijke bibliotheek.
Studiecentra
Houd er rekening mee dat bijeenkomsten van een cursus niet in elk kwartiel en niet in elk studiecentrum georganiseerd worden.
Aanmelden
Voor een cursus met een variabel startmoment kun je je in principe op elk moment aanmelden. Houd wel altijd rekening met reeds geplande tentamendata, de ingangseisen van de cursus en eventuele practicumbijeenkomsten op locatie. Voor een cursus met een vast startmoment kun je je het beste minimaal twee weken van tevoren aanmelden. Je kunt na inschrijving al vanaf een kwartiel eerder toegang tot de digitale cursusomgeving krijgen.
In het jaarrooster zie je wanneer de cursussen exact starten en wanneer de begeleiding is ingeroosterd.
Starten
Naast cursussen met een vast startmoment zijn er cursussen met een variabel startmoment. Hierdoor kun je ook op andere momenten starten met de opleiding (zie jaarrooster).
Voorkennis
Toelating
Kijk voor meer informatie bij Psychologie studeren.
Vrijstelling
Heb je een aan Psychologie verwante vooropleiding afgerond? Dan kun je mogelijk worden toegelaten tot een premaster Arbeids- en organisatiepsychologie, Gezondheidspsychologie, of Levenslooppsychologie van gemiddeld 55 studiepunten (afhankelijk van je vooropleiding). Kijk voor meer informatie bij de betreffende premaster in Studieaanbod. Hiermee kun je zonder bachelordiploma Psychologie doorstromen naar de bijbehorende mastervariant.
Wil je met een verwante vooropleiding doorstromen naar de mastervariant Klinische kinder- en jeugdpsychologie of Klinische psychologie? Dat kan uitsluitend met een bachelordiploma Psychologie.
Je kunt met een (zeer) verwante vooropleiding eventueel wel in aanmerking komen voor een individueel vrijstellingenpakket in de bacheloropleiding Psychologie. Zo’n pakket omvat minimaal 70 studiepunten of meer.
Heb je elders al een bachelor Psychologie behaald? Dan kom je in aanmerking voor een premaster Klinische kinder- en jeugdpsychologie of Klinische psychologie. Mogelijk kun je dan ook rechtstreeks worden toegelaten tot de master, afhankelijk van de vakken die je hebt gevolgd.
Verwante vooropleidingen die in aanmerking komen voor een premaster of een individueel vrijstellingenpakket:
Hbo-opleidingen
(Toegepaste) Psychologie, Creatieve therapie (drama, muziek, beeldend, dans, psychomotorische therapie/bewegingsagogie), Culturele en maatschappelijke vorming, Maatschappelijk werk en dienstverlening, Medische hulpverlening, Pedagogiek, Personeel en arbeid/Personeel en organisatie, Sociaal-pedagogische hulpverlening, Social Work (met major CMV, MWD of SPH), Toegepaste gerontologie, Verloskunde, Verpleegkunde
Wo-bacheloropleidingen
Algemene gezondheidswetenschappen, Pedagogische wetenschappen, Sociologie, Algemene sociale wetenschappen, Geneeskunde
Professionele bachelor (Vlaamse opleidingen)
Sociaal werk (richtingen Algemene opleiding, Maatschappelijk werk, Maatschappelijke advisering, Personeelswerk, Sociaal-cultureel werk), Orthopedagogie, Toegepaste psychologie, Gezinswetenschappen, Sociale readaptatiewetenschappen, Verpleegkunde
Aan bovengenoemde opsomming kun je geen rechten ontlenen. Om in aanmerking te komen voor de standaardvrijstelling voor een niet-verwante hbo- of wo-voorpleiding of een individueel vrijstellingenpakket kruis je bij je aanmelding voor de bachelor Psychologie aan dat je vrijstelling aanvraagt. Dit kost 161 euro. De Commissie voor de examens (CvE) beoordeelt óf je in aanmerking komt en welke vrijstellingen je krijgt.
Kijk in de studiegids van de bachelor Psychologie voor meer informatie over de opleiding (zie rechterkolom).
Collegegeld
Het studiemateriaal, de begeleiding en het afleggen van tentamens zijn inbegrepen bij de prijs.
