Certified Professional Program Organiseren en Veranderen in Complexiteit

OVIC_head_large.jpg

Certified Professional Program Organiseren en Veranderen in Complexiteit

  • Managementwetenschappen
  • Contractonderwijs
  • Taal Nederlands/Engels
  • Volgend startmoment mei 2025
  • 300 studie uren
  • € 7.995,- (eenmalig) / € 8.095,- (5 termijnen)
  • Face 2 face bijeenkomsten + online leeromgeving
  • Voor dit product gelden ingangseisen

Leer anders kijken naar organisatieveranderingen

 

Herken je dat? Elk vernieuwend idee moet tegenwoordig een ‘business case’ heten. En organisatieveranderingen zijn plotseling ‘transities’ of ‘uitdagingen’. Daarnaast is geen plan is compleet zonder kpi’s, planningen en uitgebreide risicoanalyses. 

Maar diep vanbinnen weet je ook dat al die fraai opgetuigde verandertrajecten vaak weinig zoden aan de dijk zetten. Soms lijken ze meer bedoeld voor de buitenwereld dan om écht iets te veranderen. Toch blijf je je vastklampen aan het idee dat veranderingen beheersbaar en stuurbaar zijn. Leidend tot eigen gevoelens van falen en schuld als dat niet lukt.

Het programma Organiseren en Veranderen in Complexiteit biedt iets anders. Geen standaardopleiding met ‘maakbaar’ verandermanagement, inclusief lijstjes, stappenplannen en modellen. Hier leer je niet hoe je veranderingen ‘moet’ managen, maar juist kijken naar hoe veranderprocessen in de praktijk écht gaan. 

Centraal staat jouw eigen praktijkervaring. Vaak botsen mooi uitgewerkte veranderplannen met de weerbarstige realiteit van politieke spelletjes, morele dilemma’s, emoties en verrassingen. De spagaat tussen het formeel gewenste ‘maakbaarheidsdenken’ en de weerbarstige praktijkervaring is geen teken van falen, maar juist de sleutel tot begrijpen wat er écht speelt in een organisatieverandering.

Het uitgangspunt? Veranderingstrajecten waar je zelf mee bezig bent, gaan begrijpen als complexe interactiedynamieken. Waarbij je verantwoordelijk bent voor het realiseren bepaalde resultaten, terwijl je maar heel beperkt ‘in control’ bent. 

‘’Je wordt uitgenodigd om continu te reflecteren op wat je doet en hoe je zelf denkt over de dingen die je meemaakt en hoort. Dat zie je weinig in andere cursussen en opleidingen.” – oud-deelnemer OVIC

 

Voor wie is dit programma?


Ben jij een expert in je vakgebied, maar merk je dat je naast je inhoudelijke werk ook steeds meer bezig bent met het begeleiden van organisatieverandering? En voelt het soms alsof je tijdens het rijden de banden van een auto moet verwisselen, terwijl die auto ook nog eens van koers verandert? 

Dit programma is voor professionals met minimaal 10 jaar ervaring die werken aan complexe vraagstukken in een snel veranderende omgeving. Mensen die niet alleen hun eigen vakgebied beheersen, maar ook moeten omgaan met sociale dynamieken, interne politiek en onvoorspelbare veranderingen. 

Denk aan:

  • managers en bestuurders
  • projectleiders
  • HR-professionals
  • coaches en facilitators
  • interim-managers en beleidsadviseurs

‘’Mijn algemene observatie over hoe ik het programma heb ervaren, is ‘mindblowing’. Een compleet andere blik op mijn organisatie en wat ik doe.’’ – oud-deelnemer OVIC


Wat levert het je (niet) op?


Dit programma vertrekt vanuit de realiteit: organisatieverandering is niet per sé maakbaar en er bestaan geen kant-en-klare methoden die voorspelbare resultaten garanderen. Je krijgt dus geen magische toolbox die belooft dat jij verandering wél effectief voor elkaar kan krijgen.

Wat je wél krijgt:

  • Inzicht in de verschillen tussen de ‘managementtaal’-benadering en de échte dynamiek van organisatieverandering.
  • Begrip van wat er echt speelt bij veranderprocessen – de deels zichtbare en deels onzichtbare ‘binnenkant’.
  • De complexiteit van interactiedynamieken begrijpen en inzicht verwerven in de rol die deze dynamieken spelen bij organisatieverandering.
  • Nieuwe kijk op de eigen veranderpraktijk die je handelingsmogelijkheden vergroot.
  • Een kritische blik op je eigen rol, leiderschap en communicatie in veranderprocessen.

Wil je meer weten? Lees meer over de inhoud van dit programma. 

“De ontdekking van de vele gezichten van macht en de manier waarop die van invloed zijn  op mijn functioneren, is de grootste schok die kennis en reflectie mij ooit gebracht hebben”. – oud-deelnemer OVIC


Hoe ziet het programma eruit?

 
Dit programma duurt 8 maanden en heeft een studiebelasting van circa 300 uur (gemiddeld 8 uur per week). Onze ervaren docenten zorgen voor een goede mix tussen theorie en praktijk. Het onderwijs is altijd direct toepasbaar op je werk.

Het programma bestaat uit maandelijkse bijeenkomsten van een dagdeel, gecombineerd met digitale kenniscolleges, die je kunt volgen waar en wanneer het jou uitkomt. De fysieke bijeenkomsten zijn interactief en bestaan uit oefeningen, rollenspellen, theoretische verdieping en reflectie. Ze vinden plaats in ons Studiecentrum Utrecht. 

De combinatie van fysieke sessies en digitale kenniscolleges maakt het programma goed combineerbaar met je werk; ook voor managers met een overvolle agenda.

Volg je dit programma liever grotendeels online? Dat kan met de online variant van OVIC.

 

Wat ga je leren?


In dit programma start je met een kritische reflectie op je eigen ideeën en werkwijzen rond organiseren, sturen en veranderen. Je maakt diepgaand kennis met het mainstream-denken over verandermanagement en daarnaast met een totaal ander perspectief: het complexiteitsdenken. 

De vraag is dan: Hoe ‘mainstream’ ben je in je veranderideeën en werkwijze? En in hoeverre sluiten ze aan bij het complexiteitsperspectief op verandering? Vanuit deze basis ontwikkel je nieuwe inzichten over de onzekerheid en onvoorspelbaarheid die met organisatieverandering gepaard gaan. Wat doe je in relatie tot die onvoorspelbaarheid en onzekerheid? Moet je die managen, beheersen en sturen? Of doe je in de praktijk iets heel anders? 

Je leert dat organisatieveranderingen geen rechte lijnen volgen en niet simpelweg vanuit één centraal punt kunnen worden aangestuurd. Dit programma draait zodoende niet om het maken van plannen en het strak managen van processen, maar om het begrijpen van de complexe interactiedynamieken en -processen die ten grondslag liggen aan verandering. Veranderingen ontstaan niet door vooraf vastgelegde doelstellingen te realiseren, maar door lokale variaties en experimenten die zich in tal van interacties verder verspreiden en versterken.

‘Het is lang geleden dat ik in een opleiding zo diep ben gegaan.’

De inzichten uit dit programma helpen je om anders te handelen. Dit vergroot de kans op nieuwe, innovatieve patronen en veranderingen. Je leert op een andere en diepere manier kijken naar de complexiteit van de interacties die je met veel anderen in je dagelijkse werk hebt. Dit verschaft je tal van nieuwe mogelijkheden om anders en vernieuwend te reageren en in te spelen op datgene wat je concreet meemaakt bij verandertrajecten.

En het belangrijkste? Jouw eigen verandersituatie vormt het uitgangspunt. De inzichten en concepten die je opdoet, pas je direct toe op je eigen organisatievraagstukken, zodat je onmiddellijk impact maakt in jouw praktijk.
 
Benieuwd naar meer? Bekijk dit introductiefilmpje, waarin docent Thijs Homan uitlegt wat je kunt verwachten.
 


De hoogleraren en experts


De hoogleraren en experts voor dit programma zijn:
 
  • Thijs Homan – emeritus hoogleraar ‘Change and Implementation’ aan de Open Universiteit en zelfstandig adviseur. Thijs is een vooraanstaand expert en onderzoeker op het gebied van organisatieverandering. Hij heeft niet alleen baanbrekend wetenschappelijk werk gepubliceerd, maar brengt ook een schat aan praktijkervaring mee door zijn jarenlange samenwerking met bedrijven en organisaties. Hij legt de nadruk op het begrijpen van de échte dynamiek van veranderprocessen – wat er onder de oppervlakte speelt.

  • Mario Kieft – hoofddocent ‘Organisatieontwikkeling en gedrag in organisaties’ aan de Open Universiteit en adviseur bij Zindering.NU. Mario richt zich op samenwerking tussen organisaties, informele netwerken, collectieve bewegingen en het doorbreken van defensieve patronen. Daarnaast coacht hij managers en professionals bij complexe organisatieveranderingen. In 2024 is Mario uitgeroepen tot beste OU-docent van het jaar.


Wat oud-deelnemers zeggen
 

  • “Laten we eerlijk zijn: hoe kan ik in mijn eentje er nu in hemelsnaam voor zorgen dat een paar duizend mensen ineens het licht zien en verandering X belangrijk gaan vinden?”
  • “Hoe hoger je zit, hoe minder je eigenlijk kunt doen. De verwachtingen zijn torenhoog, maar je voelt je steeds meer vastgeklemd en zonder bewegingsruimte. Leiderschap draait om interactie.”
  • “Het grootste inzicht dat kennis en reflectie me ooit hebben gebracht, is de schok van hoe macht in al zijn vormen mijn functioneren beïnvloedt.”
  • “Deze week kreeg ik een grote opdracht voor een verandertraject. Als ik dit voorstel vorig jaar had geschreven, was het compleet anders geweest. Alles wat ik tijdens dit programma heb geleerd, heb ik zonder aarzeling in mijn aanpak verwerkt. Voor mij was er geen weg meer terug.”

Aanmelden

Toelating

Om deel te nemen aan dit programma heb je minimaal HBO werk- en denkniveau nodig, evenals basiskennis van algemeen management en de verschillende onderdelen daarvan. Daarnaast is ten minste 10 jaar relevante werkervaring vereist. Wil je zeker weten of het programma goed aansluit bij jouw kennis, ervaring en leerwensen? Neem dan gerust contact met ons op.


Starten

Het volgende geplande startmoment is mei 2025. De fysieke bijeenkomsten (een dagdeel) gaan door op: 

•    14 mei 2025
•    11 juni 2025
•    16 juli 2025
•    10 september 2025
•    15 oktober 2025
•    19 november 2025
•    17 december 2025
•    21 januari 2026
•    25 februari 2026

Liever minder bijeenkomsten op locatie? Kies dan voor de online variant van OVIC.


Aanmelden

Aanmelden het volgende startmoment kan via de knop ‘Aanmelden’. Er zijn een beperkt aantal plekken, dus vroege aanmelding is aanbevolen. 

Lees voor aanmelding eerst onze inschrijfvoorwaarden


Contact

Heb je nog vragen over het programma? Maak dan een afspraak voor een telefonisch adviesgesprek. 

Dit programma betreft (niet bekostigd) contractonderwijs en valt niet onder de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek (WHW).
 

Prijsinformatie

De kosten voor het programma zijn € 7.995,- bij eenmalige betaling, of € 1.619,- per maand in 5 termijnen. Over dit bedrag wordt geen BTW geheven.

Het tekstboek, Het etcetera-principe: Een nieuw perspectief op organisatieontwikkeling (paperback, 1e druk september 2013, Thijs Homan, ISBN 978 94 622 0034 0), dien je zelf aan te schaffen.

Bij deelname aan het programma krijg je toegang tot een digitale leeromgeving, waarin alle colleges, leermiddelen en interactiemogelijkheden ter beschikking worden gesteld.