Focusprogramma Diversiteit en inclusie

CW_diversiteit_head_large.jpg

Focusprogramma Diversiteit en inclusie

  • Cultuurwetenschappen
  • Voltijd/deeltijd
  • FOCDI-2024-2025
  • 15 EC
  • Nederlands
  • Vanaf 1 september 2024
  • 28 uur per studiepunt
  • Vanaf € 76,89 per studiepunt (zie tabblad Kosten)
  • Academisch jaar 2024-2025
Wil je in korte tijd je kennis over een bepaald onderwerp op peil brengen of doorgroeien in je werk? Of wil je je specialiseren zonder een hele bachelor te volgen? Dat kan met een focusprogramma. Wij hebben drie cursussen uit de bachelor rondom een specifiek onderwerp voor je gebundeld. En mocht je later toch nog de bacheloropleiding willen gaan volgen, dan mag je de certificaten hier inbrengen. Precies zoals jij dit wilt. 
 
Cultuur, kunst en erfgoed hebben een onmiskenbare rol in vraagstukken rond diversiteit en inclusie. Zo spelen culturele opvattingen, denkbeelden en verhalen een belangrijke rol bij toegankelijkheid en discriminatie. Hoe werken culturele denkpatronen en verhalen? En hoe worden die structurele mechanismen van sociale ongelijkheid gereproduceerd of uitgedaagd? Deze kennis is belangrijk. Zo kunnen de nieuwe, inclusievere, verhalen in kunst, cultuur en erfgoed van vandaag bijdragen tot bewustzijn en nieuwe denkpatronen over inclusie en diversiteit.
De cursussen in dit programma gaan in op de culturele dimensies van deze kwesties. We hanteren hierbij een brede definitie van diversiteit, waarbij het gaat om gender, seksuele en etnische identiteit, maar ook om neurodiversiteit, psychische problematiek, en sociale klasse gaat. 


Wat leer je in deze opleiding?

Na het afronden van dit focusprogramma kun je
- de culturele dimensies van vraagstukken op het gebied van diversiteit en inclusie beschrijven, analyseren en beoordelen;
- communiceren over de culturele dimensies van diversiteit en inclusie voor zowel een wetenschappelijk publiek als een breed publiek en in verschillende media;
- verschillende denkwijzen en concepten over diversiteit en inclusie beschrijven, interpreteren en kritisch met elkaar te vergelijken;
- de actuele debatten over de kolonialiteit en dekolonisatie van erfgoed samenvatten en daarbij uitleggen hoe deze debatten samenhangen met historische ontwikkelingen;
- erfgoed ‘inclusiever’ beoordelen met toepassing van methodologische instrumenten, en deze beoordeling vervolgens presenteren aan een groot publiek;
- diverse diversiteits- en inclusievraagstukken vanuit artistieke praktijken en discoursen te begrijpen en daarbij te analyseren en communiceren welke rol de kunsten spelen in het ter discussie stellen van de gangbare, en het voortbrengen van nieuwe, representaties van diversiteit en inclusie;
- artistieke uitingsvormen met betrekking tot diversiteit en inclusie interpreteren en beoordelen met behulp van methodologische instrumenten. 
Wendy Marijnissen

Student

'Door het interdisciplinaire karakter is het breed toepasbaar. Je kunt zelf mee de richting aangeven die aansluit bij je eigen ervaring, interesse of vakgebied. Het gaat niet alleen over dekolonisatie van erfgoed, maar bijvoorbeeld ook over gender, feminisme, kunstactivisme, Black Lives Matter en black literature of identiteit'. Lees hier haar verhaal.

Om inzicht te krijgen in vraagstukken rond diversiteit en inclusie, maak je kennis met een intersectionele aanpak. Hierbij onderzoek je hoe verschillende vormen van ongelijkheid met elkaar verweven zijn en samenhangen. Aan de hand van onder andere actuele debatten over dekolonisatie van erfgoed, kijk je naar de rol van de erfgoedsector in het bevorderen van inclusie in de bredere samenleving. Ook bestudeer artistieke praktijken, waarbij de rol die de kunsten spelen in het ter discussie stellen van de gangbare, en het creëren van nieuwe representaties van diversiteit en inclusie centraal staat.

Opbouw

Dit programma bestaat uit drie cursussen van de bachelor Algemene cultuurwetenschappen.
 
Cursussen Studiepunten Startmoment
5 kwartiel 2 - nov 2024
5 kwartiel 3 - feb 2025
5 kwartiel 4 - april 2025
Totaal 15  

Studieduur

De drie cursussen hebben elk 5 studiepunten. Voor het totale programma (15 studiepunten) moet je rekenen op 420 studie-uren.

Begeleiding

De cursussen worden online begeleid. Bij sommige cursussen zijn er fysieke of online bijeenkomsten
voor extra informatie. Meer informatie vind je op de cursussites.

Tentaminering

De cursussen worden apart getentamineerd met een digitaal tentamen of met een opdracht (zie cursussites).

Aanmelden

Je meldt je online aan via de knop Aanmelden. Nadat je een account hebt aangemaakt in MijnOU, krijg je een studiepad. Hier meld je je vervolgens per cursus aan. 

Starten

De cursussen hebben een vaste volgorde. De eerste cursus start 18 november 2024 (kwartiel 1).
Omdat er vaste startmomenten zijn, kun je je het beste aanmelden tot twee weken vóór aanvang van de cursussen.

Voorkennis

Je hebt geen specifieke voorkennis nodig.

Toelating

Er zijn geen toelatingseisen. Ben je 18 jaar of ouder, dan kun je gewoon starten met het focusprogramma.

Vrijstelling

Een focusprogramma heeft een relatief kleine omvang. Daarom verlenen wij géén vrijstelling op grond van elders behaalde studieresultaten voor één of meer cursussen binnen het programma.
Vrijstellingen kunnen wel aangevraagd worden als je een bachelor- of masteropleiding wilt volgen. 

Collegegeld

Bij de Open Universiteit betaal je collegegeld per studiepunt en niet per collegejaar. De hoogte van het bedrag is afhankelijk van je vooropleiding en nationaliteit. Bereken zelf je kosten.
Het studiemateriaal, de begeleiding en tentamens zijn inbegrepen bij de prijs.

Diploma

Als je alle certificaten hebt behaald van de cursussen van dit focusprogramma, kun je een dossierverklaring focusprogramma aanvragen. Dit betekent dat je kennis op het desbetreffende terrein op bachelorniveau ligt. Wanneer je later alsnog kiest voor de hele bacheloropleiding, mag je de certificaten die je in een focusprogramma hebt behaald ook inbrengen in het programma van de bachelor.