Focusprogramma Digitale transities in cultureel erfgoed

CW_digitalisering_head_large.jpg

Focusprogramma Digitale transities in cultureel erfgoed

  • Cultuurwetenschappen
  • Voltijd/deeltijd
  • FOCDT-2024-2025
  • 15 EC
  • Nederlands
  • Vanaf 1 september 2024
  • 28 uur per studiepunt
  • Vanaf € 76,89 per studiepunt (zie tabblad Kosten)
  • Academisch jaar 2024-2025
Wil je in korte tijd je kennis over een bepaald onderwerp op peil brengen of doorgroeien in je werk? Of wil je je specialiseren zonder een hele bachelor te volgen? Dat kan met een focusprogramma. Wij hebben drie cursussen uit de bachelor rondom een specifiek onderwerp voor je gebundeld. En mocht je later toch nog de bacheloropleiding willen gaan volgen, dan mag je de certificaten hier inbrengen. Precies zoals jij dit wilt. 

De culturele erfgoedsector staat voor een grote digitaliseringsopgave. Technologische ontwikkelingen bieden nieuwe kansen voor beheer, behoud en presentatie van collecties, maar zorgen ook voor allerlei uitdagingen. In dit focusprogramma duik je dieper in de vele facetten van de digitale transities in cultureel erfgoed. Zodat jij als professional met deze nieuwe mogelijkheden aan de slag kunt.


Wat leer je in deze opleiding?

Na het doorlopen van het focusprogramma kun je:
•    de hedendaagse digitale transitie in cultureel erfgoed analyseren met behulp van de in de cursussen aangeboden theorieën en concepten. 
•    digitale tools en benaderingen van cultureel erfgoed en erfgoedmateriaal benoemen en gebruiken.
•    reflecteren op hoe de onderliggende structuren en biases van cultureel erfgoed zich verhouden tot digitaliseringsprocessen.
•    begrijpen en uitleggen op welke manier toegankelijkheid en presentatiestrategieën van digitaal cultureel erfgoed samenhangen met de manier waarop archieven gevormd zijn in het verleden. 
•    een actueel probleem rondom de thematiek van digitale transities in cultureel erfgoed presenteren in een digitaal mediaproduct.
 
Ilja Zonneveld

Student Ilja

'Dankzij de cursussen van het programma Digitale transities in cultureel erfgoed kan ik nu omgaan met allerlei handige digitale toepassingen zoals Obsidian en CLARIAH Media Suite. Bovendien werken we met toepasbare praktijkopdrachten. Ik vind het erg interessant!' Lees hier haar verhaal.

Door de digitale transitie is onze samenleving enorm veranderd. Dit geldt ook voor de cultuur- en erfgoedsector. Musea, archieven, bibliotheken en andere erfgoedinstellingen gebruiken steeds vaker digitale middelen voor de conservering en presentatie van de collecties. De digitale transitie biedt zo nieuwe kansen om erfgoed toegankelijk te maken, te verrijken én te beleven. Tegelijkertijd zorgen digitale technologische ontwikkelingen voor uitdagingen die om nieuwe kennis en vaardigheden vragen. Denk aan nieuwe publieksbenaderingen, presentatiestrategieën en andere manieren om verhalen te vertellen. Het focusprogramma Digitale transities in cultureel erfgoed biedt een boeiende mogelijkheid om de nieuwe kansen en uitdagingen te verkennen die zich voordoen in dit snel veranderende landschap. Door een unieke combinatie van theorie, geschiedenis en praktijk leer je zo om complexe vraagstukken op het gebied van digitaal cultureel erfgoed aan te pakken.

Opbouw

Dit programma bestaat uit drie cursussen van de bachelor Algemene cultuurwetenschappen
 
Cursussen Studiepunten  Vast startmoment
5 kwartiel 1 - sept 2024
5 kwartiel 2 - nov 2024
5 kwartiel 3 - febr 2025
Totaal 15  

Studieduur

De drie cursussen hebben elk 5 studiepunten. Voor het totale programma (15 studiepunten) moet je rekenen op 420 studie-uren.

Begeleiding

De cursussen worden online begeleid. Bij sommige cursussen zijn er fysieke of online bijeenkomsten
voor extra informatie. Meer informatie vind je op de cursussites.
 

Tentaminering

De cursussen worden apart getentamineerd met een digitaal tentamen of met een opdracht (zie cursussites).

Aanmelden

Je meldt je online aan via de knop Aanmelden. Nadat je een account hebt aangemaakt in MijnOU, krijg je een studiepad. Hier meld je je vervolgens per cursus aan. 

Starten

De cursussen hebben een vaste volgorde. De eerste cursus start 15 november 2024 (kwartiel 2).
Omdat er vaste startmomenten zijn, kun je je het beste aanmelden tot twee weken vóór aanvang van de cursussen.

Voorkennis

Je hebt geen specifieke voorkennis nodig.

Toelating

Er zijn geen toelatingseisen. Ben je 18 jaar of ouder, dan kun je gewoon starten met het focusprogramma.

Vrijstelling

Een focusprogramma heeft een relatief kleine omvang. Daarom verlenen wij géén vrijstelling op grond van elders behaalde studieresultaten voor één of meer cursussen binnen het programma.
Vrijstellingen kunnen wel aangevraagd worden als je een bachelor- of masteropleiding wilt volgen. 

Collegegeld

Bij de Open Universiteit betaal je collegegeld per studiepunt en niet per collegejaar. De hoogte van het bedrag is afhankelijk van je vooropleiding en nationaliteit. Bereken zelf je kosten.
Het studiemateriaal, de begeleiding en tentamens zijn inbegrepen bij de prijs.

Diploma

Als je alle certificaten hebt behaald van de cursussen van dit focusprogramma, kun je een dossierverklaring focusprogramma aanvragen. Dit betekent dat je kennis op het desbetreffende terrein op bachelorniveau ligt. Wanneer je later alsnog kiest voor de hele bacheloropleiding, mag je de certificaten die je in een focusprogramma hebt behaald ook inbrengen in het programma van de bachelor.