Focusprogramma Techniek, media en cultuur

CW_techniek_head_large.jpg

Focusprogramma Techniek, media en cultuur

  • Cultuurwetenschappen
  • Voltijd/deeltijd
  • FOCTMC-2024-2025
  • 15 EC
  • Nederlands
  • Vanaf 1 september 2024
  • 28 uur per studiepunt
  • Vanaf € 76,89 per studiepunt (zie tabblad Kosten)
  • Academisch jaar 2024-2025
Wil je in korte tijd je kennis over een bepaald onderwerp op peil brengen of doorgroeien in je werk? Of wil je je specialiseren zonder een hele bachelor te volgen? Dat kan met een focusprogramma. Wij hebben drie cursussen uit de bachelor rondom een specifiek onderwerp voor je gebundeld. En mocht je later toch nog de bacheloropleiding willen gaan volgen, dan mag je de certificaten hier inbrengen. Precies zoals jij dit wilt. 

Zoals al eeuwen wordt gezegd: de wereld verandert in een snel tempo. Misschien nu wel sneller dan ooit. Innovaties zoals zelfrijdende auto’s, zorgrobots, ChatGPT, internetbubbels, twitterstormen volgen elkaar in rap tempo op en zijn soms nauwelijks bij te houden. En de maatschappelijke impact van deze technologische vooruitgang is enorm. Informatie, communicatie en media hebben een steeds grotere invloed op ons leven en onze samenleving. Techniek en media veranderen niet alleen de cultuur, maar deze veranderingen zijn sterk cultureel bepaald. Deze wisselwerking tussen techniek, media en cultuur staat centraal in dit focusprogramma. 


Wat leer je in deze opleiding?

Je maakt kennis met verschillende filosofische benaderingen van technologie en de mens, die meer inzicht geven in de impact van technologische ontwikkelingen. Ook krijg je een historische en mediawetenschappelijke inleiding in de manier waarop media ons leven en de wereld veranderen. Vanuit deze perspectieven ga je specifiek kijken naar de effecten van kunstmatige intelligentie op de cultuur, en vice versa, van cultuur op AI.
Je leert niet alleen verschillende perspectieven en denkkaders kennen, maar krijgt ook een uitgewerkte analyse-tool (TMC Toolbox) waarmee je verschillende verschijnselen op het gebied van technologie, media en AI systematisch en kritisch kunt analyseren. Na het volgen van het programma ben je veel beter in staat om de voortdurende technologische ontwikkelingen als een samenhangend geheel te begrijpen.

Voor wie is de opleiding bedoeld?

Ben jij geïnteresseerd in de complexe relatie tussen mens, media, technologie en cultuur? En wil je graag de rol van technologie en media in onze samenleving begrijpen en kritisch benaderen? Dan is dit focusprogramma zeker iets voor jou.

Competenties

Na het volgen van deze focusopleiding:
- heb je inzicht verworven in de verwevenheid van mens, media en techniek.
- heb je inzicht verworven in meerdere theorieën en visies op het gebied van antropologie, techniekfilosofie, mediageschiedenis en mediawetenschappen.
- kun je met behulp van deze theorieën de maatschappelijke en culturele impact van meerdere casussen uit technologie, media en AI analyseren en kritisch beoordelen.
- kun je de ethische implicaties van technologie, media en AI analyseren en kritisch beoordelen.
- kun je de culturele verbeelding van techniek, media en AI in literatuur en films kritisch analyseren en beoordelen. 
- kun je inzichten en begrippen uit de mediatheorie visualiseren in een mindmap.
- kun je met de analysetool Apparatus vanuit meerdere perspectieven nieuwe technologieën, media en AI kritisch analyseren.
Jaco de Bruijn

Student

‘Techniek, media en cultuur is een zeer actueel en interessant thema. Het sluit aan bij mijn beroepspraktijk bij het ministerie van Defensie, waar veel ontwikkelingen gaande zijn met betrekking tot techniek, met name AI en robotica. Daar past dit blok uitstekend bij.’ Lees hier zijn verhaal.

Er wordt al veel geschreven en onderzocht op het gebied van technologische ontwikkelingen, vaak gericht op opvallende cases zoals zelfrijdende auto's en discriminerende algoritmes. In deze cursussen kiezen we echter voor een andere benadering. Gezien de fundamentele veranderingen in het leven en de samenleving zoomen we juist uit en besteden we voornamelijk aandacht aan de denkkaders van waaruit we deze veranderingen kunnen begrijpen. Dit doen we voornamelijk vanuit historisch en filosofisch perspectief.

Opbouw

Dit programma bestaat uit drie cursussen van de bachelor Algemene cultuurwetenschappen.
 
Cursussen Studiepunten Startmoment
5 kwartiel 2 - nov 2024
5 kwartiel 3 - feb 2025
5 kwartiel 4 - april 2025
Totaal 15  

Studieduur

De drie cursussen hebben elk 5 studiepunten. Voor het totale programma (15 studiepunten) moet je rekenen op 420 studie-uren.

Begeleiding

De cursussen worden online begeleid. Bij sommige cursussen zijn er fysieke of online bijeenkomsten
voor extra informatie. Meer informatie vind je op de cursussites.

Tentaminering

De cursussen worden apart getentamineerd met een digitaal tentamen of met een opdracht (zie cursussites).

Aanmelden

Je meldt je online aan via de knop Aanmelden. Nadat je een account hebt aangemaakt in MijnOU, krijg je een studiepad. Hier meld je je vervolgens per cursus aan. 

Starten

De cursussen hebben een vaste volgorde. De eerste cursus start 18 november 2024 (kwartiel 2).
Omdat er vaste startmomenten zijn, kun je je het beste aanmelden tot twee weken vóór aanvang van de cursussen.
 

Voorkennis

Je hebt geen specifieke voorkennis nodig.

Toelating

Er zijn geen toelatingseisen. Ben je 18 jaar of ouder, dan kun je gewoon starten met het focusprogramma.

Vrijstelling

Een focusprogramma heeft een relatief kleine omvang. Daarom verlenen wij géén vrijstelling op grond van elders behaalde studieresultaten voor één of meer cursussen binnen het programma.
Vrijstellingen kunnen wel aangevraagd worden als je een bachelor- of masteropleiding wilt volgen. 

Collegegeld

Bij de Open Universiteit betaal je collegegeld per studiepunt en niet per collegejaar. De hoogte van het bedrag is afhankelijk van je vooropleiding en nationaliteit. Bereken zelf je kosten.
Het studiemateriaal, de begeleiding en tentamens zijn inbegrepen bij de prijs.

Diploma

Als je alle certificaten hebt behaald van de cursussen van dit focusprogramma, kun je een dossierverklaring focusprogramma aanvragen. Dit betekent dat je kennis op het desbetreffende terrein op bachelorniveau ligt. Wanneer je later alsnog kiest voor de hele bacheloropleiding, mag je de certificaten die je in een focusprogramma hebt behaald ook inbrengen in het programma van de bachelor.