Focusprogramma Ontwikkelingen in technologie en maatschappij
Focusprogramma Ontwikkelingen in technologie en maatschappij
-
Informatiekunde
-
Voltijd/deeltijd
-
FOIKOT-2024-2025
-
15 EC
-
Nederlands
-
Vanaf 1 september 2024
-
28 uur per studiepunt
-
Bepaal zelf je studietempo
-
Vanaf € 76,89 per studiepunt (zie tabblad Kosten)
-
Academisch jaar 2024-2025
Wat leer je in deze opleiding?
Voor wie is de opleiding bedoeld?
Waarom het focusprogramma Ontwikkelingen in technologie en maatschappij?
- Kritisch kijken:
de consequenties van digitale technologie en AI op mens, organisatie en maatschappij - Ethische verantwoordelijkheid:
de dilemma's van digitale technologie en AI en hoe je hier verantwoord mee om kunt gaan - Toepassingsgericht:
praktische vaardigheden die je direct kunt toepassen in je werk, zoals het managen van digitaliseringsprojecten - Flexibel en modulair:
combineer drie interessante cursussen uit de bachelor zonder een hele opleiding te volgen
AI en maatschappij (IB4702)
In de cursus AI en maatschappij bestudeer je de werking en mogelijkheden van moderne AI-technieken en de potentiële maatschappelijke problemen die deze technieken al dan niet kunnen veroorzaken. Niet alleen de mogelijkheden, maar ook de beperkingen van AI worden uitgelicht (denk aan superintelligence, zelfbewuste robots, enz.). In de media wordt veel gesproken over de gevaren van AI, maar die zijn niet allemaal even gegrond. In deze cursus krijg je een beter begrip van AI en de daadwerkelijke gevaren ervan. De cursus is geschikt voor iedereen met zowel een technische als een niet-technische achtergrond.
In deze cursus ga je kijken naar de mogelijke maatschappelijke en ethische gevolgen van bestaande en opkomende digitale technologieën. Zo raak je bekend met de grondbeginselen van de digitale ethiek. In het eerste deel van de cursus voer je een zogenaamde ethische analyse uit. Daarbij houd je rekening met ethische principes zoals privacy, autonomie en waardigheid, rechtvaardigheid, algemeen belang en machtsevenwicht. In het tweede deel definieer je oplossingsrichtingen voor geobserveerde ethische dilemma’s bij de toepassing van digitale technologie in een specifieke context.
In deze cursus maak je kennis met het vakgebied informatiebeveiliging. In het eerste deel van de cursus bestudeer je de grondslagen van informatiebeveiliging en de rol van de CISO (Chief Information Security Officer) in informatiebeveiliging. Daarna komt het belang van de menselijke factor in informatiebeveiliging aan de orde. Tenslotte leer je over de instrumenten die gebruikt kunnen worden om informatiebeveiligingsrisico’s onder controle te houden. Daarbij maak je onderscheid tussen preventiemaatregelen, detectiemaatregelen, en responsmaatregelen.
Opbouw
Studieduur
Academisch studeren op jouw manier
Begeleiding
Tentaminering
Digitale omgeving
Studiecentra
Aanmelden
Alle cursussen hebben een vast startmoment. We adviseren je aan om je aan te melden tot twee weken voor aanvang van de cursus, zodat je op tijd het studiemateriaal in huis hebt. Je kunt je tot uiterlijk één dag voor de start van de cursus aanmelden. Aanmelden na het startmoment is niet meer mogelijk.
Starten
Voorkennis
Toelating
Vrijstelling
Je kunt wel vrijstelling aanvragen als je een bachelor- of masteropleiding wilt volgen.