Focusprogramma Internationaal en Europees Recht

SG24-25_RW_BNR_SG_2425_head_large.jpg

Focusprogramma Internationaal en Europees Recht

  • Rechtswetenschappen
  • Deeltijd
  • FORIER-2024-2025
  • 20 EC
  • Nederlands
  • 28 uur per studiepunt
  • Bepaal zelf je studietempo
  • Vanaf € 76,89 per studiepunt (zie tabblad Kosten)
  • Academisch jaar 2024-2025
Wil je in korte tijd je kennis over een bepaald onderwerp op peil brengen of doorgroeien in je werk? Of wil je je specialiseren zonder een hele bachelor te volgen? Dat kan met een focusprogramma. Wij hebben een aantal cursussen uit de bachelor rondom een specifiek onderwerp voor je gebundeld. En mocht je later toch nog de bacheloropleiding willen gaan volgen, dan mag je de certificaten hier inbrengen.  
 

Voor wie is het programma bedoeld? 


Ben jij (beleids-)medewerker in een internationale- of Europeesrechtelijke werkomgeving, dan is dit focusprogramma zeker interessant voor jou. Met deze vier cursussen breng je snel je kennis up to date of specialiseer je je binnen het vakgebied. 



Iris Stins

alumna

'Het grote voordeel van de Open Universiteit is natuurlijk dat je niet aan tijd of plaats gebonden bent. Je hoeft niet naar colleges. Als ik voor werk twee uur in de auto zit, kan ik drie virtuele klassen luisteren. Ik volg zelfs online lessen als ik met de hond langs de plassen wandel. Ideaal.' Lees hier haar verhaal.

Dit programma  bestaat uit vier cursussen uit de bachelor Rechtsgeleerdheid 
In de cursus Inleiding Europees recht maak je kennis met de instellingen en besluitvormingsprocessen van de Europese Unie, en met de geschiedenis van de Europese integratie. Daarnaast leer je hoe het Europese Unierecht doorwerkt in het nationale recht en de manier waarop de rechtsbescherming is vormgegeven. 
 
Inleiding internationaal recht legt de basis voor het begrip van de internationale rechtsorde, inclusief haar aard, ontwikkeling en kenmerken. Daarnaast komen de belangrijkste internationale organisaties voorbij en wordt de doorwerking en verhouding tussen het internationale- en Nederlandse recht besproken. Na afloop van de  cursus weet je wat de bronnen en subjecten van het internationale recht zijn en ben je bekend met de internationale regels ten aanzien van het gebruik van geweld en de mogelijkheden van vreedzame geschillenbeslechting. 
  
De Engelstalige cursus International law en de cursus Europees recht gaan dieper in op de kennis die je hebt opgedaan in de inleidende cursussen. Je leert hoe je het internationale en Europese recht toepast in een specifieke casus. 

Opbouw

Cursussen Studiepunten     Startmoment         
Inleiding internationaal recht 5 Variabel startmoment
Inleiding Europees recht 5 Vast startmoment, kwartiel 1
Europees recht 5 Vast startmoment, kwartiel 1 of 3
5 Vast startmoment, kwartiel 3
Totaal 20  
 
Kijk hier voor een voorbeeldplanning.

Studieduur

Elke cursus levert 5 studiepunten op. Elk studiepunt staat gelijk aan 28 uur studie, dat is 140 uur per cursus. Voor het totale programma heb je ongeveer 560 studie-uren nodig. 

Begeleiding

Bij de Open Universiteit bepaal je zelf waar en wanneer je studeert. Zelfstudie staat voorop, maar er zijn ook verschillende vormen van begeleiding: (virtuele) groepsbijeenkomsten, online begeleiding en individuele begeleiding. Op de betreffende cursussites vind je welke begeleidingsvorm wordt aangeboden. 

Tentaminering

De cursussen sluit je af met een tentamen of een opdracht. Binnen elke cursus heb je twaalf maanden inschrijftermijn en drie tentamenkansen. Je kunt ervoor kiezen het tentamen op een computer in het studiecentrum of thuis via je eigen computer (proctoring) te maken.  

Digitale omgeving

Als student heb je via mijnOU toegang tot een aantal online diensten. Zo kun je je aanmelden voor cursussen en tentamens en je studiepad bekijken. In de online leeromgeving leg je contact met medestudenten en docenten en volg je groepsbijeenkomsten en colleges. Ook heb je toegang tot het online studiemateriaal en de uitgebreide online bibliotheek. 
 

Studiecentra

De Open Universiteit heeft verschillende studiecentra in Nederland en Vlaanderen. Hier kun je medestudenten en docenten ontmoeten en tentamens afleggen. 

Aanmelden

Voor dit focusprogramma meld je je online aan. In mijnOU krijg je toegang tot het 'studiepad'. Hier meld je je vervolgens per cursus aan. 
Voor cursussen met een vast startmoment adviseren wij je om je aan te melden tot twee weken voor aanvang van de cursus. Aanmelden na het startmoment is niet meer mogelijk. Voor cursussen met een variabel startmoment kun je je op elk gewenst moment aanmelden. Houd daarbij wel rekening met geplande tentamenmomenten.  
 
Voor sommige cursussen uit het programma gelden ingangseisen. Welke ingangseisen dit zijn vind je op de betreffende cursussite.  
Aanmelden voor Europees recht is mogelijk nadat Inleiding Europees recht is afgerond en aanmelding voor Inleiding internationaal recht heeft plaatsgevonden.  
 

Starten

Een focusprogramma bestaat uit cursussen met een vast startmoment en een variabel startmoment.  
Je kunt het beste starten in kwartiel 1 (september) of in kwartiel 3 (februari). 

Voorkennis

Het is gunstig als je enige juridische voorkennis hebt. Heb je dit niet, dan adviseren wij je eerst de cursus Inleiding recht: kern van het recht te volgen.

Toelating

18 jaar of ouder, geen andere toelatingseisen.

Vrijstelling

Gezien de relatief kleine omvang van een focusprogramma verlenen wij géén vrijstelling op grond van elders behaalde studieresultaten voor één of meer cursussen van dit programma. Vrijstellingen kun je wel aanvragen als je een bachelor- of masteropleiding wilt volgen. 

Collegegeld

Bij de Open Universiteit betaal je collegegeld per studiepunt, niet per collegejaar. De hoogte van het bedrag is afhankelijk van je vooropleiding en nationaliteit. Het bedrag is inclusief cursusmateriaal, begeleiding en drie tentamenkansen. Bereken zelf je collegegeld.
Lees meer informatie over kosten, Levenlanglerenkrediet en de kortingsregeling (KCOU).

Diploma

Als je alle certificaten hebt behaald van de cursussen van dit  focusprogramma, kun je een dossierverklaring focusprogramma aanvragen. Dit diploma betekent dat je kennis op het desbetreffende terrein op bachelorniveau ligt.