Design for change

Design for change

  • Informatica
  • IM0603
  • 7,5 EC
  • Vanaf € 528
  • Voor dit product gelden ingangseisen
Deze cursus heeft een vast startmoment. Kijk in het Jaarrooster wanneer de cursus van start gaat en wanneer de begeleiding is ingeroosterd.



Inhoud

Software is vrijwel nooit ‘af’. De eisen aan software veranderen voortdurend: steeds opnieuw moeten er nieuwe features worden toegevoegd, of moet de bestaande functionaliteit worden veranderd. Een van de belangrijkste eisen aan software is daarom dat software gemakkelijk aangepast, oftewel veranderd, moet kunnen worden.

De cursus bestaat uit twee delen. In het eerste deel voeg je een nieuwe functie toe aan een bestaande software en maak je die flexibeler voor toekomstige veranderingen. Voor het eerste deel gebruiken we een versimpelde versie van domain-driven design (DDD). Dat is een eerste stap in het optimaliseren van software met het oog op toekomstige veranderingen. We laten je aan de hand van een uitgebreide casus stap voor stap zien hoe je een domein kunt analyseren en hoe je die analyse gebruikt bij het opstellen van een ontwerp.
Bij dat ontwerp zul je vaak gebruikmaken van design patterns om flexibiliteit in te bouwen. Design patterns vormen de tweede bouwsteen bij het optimaliseren van software met het oog op flexibiliteit.

Daarnaast leer je in deze cursus om een wetenschappelijke tekst te schrijven. Je baseert je artikel op de opdracht die je hebt uitgevoerd. Je gebruikt die opdracht als een casestudy. De nadruk ligt daarbij op het schrijven van een goede abstract, introductie, onderzoeksmethoden, en een lijst met wetenschappelijke bronnen om je artikel te ondersteunen.



Leerdoelen
Na bestudering van deze cursus kun je:
- een domeinanalyse uitvoeren gebaseerd op een probleembeschrijving, eventueel aangevuld met externe bronnen,
- een ontwerp opstellen waarin elke entiteit (methode, klasse, package) een eenduidige verantwoordelijkheid heeft,
- in een ontwerp creatie en gebruik van objecten van elkaar scheiden,
- ontwerpprincipes begrijpen en toepassen in een ontwerp,
- een ontwerp beschrijven met behulp van diagrammen en tekst, met nadruk op de verantwoordelijkheden,
- een ontwerp opstellen dat geoptimaliseerd is op toekomstige veranderingen,
- beargumenteren hoe ontwerpbeslissingen en design patterns bijdragen aan de flexibiliteit van een ontwerp,
- design patterns gebruiken om een ontwerp te optimaliseren op toekomstige veranderingen,
- een motiverende en heldere introductie schrijven voor een wetenschappelijk artikel,
- De onderzoekssetting definiëren, inclusief onderzoeksvragen, onderzoeksstrategie en gegevensverzamelings- en analyseprocessen voor een wetenschappelijk artikel,
- relevante wetenschappelijke bronnen vinden,
- op de juiste manier naar wetenschappelijke bronnen verwijzen,
- een abstract schrijven voor een wetenschappelijk artikel.

Ingangseisen

Aanmelden is alleen mogelijk voor opleidingsstudenten die formeel zijn toegelaten tot de masteropleiding Computer Science of de masteropleiding Software Engineering.

Aanmelden

Aanmelden is alleen mogelijk voor studenten die formeel zijn toegelaten tot de masteropleiding.

Toelichting aanmelden

Deze cursus start jaarlijks in september en februari.

Bij deze cursus hoort online activerende begeleiding.
Deze cursus start op vastgestelde momenten en ook tijdens de bestudering van de cursus zijn er vaste inlevermomenten van opdrachten en feedback. Je studeert online samen met een groep medestudenten maar voert uw gehele opdracht individueel uit. Deze begeleiding is erop gericht je sneller, effectiever en met een beter begrip van de stof door de cursus te helpen. Informatie over begeleiding en tentamen vind je onder de respectievelijke tabbladen.

Voorkennis

Kennis van een objectgeoriënteerde taal is een vereiste. Java-kennis moet bijvoorbeeld het niveau hebben van de cursus Geavanceerd objectgeoriënteerd programmeren. Praktische ervaring met Java, UML, een UML-ondersteunende tool en een Java-ontwikkeltool is gewenst.

Je schrijft een wetenschappelijke tekst in het Engels. Bij het inschatten van de tijd die je nodig zult hebben voor het schrijven van een wetenschappelijke tekst, zijn we uitgegaan van een redelijke, actieve beheersing van het Engels.

Begeleidingsvorm

Deze cursus heeft een vast startmoment. Kijk in het Jaarrooster wanneer de cursus van start gaat en wanneer de begeleiding is ingeroosterd.

Er is een startbijeenkomst tijdens de Studiedag Informatica en Informatiekunde; verder zijn er drie online begeleidingsbijeenkomsten, waarin vooral op de opdrachten wordt ingegaan.

Begeleidingsbijeenkomsten



Studiedag Informatica en Informatiekunde Utrecht, onder voorbehoud
Kwartiel 1 - begeleiders: dhr. E. Rahimi
1. vr 08-09-2023 / tijd ntb
Tijdig aanmelden via: ou.nl/inf-studiedag
Kwartiel 3 - begeleider: dhr. E. Rahimi
1. vr 16-02-2024 / tijd ntb
Tijdig aanmelden via: ou.nl/inf-studiedag

Online-bijeenkomsten
Kwartiel 1 - begeleleider: dhr. E. Rahimi
2. wo 20-09-2023 / 19.00-21.00 uur
3. wo 04-10-2023 / 19.00-21.00 uur / dhr.ir. H. Passier
4.wo 18-10-2023 / 19.00-21.00 uur
Kwartiel 3 - begeleider: dhr. E. Rahimi
2. wo 28-02-2024 / 19.00-21.00 uur / dhr.ir. H. Passier
3. wo 13-03-2024 / 19.00-21.00 uur
4. wo 27-03-2024 / 19.00-21.00 uur

Aanmelden begeleiding

Deelname aan de begeleidingsbijeenkomst op de Informatica en Informatiekunde studiedagen is gratis, maar in verband met groepsindelingen en de broodmaaltijd is tijdig aanmelden verplicht. Je kunt aanmelden voor de Informatica en Informatiekunde studiedag door het aanmeldformulier in te vullen op de website.
Indien je je hebt aangemeld voor de Informatica en Informatiekunde Studiedag, maar onverhoopt toch niet kunt deelnemen, verzoeken we jou om af te melden via de link in de aanmeldbevestigingse-mail zodat studenten die op de reservelijst staan kunnen deelnemen.

Tentamenvorm

Opdracht.

Tentamendata

Volgens afspraak.

Cursusmateriaal

Deze cursus bestaat uit vier Engelstalige tekstboeken.

Digitale leeromgeving

Als student kun je via de cursussite in de online leeromgeving naar de discussiegroepen gaan. Hier kun je met medestudenten en begeleiders informatie uitwisselen en discussiëren over de leerstof. Ook kun je GitLab gebruiken om je analyse van het domein voor het eerste deel van de cursus te delen en te bespreken met medestudenten.