Master Psychology - variant Arbeids- en organisatiepsychologie
Master Psychology - variant Arbeids- en organisatiepsychologie
-
Psychologie
-
Deeltijd
-
60 EC
-
Nederlands
-
Master of Science (MSc)
-
september/februari
-
28 uur per studiepunt
-
Vanaf € 76,89 per studiepunt (zie tabblad Kosten)
-
Beste opleiding volgens de NSE 2024!
-
Academisch jaar 2024-2025
Heb je een universitaire bacheloropleiding in de psychologie afgerond en ben je toe aan je volgende stap? Ben je geïnteresseerd in mensen in organisaties, dan is de mastervariant Arbeids- en Organisatiepsychologie iets voor jou.
Wat leer je in deze opleiding?
Voor wie is de opleiding bedoeld?
Psychologie studeren aan de Open Universiteit betekent …
- structuur, maar tegelijk veel vrijheid
- in je eigen tempo, academisch studeren
- persoonlijke begeleiding en excellent studiemateriaal
- studieadvies op maat
- doorstromen van hbo naar wo
- universitaire titel Master of Science (MSc)
Opzet
Je volgt vier inhoudelijke cursussen: Psychologie van duurzame loopbanen, Creatief en innovatief
gedrag in organisaties, Psychodiagnostische vaardigheden bij selectie en assessment en Gedragsverandering op de werkvloer: theorie en praktijk. De combinatie van theorie en praktijk zorgt voor inhoudelijke en wetenschappelijke verdieping. In de stage ontwikkel je vaardigheden en competenties voor professioneel handelen Je sluit de mastervariant af met een afstudeeronderzoek waarover je een masterthesis schrijft. Wil je meer weten over de inhoud, vraag dan de studiegids aan.
Opbouw
Studieduur
Academisch studeren op jouw manier
Begeleiding
Via de online leeromgeving kom je in contact met je docenten en medestudenten. Binnen elke cursus is de docent je aanspreekpunt. De studieadviseurs van de faculteit Psychologie kunnen je helpen bij vragen over de studieaanpak en -planning.
Elke mastercursus bestaat uit individuele en groepsactiviteiten. Je bestudeert individueel de theorie en maakt een aantal studietaken. Daarnaast kom je twee tot drie keer per cursus bij elkaar via (online) bijeenkomsten waarin je de leerstof met medestudenten en de docent op een actieve manier verwerkt en toepast. Je bespreekt ervaringen en praktijkvoorbeelden en er is ruimte voor tentamenvoorbereiding. Groepsactiviteiten vinden meestal online en soms fysiek plaats in de avonduren en in het weekend. Online sessies worden opgenomen zodat je ze achteraf kunt bekijken. Bij cursussen met (verplichte) praktijkbijeenkomsten in een studiecentrum zijn de data ruim van tevoren bekend. Kijk bij de cursusbeschrijving voor meer informatie over de begeleiding.
Begeleidingsbijeenkomsten
Tentaminering
Digitale omgeving
Studiecentra
Aanmelden
Heb je géén bachelordiploma Psychologie, maar wel een andere, verwante hbo- of wo-bachelor afgerond? Dan kom je misschien in aanmerking voor de Premaster Arbeids- en organisatiepsychologie (55 of 60 studiepunten) die na afronding toegang geeft tot de bijbehorende mastervariant. Dit premasterprogramma is afgestemd op de bijbehorende mastervariant en bestaat uit een aantal cursussen uit de bachelor Psychologie. Je behaalt geen bachelordiploma.
Starten
Kijk in het jaarrooster voor de startmomenten van cursussen
Voorkennis
Vrijstelling
Collegegeld
Levenlanglerenkrediet
Wat kun je met jouw diploma?
Om op de hoogte te blijven kun je je via die website ook abonneren op de nieuwsbrief van de FGzPt (Federatie van Gezondheidszorgpsychologen en Psychotherapeuten). Zodra de gevolgen voor de opleidingen Psychologie duidelijk worden, vermelden we dat hier en via de informatiekanalen voor studenten Psychologie.
De master Arbeids- en organisatiepsychologie vormt een uitstekende basis voor diverse beroepsmogelijkheden. Afgestudeerde arbeids- en organisatiepsychologen kunnen bijvoorbeeld gaan werken:
– op afdelingen personeel & organisatie of human resources van (grotere) organisaties in de profit- en non-profitsector en bij private en overheidsorganisaties. Daar werken zij mee aan de voorbereiding, uitvoering en evaluatie van het personeelsbeleid en adviseren over kwesties op organisatieniveau.
– als zelfstandige of bij adviesbureaus waar zij klantorganisaties adviseren en begeleiden op het gebied van:
• werkplekinterventies; ziekteverzuim en re-integratie;
• personele aangelegenheden, zoals werving en selectie, loopbaanbegeleiding, training, coaching;
• organisatieontwikkeling: leiderschap, besluitvorming, teamwork, conflictmanagement;
• organisatie(her)ontwerp: invoeren en begeleiden van organisatie- of cultuurverandering.
– op onderzoeksafdelingen van organisaties en adviesbureaus waar zij beleidsondersteunend en beleidsevaluerend onderzoek doen op het brede terrein van de arbeids- en organisatiepsychologie.
– bij instellingen voor hoger onderwijs als docent voor arbeids- en organisatiepsychologie en verwante studierichtingen.
Daarnaast bereidt deze master ook voor op onderzoeksfuncties binnen universiteiten, andere opleidingsinstituten of kenniscentra of een vervolgopleiding tot wetenschappelijk onderzoeker. Je kunt solliciteren op onderzoeksprojecten waarvoor promovendi gezocht worden.Kijk ook onder Accreditatie voor de mogelijkheden.
Titel
Waardering
Meer informatie
Contact
Accreditatie
Een aantal cursussen uit de master Arbeids- en organisatiepsychologie is ook geaccrediteerd voor bij- en nascholing voor de registers Psycholoog Arbeid en Gezondheid NIP en Arbeids- en Organisatiepsycholoog NIP.
Hoewel dit voor arbeids- en organisatiepsychologen minder voor de hand ligt, kunnen afgestudeerden onder voorwaarden (veel extra vakken en de juiste stage) instromen in de postmasteropleiding tot gezondheidszorgpsycholoog (gz-psycholoog). Ook biedt de master Arbeids- en organisatiepsychologie onder voorwaarden de mogelijkheid om de Basisaantekening Psychodiagnostiek (BAPD) van het NIP te behalen. Je dient dan de juiste vakken en de juiste stagevorm te hebben gevolgd.
Lees ook de belangrijke informatie onder Na je studie (ook belangrijk voor Belgische studenten)!
Zoals eerder vermeld, is het perspectief voor psychologiestudenten om te gaan werken in de geestelijke gezondheidszorg in Nederland aan verandering onderhevig. Je kunt aan de verstrekte informatie op deze webpagina daarom geen rechten ontlenen.