Master Psychology - variant Klinische Psychologie
Master Psychology - variant Klinische Psychologie
-
Psychologie
-
Deeltijd
-
60 EC
-
Nederlands
-
Master of Science (MSc)
-
september/februari
-
28 uur per studiepunt
-
Bepaal zelf je studietempo
-
Vanaf € 76,89 per studiepunt (zie tabblad Kosten)
-
Beste opleiding volgens de NSE 2024!
-
Academisch jaar 2024-2025
Wat leer je in deze opleiding?
Voor wie is de opleiding bedoeld?
Denk aan vragen als:
- wat is het verschil tussen somberheid en depressie?
- welke behandeling is geschikt bij angststoornissen en hoe kun je hiervoor een behandelplan opstellen?
- is het horen van stemmen het begin van schizofrenie?
- helpt mindfulness in het beter omgaan met stress?
- kan vliegangst effectief behandeld worden met 3D-virtual reality?
- is online therapie even effectief als face-to-face met de therapeut?
Psychologie studeren aan de Open Universiteit betekent …
- structuur, maar tegelijk veel vrijheid
- in je eigen tempo, academisch studeren
- persoonlijke begeleiding en excellent studiemateriaal
- studieadvies op maat
- universitaire titel Master of Science (MSc)
Ook bekwaam je je in de klinische praktijk. De psychische problematiek wordt in kaart gebracht door middel van psychologische gespreksvoering, klinische observatie en testonderzoek. Vervolgens wordt besloten of er een indicatie is voor behandeling. Voor de behandeling kan een keuze gemaakt worden uit verschillende soorten therapieën. Op basis van test en observatie leer je te beoordelen of behandeling nodig is, welke behandeling geadviseerd kan worden en in welke setting de behandeling aangeboden kan worden. Ook de actuele vormen van e-mental health-interventies komen aan bod. Je krijgt inzicht in de ethische aspecten die in de praktijk spelen. Professioneel handelen kenmerkt zich door integriteit, verantwoordelijkheid, respect en deskundigheid. Je leert welke behandelingen het meest geschikt zijn voor specifieke stoornissen.
Opzet
De mastervariant Klinische psychologie bestaat uit vier mastercursussen: Psychodiagnostiek in de klinische psychologie, E-mental health-interventies, Klinische psychologie 3: de klinische praktijk en Klinische psychologie 4: de reflectieve scientist-practicioner. Deze zorgen voor de inhoudelijke en wetenschappelijke verdieping met veel aandacht voor wetenschappelijk onderzoek dat relevant is voor de klinische praktijk. In de stage ontwikkel je vaardigheden en competenties voor professioneel handelen. Je sluit de master af met een afstudeeronderzoek waarover je een scriptie (masterthesis) schrijft.
Wil je meer weten over de inhoud, vraag dan de studiegids aan.
Opbouw
Jaarrooster
Studieduur
Academisch studeren op jouw manier
Begeleiding
Begeleidingsbijeenkomsten
Tentaminering
Digitale omgeving
Studiecentra
Aanmelden
Om te starten moet je eerst toelating aanvragen via de knop Aanmelden. Hiervoor maak je een mijnOU-account aan. Vraag ruim twee maanden voor de start van de opleiding formeel toelating aan tot de master. Nadat je de officiële toelatingsbeschikking hebt ontvangen, kun je je aanmelden voor een mastercursus. Kijk ook in het jaarrooster voor de startmomenten van cursussen.
Met een bachelordiploma Psychologie van de Open Universiteit word je rechtstreeks toegelaten tot de mastervariant Klinische Psychologie. Heb je een wo-bacheloropleiding in de Psychologie aan een andere universiteit afgerond? Dan word je mogelijk ook rechtstreeks toegelaten tot de master, of kom je in aanmerking voor een individuele premaster. Na het afronden hiervan kun je instromen in de mastervariant. Er is géén vast premasterprogramma voor de mastervariant Klinische Psychologie.
Heb je géén bachelordiploma Psychologie, maar wel een andere, verwante hbo- of wo-bachelor afgerond, zoals Toegepaste psychologie of Geneeskunde? Dan kom je misschien in aanmerking voor vrijstelling in de bachelor Psychologie. Vraag dan bij je aanmelding voor de bachelor meteen vrijstelling aan (kosten 161 euro).
Vraag voor meer informatie over de toelatingsmogelijkheden een adviesgesprek aan met een studieadviseur of kijk bij Psychologie studeren of Open dagen Psychologie.
Starten
Voorkennis
Vrijstelling
Collegegeld
Levenlanglerenkrediet
Wat kun je met jouw diploma?
Om op de hoogte te blijven kun je je via die website ook abonneren op de nieuwsbrief van de FGzPt (Federatie van Gezondheidszorgpsychologen en Psychotherapeuten). Zodra de gevolgen voor de opleidingen Psychologie duidelijk worden, vermelden we dat hier en via de informatiekanalen voor studenten Psychologie.
Na het afronden van de master kun je als psycholoog lid worden van de beroepsvereniging Nederlands Instituut van Psychologen (NIP).
Houd er rekening mee dat je voor sommige beroepen een BIG-registratie moet hebben. Dat kan alleen als je een vervolgopleiding tot gezondheidszorgpsycholoog (gz-psycholoog; let op, dit is niet hetzelfde als gezondheidspsycholoog) hebt voltooid. Met de mastervariant Klinische psychologie voldoe je onder voorwaarden (zoals een diagnostiekstage) aan de eisen van de ‘Verklaring vooropleidingseisen gz-opleiding’. Die verklaring heb je nodig voor de toelatingsprocedure voor de postmasteropleiding tot gz-psycholoog. Meer informatie hierover vind je onder Toelating tot gz-opleiding en in de studiegids.
Als masterpsycholoog kom je onder voorwaarden ook in aanmerking voor de Basisaantekening psychodiagnostiek (BAPD) van het NIP en je kunt je onder voorwaarden aanmelden bij de registers Psycholoog Arbeid en Gezondheid NIP en Arbeids- en Organisatiepsycholoog NIP. De masteropleiding geeft niet automatisch recht op registratie. Per registratie gelden andere registratie-eisen, waaronder werkervaring in het werkgebied. Bekijk hiervoor de registratie-eisen van het NIP en de studiegids.
Voor wie in België aan de slag wil als (klinisch) psycholoog: kijk voor actuele informatie op ou.be.
Titel
Waardering
Meer informatie
Contact
Accreditatie
Ook kun je onder voorwaarden inschrijven in beroepsregisters en de NIP-registraties Psycholoog van Arbeid en Gezondheid, Psycholoog-Trainer en Kinder- en Jeugdpsycholoog. De masteropleiding geeft niet automatisch recht op registratie. Per registratie gelden andere registratie-eisen, waaronder werkervaring in het werkgebied. Bekijk hiervoor de registratie-eisen van het NIP.
Lees ook de belangrijke informatie onder Na je studie (ook belangrijk voor Belgische studenten)!
Zoals eerder vermeld is het perspectief voor psychologiestudenten om te gaan werken in de geestelijke gezondheidszorg in Nederland aan verandering onderhevig. Je kunt aan de verstrekte informatie op deze webpagina daarom geen rechten ontlenen.