MBA in Data Science and Digital Innovation

MBA in Data Science and Digital Innovation

 • Your Academy
 • 60 EC
 • Taal Nederlands
 • MBA in Data Science and Digital Innovation
 • Start september 2021
 • 60 EC
 • € 23.500,- / diverse termijnen (zie tab prijs)
 • Blended: online + face 2 face
 • Locatie Utrecht / Nieuwegein
 • Inschrijfduur 2 - 2,5 jaar
 • Voor dit product gelden ingangseisen
De omstandigheden binnen organisaties veranderen snel. Niet alleen verwachten we steeds meer nieuwe competenties, kennis en vaardigheden van werknemers, ook op het gebied van informatietechnologie verandert de wereld razendsnel.
Wil je naar een hogere managementfunctie met inhoud? En wil jij je verder ontwikkelen als moderne professional met data science skills?
 
In onze MBA in Data Science and Digital Innovation maak je kennis met de nieuwste inzichten op het gebied van strategisch management, data science en digital innovation. Met de design thinking methode leer je denken in oplossingen. De Master of Business Administration in Data Science and Digital Innovation van de Open Universiteit biedt jou de skills om je organisatie te ondersteunen in de strategische besluitvorming die nodig is om van de huidige Ist naar de gewilde Soll situatie te navigeren. Volg een programma dat is samengesteld om jouw carrière een boost te geven en profiteer van ons uitgebreide netwerk van collega’s en vakgenoten. Vergroot je loopbaanmogelijkheden en word een data science manager van de toekomst met deze MBA op zak!


Wat leer je in deze opleiding?

De cursussen in de MBA zijn ingericht volgens de design thinking methode. Design thinking als strategische methode leert je kijken door een andere bril. Je legt de bril van de klant naast de bril van je eigen competenties, je eigen data-analyses en de waarde die je verbindt aan je eigen bedrijfskundige kennis. Deze bril geeft zicht op wat de “job to be done” is voor je klant, en hoe je hem of haar daar echt bij kan helpen. Je past de opgedane bedrijfskundige kennis direct toe in praktijkopdrachten, bijvoorbeeld rondom strategy, data-analyse en cloud computing. Naast logica en bewijsvoering met behulp van informatiesystemen spelen ook zaken als intuïtie en creativiteit een grote rol. Met een MBA van de Open Universiteit op zak heb je al deze brillen opgezet en ben je klaar voor de toekomst.

Voor wie is de opleiding bedoeld?

Je bent al enige jaren werkzaam in jouw vak en merkt dat je toe bent aan de volgende carrièrestap. Je wilt je loopbaanmogelijkheden een boost geven en opstappen naar die managementfunctie waarbij ook data science kennis nodig is. Om je carrière een boost te geven en je strategische leiderschapskwaliteiten verder te ontwikkelen wil je een opleiding volgen die jouw kennis op het gebied van bedrijfskunde, data science en digital innovation vergroot. Onze MBA opleiding biedt deze kennis aan op masterniveau. Zo vergaar jij de skills en tools om je specialisme te overstijgen en je te ontwikkelen op het gebied van data science en digital innovation. Met je MBA op zak heb je niet alleen een positieverbetering op je werk te pakken, maar ook waardevolle kennis over ondernemen in de 21e eeuw.
 
Jouw werksituatie maakt een belangrijk deel uit van onze MBA. Je studeert in een optimale mix van theorie en praktijk, op basis van een stevig theoretisch fundament. De rode draad binnen de Your MBA opleiding is de ontwerpgerichte design thinking methode. Bekijk de video om een goed beeld te krijgen van de opzet van de opleiding.

De MBA in Data Science and Digital Innovation bij Your Academy betekent.....

 
 • de geleerde theorie toepassen op je eigen praktijkcasus
 • een modulaire opzet
 • Design Thinking als rode draad
 • blended learning: online activerende onderwijs gecombineerd met contactmomenten
 • flexibel en online studeren
 • het vergroten van je carrièrekansen
 • begeleiding door inhoudsdeskundige universitair docenten
 • een diploma Master of Business Administration (MBA) in Data Science and Digital Innovation
Het eerste jaar van de MBA zorgt voor een basis in zowel bedrijfskundige als data science vakken. In het tweede jaar ga je dieper in op een aantal data science gerelateerde onderwerpen, zoals AI Leadership, Data Science for managers en Ethics and regulation of digital innovation. Daarnaast zijn er diverse mogelijkheden om keuzevakken in te zetten op basis van jouw specifieke kennisbehoefte. Je rondt de MBA af met een praktijkgerichte MBA thesis.  Bij een wekelijkse studiebelasting van 16 tot 20 uur duurt de opleiding ongeveer 2 – 2,5 jaar.
 
Binnen onze MBA in data science and digital innovation vindt een sterke wisselwerking tussen theorie en praktijk plaats. Analyseren alleen in de huidige turbulente markt is niet voldoende! Daarom brengen topacademici de meest recente kennis in vanuit hun onderzoek en experts uit het werkveld dragen de meest recente trends aan uit de praktijk.

Opbouw

Studiejaar 1
In studiejaar 1 volg je vijf onderdelen. Hieronder vind je de vijf courses die aangeboden worden.
 
Strategic Management of Information Systems
De strategische rol van informatietechnologie wordt steeds groter. Net als de impact van technologische innovaties als cloud computing, data-analyse en het Internet of Things. Dit levert serieuze uitdagingen op voor organisaties bij het nemen van strategische beslissingen. Waar, wanneer en hoe moet een organisatie bijvoorbeeld in deze technologieën investeren? In deze cursus van de MBA demonstreren we waarom strategisch management van informatiesystemen (IS) en technologieën (IT) essentieel is voor het succes van een organisatie.
 
Design Thinking
Design Thinking hoor je op steeds meer plaatsen terugkomen, maar wat is het precies en hoe kun je deze methode toepassen om oplossingen te ontwikkelen voor complexe problemen? In de course Design Thinking leer je de verschillende fases van Design Thinking kennen (empathize, define, ideate, prototype en test) en leer je welke elementen een implementatieplan bevat. Daarnaast ga je ook met je opgedane kennis aan de slag en ga je deze toepassen om een oplossing te ontwerpen voor een complex probleem.
 
Cyber Security    
Iedere organisatie beschikt over grote hoeveelheden data, die verwerkt worden in data-analyses. Een deel daarvan is nodig voor het nemen van beslissingen, maar niet alles mag naar buiten gebracht worden. In deze module van de opleiding bedrijfseconomie leer je wat de risico’s zijn van bij het verzamelen van data binnen een organisatie. En je leert een balans te vinden tussen wat wel en niet gedeeld kan worden.
 
Strategy in dilemma's
Strategie en strategisch management zijn alledaagse termen geworden in een snel veranderende (economische) omgeving. Deze module van de MBA opleiding geeft je inzicht in concepten rondom strategie. Hoe breng je de interne sterktes en zwaktes en de externe kansen en bedreigingen in kaart? In deze module neem je bestaande strategieën (waaronder die van je eigen organisatie) onder de loep. Vervolgens probeer je deze op basis van de verkregen literatuur en inzichten te verbeteren.
 
Big data speelt een steeds grotere rol in de maatschappij. De hoeveelheid beschikbare informatie groeit exponentieel, waardoor het analyseren en interpreteren van relevante gegevens steeds belangrijker wordt. Bedrijven hebben een enorme behoefte aan data-gedreven inzichten op basis van data science: data analyse, mining, wrangling en visualisatie. In onze data science module leer je hoe je data science inzet binnen jouw organisatie. Data analyses leer je aan de hand van concepten, algoritmes en concrete voorbeeldscripts in Python. Je krijgt inzicht in hoe je Python inzet voor jouw eigen data science projecten. In een afsluitende praktijkopdracht word je gecoacht en getraind in het vormgeven van jouw eigen data science uitdaging!
 
Studiejaar 2
Het tweede studiejaar bestaat uit 4 courses en de MBA thesis. Hieronder lees je meer over de vier te volgen courses.

Ethics and regulation of digital innovation
De ontwikkeling van disruptieve technologie heeft veel gezichten. Deze module richt zich op de vele thema's die nauw verband houden met nieuwe technologieën: ethiek, privacy en hun impact op de moderne samenleving en democratie. Hoe gaan we om met transparantie, verantwoordelijkheid en rechtvaardigheid bij het ontwikkelen van big data en AI-tools? Hoe kunnen innovators ervoor zorgen dat ontwrichtende producten en diensten de ethische normen en waarden niet schenden? Hoe helpen regelgeving, zoals de AVG, bij het beschermen van deze normen en wat zijn de implicaties daarvan voor privacybescherming binnen uw organisatie?

Leadership in Artificial Intelligence
Deze module gaat in op de essentie van data science, namelijk (geautomatiseerd/ data-gedreven) besluiten nemen gegeven een mate van onzekerheid. Na een overzicht van de belangrijkste data science technieken en methodieken, kijken we naar de toepassing van data science in jouw organisatie. Hoe zet je data science projecten op, welk team heb je nodig en hoe zorg je voor een goede verankering in de organisatie. Hoe beoordeel je, als manager, een data science project en welke vragen moet je stellen aan de data scientists. In deze opleiding leer je de businesscase van een data science project rond te maken. Met als uiteindelijk doel om jou (en jouw opdrachtgever) op basis van de data van gedachten te veranderen!
 
Elective
Je kiest twee van de volgende courses uit die het best aansluiten bij jouw leerwens:
 • Blockchain: A practical approach
 • Internet of Things
 • Advanced Cybersecurity
MBA thesis

Met de MBA thesis rond je de MBA in Data Science and Digital Innovation af. In dit afstudeerproject wordt een ontwerpgerichte aanpak gehanteerd. Dit wil zeggen dat je een oplossing voor een geïdentificeerd probleem gaat ontwerpen en vervolgens gaat demonstreren en evalueren. Meestal kies je hierbij voor een probleem dat speelt bij je eigen werkgever.

Studieduur

Je kunt de MBA in Data Science and Digital Innovation afronden in 24-30 maanden. De opleiding bestaat uit een eerste en tweede studiejaar. Het tweede jaar wordt afgerond met een praktijkgerichte MBA thesis.
 
De studiebelasting bedraagt 60 EC, waarvan 30 EC in het eerste jaar worden behaald, 20 EC aan courses in het tweede jaar en de praktijkgerichte thesis van 10 EC.

Begeleiding

Onze MBA wordt aangeboden in een blended learning opzet: online onderwijs aangevuld met groepsbijeenkomsten in de centraal gelegen OU vestiging in Utrecht. Zo combineren we klassieke leermethodes met modern onderwijs, zoals e-learning met behulp van webinars, online video’s of online toetsen. Je brengt je eigen cases uit de praktijk in als rode draad door de opleiding. In de opleiding maken we gebruik van de design thinking methode. Via design thinking krijg je inzicht in wat je opdrachtgever wil. Je leert actiegericht en in oplossingen te denken en geeft innovatie op een creatieve manier vorm.

Studieadvies

Heb je vragen of wil je alvast een plek reserveren of een optie nemen? Benieuwd naar wat aan bod komt in de MBA in Data Science and Digital Innovation en hoe deze opleiding is opgebouwd? Of heb je behoefte aan een persoonlijk studieadvies? Plan hier direct jouw afspraak met een van onze studieadviseurs.

Toelating

Heb je in het hoger onderwijs nog geen bedrijfskundige kennis opgedaan, maar wil je wel een carrièrestap maken richting hoger management? Dan is deze MBA bij uitstek geschikt voor jou. De toelatingseis is eenvoudig: wat je nodig hebt is een hogeschool of universitair Bachelor diploma. Daarnaast neem je deel aan een verplicht intakegesprek en vragen we van jou een werkervaring van minimaal 4 jaar. Ook is het belangrijk dat je werkgever jou ondersteunt bij het volgen van de MBA opleiding, je hebt een aanbevelingsbrief van je werkgever of schrijft een motivatiebrief met daarin de doelstelling ten aanzien van je opleiding.

Inschrijfvoorwaarden

Lees eerst onze inschrijfvoorwaarden.

Starten

De eerstvolgende start staat gepland voor september 2021. Wil je het rooster ontvangen? Stuur dan een email naar you@ou.nl.

Aanmelden

Aanmelden is mogelijk via de rode knop 'Aanmelden' op deze pagina. 
 
Heb je nog geen inloggegevens? Registreer je dan eerst (eenmalig) via mijnOU (rechtsboven op deze pagina) met je emailadres als gebruikersnaam en log daarna in met je geregistreerde gebruikersnaam en wachtwoord, zodat je je kunt aanmelden.

Prijsinformatie

Totaalbedrag bij aanmelding voor de gehele opleiding is bij eenmalige betaling € 23.500,-.
Betaal je liever in termijnen, dan heb je de volgende keuzemogelijkheden:
 • 2 jaarlijkse termijnen van € 11.750,- 
 • 8 kwartaaltermijnen van € 2.950,- 
 • 24 maandelijkse termijnen van € 992,-
Tijdens de aanmeldprocedure kun je de keuze qua termijnen doorgeven in het opmerkingenveld.
 
Over deze bedragen is geen btw verschuldigd, maar zijn wel exclusief de kosten van (eventuele) tekstboeken, waarvan in deze opleiding gebruik wordt gemaakt. Op de pagina’s van de losse courses is de informatie van de betreffende tekstboeken, indien daar gebruik van wordt gemaakt, terug te vinden.
 
Deze tekstboeken dien je dus zélf aan te schaffen.
 
Het is ook mogelijk om per onderdeel in te schrijven. De totale kosten zijn dan afhankelijk van de gekozen modulen.
 
LET OP: voor diverse specialisaties wordt een meerprijs berekend.
 
Wil je aanvullende courses volgen bovenop de verplichte onderdelen van dit programma? 
Informeer dan naar de mogelijkheden bij het Team Professional Programs.
 
Wanneer je je inschrijft voor de hele MBA, ga je de verplichting aan om het hele programma te volgen.

Fiscale aftrekbaarheid

Vanaf 1 januari 2022 zijn studiekosten niet meer aftrekbaar. In plaats hiervan komt het STAP-budget.
 
Wat is het STAP-budget?
Het STAP-budget is een subsidie voor werkenden en werkzoekenden voor het volgen van een training, cursus of opleiding om zo goed inzetbaar te blijven op de arbeidsmarkt. STAP staat voor STimulering Arbeidsmarkt Positie. Nu de fiscale aftrek scholingskosten per 1 januari 2022 vervalt, vervangt het STAP-budget deze regeling. Meer informatie lees je op de website van rijksoverheid.nl.

Levenlanglerenkrediet

Het Levenlanglerenkrediet (LLLK) is niet van toepassing op deze opleiding.

Kortingsregeling

De kortingsregeling Cursusgeld Open Universiteit (KCOU) is niet van toepassing op deze opleiding.

Diploma

Succesvolle afronding van de opleiding levert jou het MBA in Data Science and Digital Innovation diploma op. Daarnaast ontvang je voor ieder succesvol afgerond onderdeel een certificaat.
 
Als MBA sluit je je aan bij Life Long Learning. Vanaf het begin van de studie, maar ook daarna, kun je profiteren van ons uitgebreide netwerk. Zo blijf je continu in contact met collega’s en vakgenoten in diverse, relevante doelgroepen.

Titel

Na succesvolle afronding van de MBA opleiding mag de titel MBA gedragen worden.

Contact

Heb je nog vragen over het programma, neem dan contact op met onze studieadviseurs. Via de rode knop ‘Contact’ vind je de verschillende mogelijkheden.

Ook voor een groepsinschrijving of een in-company traject kun je contact met ons opnemen.