Certified Professional Course Oriënteren op het Zorgveld

MW_MC4812_innovatie_zorg_head_large.jpg

Certified Professional Course Oriënteren op het Zorgveld

 • Managementwetenschappen
 • Contractonderwijs
 • Taal Nederlands
 • Start september 2023
 • 140 studie uren
 • nvt
 • Volledig online
 • In samenwerking met Veroz
 • Voor dit product gelden ingangseisen
Het doel van deze cursus is het doorgronden van het complexe en dynamische zorgveld inclusief trends en ontwikkelingen, waardoor duidelijk wordt waar en hoe ondernemerschap en innovatie in de zorg bij kan dragen aan gezondheidszorg doelstellingen. Hier zullen ook de randvoorwaarden voor duurzaam succes aan de orde komen.
 


Voor wie is de opleiding bedoeld?

Ben jij een academicus of zorgprofessional die te maken heeft met zorg en gezondheid? Of werk je buiten de zorg en ben je als ondernemer geïnteresseerd in de mogelijkheden van zorginnovaties binnen de gezondheidszorgsector? En ben je op zoek naar een Healthcare Management programma dat een goede mix biedt van theorie en praktijk, waarbij je het geleerde direct in de praktijk kunt brengen? Dan is het programma Healthcare Management wat je zoekt! Dit programma wordt samen met experts uit het bedrijfsleven, de zorgpraktijk, de wetenschap en de overheid samengesteld en continu doorontwikkeld. Zo sluit het programma altijd aan bij de meest actuele trends en ontwikkelingen binnen het zorgveld.B

Cursusonderdelen

 
Week 1
Digitale startbijeenkomst en Introductie college over het Zorgveld.
 
Week 2
Serious Game waarmee ervaren kan worden hoe de zorg (niet) functioneert; individuele Blog opdracht (peer-review discussie)
 
Week 3
Flipped classroom kennissessies; responsiecollege; kennis zelftoets
 
Week 4 
College Zorgveld – trends, ontwikkelingen, uitdagingen & mogelijkheden; individuele Essay opdracht (peer-review discussie & presentatie)
 
Week 5-7 
Groepsopdracht zorgcasus (presentatie en eindrapportage)

Partners

Het programma Healthcare Management wordt samen met VEROZ ontwikkeld. VEROZ is het platform van Verenigde Ondernemers in de Zorg. De stichting is een kenniscentrum ter bevordering van innovatie in de zorg. VEROZ richt zich op meer kwaliteit van leven voor hetzelfde of minder geld, met de ambitie om een vliegwiel te creëren: niet alleen praten of te veel problematiseren, maar vooral doen.
 

Studieduur

Deze cursus heeft een studiebelasting van 140 uur.

Begeleiding

De cursus wordt volledig online gegeven en wordt doorlopen volgens een rooster. Je krijgt toegang tot de digitale leeromgeving van de Open Universiteit en krijgt daarbij persoonlijke begeleiding door inhoudsdeskundig universitair docenten. De voertaal van deze cursus is Nederlands. Er kan wel gebruik gemaakt worden van Engelstalige literatuur.

Toelating

Om succesvol deel te nemen als toekomstig Healthcare Management expert beschik je over een HBO werk- en denkniveau. Je hebt daarnaast minstent vijf jaar relevante werkervaring. Afhankelijk van jouw achtergrond kan een aanbevelingsbrief van je werkgever, een eigen motivatiebrief met je doelstelling of een intakegesprek met onze studieadviseur onderdeel uitmaken van je toelating tot het programma Healthcare Management.

Inschrijfvoorwaarden

Lees eerst onze inschrijfvoorwaarden.

Starten

De volgende start van deze cursus is gepland in september 2023.

Prijsinformatie

In deze cursus wordt gebruikt gemaakt van de tekstboeken:
 
- Johan P. Mackenbach, Karien Stronks. Volksgezondheid en gezondheidszorg (negende, herziene druk). 2021.
ISBN 978 90 368 2623 5
- Erik Schut, Marco Varkevisser. Economie van de gezondheidszorg (zesde, ongewijzigde druk). 2016.
ISBN 978 90 368 1313 6

Deze tekstboeken dien je zélf aan te schaffen.

Meer informatie

Na positieve afronding van deze cursus ontvang je een deelcertificaat en ben je in staat om:
 • de verschillende aspecten van het zorgveld (bv. gezondheidszorgmarkt, regulering, vergoeding, stakeholders) en trends, ontwikkelingen en uitdagingen te beschrijven.
 • de belangrijkste interne en externe factoren van succesvolle innovatie en zorgtransformatie te evalueren.
 • een praktisch relevant zorgvraagstuk te analyseren en mogelijke (deel)oplossingen aan te dragen.
 • kritisch te reflecteren en presenteren over het belang van innovatie (en ondernemerschap).