Public governance

Public governance

  • Managementwetenschappen
  • MM0603
  • 7,5 EC
  • Vanaf € 576
  • Voor dit product gelden ingangseisen
Deze cursus heeft een vast startmoment. Kijk in het Jaarrooster wanneer de cursus van start gaat en wanneer de begeleiding is ingeroosterd.

Inhoud

Laat je meenemen op een verkenningstocht door de intrigerende wereld van management en sturing van netwerken, en het gebruik van participatieve werkwijzen. In onze snel evoluerende samenleving is het sturen via netwerken en via participatieve processen dé manier waarop overheden richting geven aan complexe vraagstukken. Denk aan recente uitdagingen zoals de decentralisatie van verantwoordelijkheden naar gemeenten. Hierbij rijzen vragen zoals: Kunnen gemeenten effectief regie voeren in het samenspel van diverse publieke en private partijen? Kan het betrekken van burgers (burgerparticipatie) bij beleidsvorming bijdragen aan de legitimiteit van het beleid?

De focus in deze cursus ligt dus op netwerk- en participatieve governance, met specifieke aandacht voor wetenschappelijke relevantie en voor concrete vaardigheden die je gaat ontwikkelen. We gaan in op maatschappelijke kwesties die aansluiten bij recent wetenschappelijk onderzoek naar onder meer netwerkeffectiviteit. Je krijgt inzicht in het samenwerkingsproces tussen organisaties, factoren die invloed hebben op een effectieve samenwerking en essentiële elementen voor het slagen van een samenwerking, zoals het opbouwen van vertrouwen en commitment. Participatieve governance biedt een diepgaand begrip van hoe je kunt deelnemen aan (overheids)beleid. Zowel de rol van burgers en organisaties in overheidsbeleid als de participatie van de overheid in initiatieven van burgers en organisaties komen aan bod. Je doet kortom niet alleen theoretische kennis op, maar ontwikkelt ook belangrijke direct inzetbare vaardigheden.

Na afronding van de cursus heb je een solide kennis van public governance en heb je de tools om effectief te managen en sturen. Ook heb je inzicht in de kernvragen die wetenschappers stellen binnen netwerk- en participatieve governance. Je kunt literatuuronderzoek verrichten en wetenschappelijke literatuur verwerken tot een literatuursynthese. Vaardigheden die goed van pas komen bij het doen van scriptieonderzoek en het schrijven van je scriptie en in je verdere loopbaan.

Ingangseisen

Aanmelden is alleen mogelijk voor studenten die formeel zijn toegelaten tot de masteropleiding en drie van de vier cursussen uit het eerste jaar hebben afgerond. Voor de laatste cursus moet je ingeschreven staan of deze al hebben afgerond.

Aanmelden

Aanmelden is alleen mogelijk voor studenten die formeel zijn toegelaten tot de masteropleiding.

Toelichting aanmelden

Let op: voordat je je aanmeldt voor deze cursus, is het belangrijk dat je één van de online oriëntatie-uren over de afstudeerfase van de Master Management bijwoont:
• Start tweedejaarscursussen vanaf september (kwartiel 1): oriëntatie-uren vinden plaats in mei/juni
• Start tweedejaarscursussen vanaf februari (kwartiel 3): oriëntatie-uren vinden plaats in december/januari

Tijdens deze oriëntatie-uren ontvang je o.a. meer informatie over de verschillende afstudeerrichtingen. Meer informatie over de oriëntatie-uren (inclusief data) is terug te vinden op het opleidingsportaal van de Master Management (Brightspace). Voor meer informatie of vragen, kun je contact opnemen met de studieadviseurs via studieadvies.management@ou.nl.

Deze cursus is wederzijds uitsluitend met de gelijknamige cursus met code MM0404. Dit betekent dat deze cursussen wegens inhoudelijke overlap niet samen in een opleiding kunnen worden ingebracht.

Voorkennis

Kennis van de vier cursussen uit het eerste jaar van de master Management.
Een redelijk goede beheersing van de Engelse taal is noodzakelijk voor het kunnen lezen en begrijpen van Engelstalige teksten.

Begeleidingsvorm

Groepsbegeleiding met enkele bijeenkomsten (zie het rooster) en feedback op studietaken.

Docenten

Mw. lic. Mimi Crijns (examinator), Mw. dr. Maaike Geuens (plv. examinator) en mw. dr. Dieudonnee Cobben (plv. examinator).

Tentamenvorm

Opdracht.

Tentamendata

Volgens afspraak.

Cursusmateriaal

De cursus bestaat uit een digitale leeromgeving met studietaken (en rooster), een opdracht en een digitaal kennisdomein.