Voeding en gezondheid
Voeding en gezondheid
-
Natuurwetenschappen
-
NB1502
-
5 EC
-
Vanaf € 384
Deze cursus kun je op elk gewenst moment starten. Kijk in het Jaarrooster wanneer de begeleiding is ingeroosterd.
Inhoud
Ons dagelijks leven wordt voor een groot deel door onze gezondheid bepaald. Het doel van de cursus Voeding en gezondheid is kennis en inzicht te verschaffen over de invloed van voeding op de gezondheid van de mens. De cursus besteedt met name aandacht aan gezonde voeding. De leerinhoud wordt grotendeels aangeboden via een bestaand tekstboek. Onderwerpen die aan bod komen zijn:
(1) waarom we eten wat we eten
(2) vertering en absorptie
(3) koolhydraten, eiwitten, vetten: chemie, functie en bronnen
(4) van voedingsstoffen naar energie
(5) energiebalans, overgewicht, ondergewicht, gewichtsverlies en gewichtstoename
(6) water, vitamines, mineralen: functie, tekorten, toxiciteit en bronnen
(7) voedingsgerelateerde risicofactoren: chronische ziektes
(8) honger en ondervoeding.
In een bijbehorend werkboek wordt aanvullende informatie gegeven voor de Nederlandse situatie en wordt de student door de cursus heen geleid met behulp van leerdoelen, studeeraanwijzingen, actuele nieuwsberichten en opgaven.
Leerdoelen
Hoofdleerdoel: je doet kennis op en verwerft inzicht in de voedingsstoffen en hun werking in het lichaam en in de rol van voeding bij de energiebalans en bij de preventie van ziekten en in honger en ondervoeding.
(1) waarom we eten wat we eten
(2) vertering en absorptie
(3) koolhydraten, eiwitten, vetten: chemie, functie en bronnen
(4) van voedingsstoffen naar energie
(5) energiebalans, overgewicht, ondergewicht, gewichtsverlies en gewichtstoename
(6) water, vitamines, mineralen: functie, tekorten, toxiciteit en bronnen
(7) voedingsgerelateerde risicofactoren: chronische ziektes
(8) honger en ondervoeding.
In een bijbehorend werkboek wordt aanvullende informatie gegeven voor de Nederlandse situatie en wordt de student door de cursus heen geleid met behulp van leerdoelen, studeeraanwijzingen, actuele nieuwsberichten en opgaven.
Leerdoelen
Hoofdleerdoel: je doet kennis op en verwerft inzicht in de voedingsstoffen en hun werking in het lichaam en in de rol van voeding bij de energiebalans en bij de preventie van ziekten en in honger en ondervoeding.
Aanmelden
Aanmelden is mogelijk voor iedereen.
Toelichting aanmelden
De inschrijfduur van 12 maanden start 14 dagen na de verwerking van je aanmelding voor deze cursus. Aanmelden voor het tentamen kan pas nadat je inschrijfduur gestart is.
Houd daarom bij het aanmelden voor deze cursus rekening met de aanmeldtermijn voor de tentamens, de tentamendata van de cursus en met de data van eventuele begeleidingsbijeenkomsten.
Houd daarom bij het aanmelden voor deze cursus rekening met de aanmeldtermijn voor de tentamens, de tentamendata van de cursus en met de data van eventuele begeleidingsbijeenkomsten.
Voorkennis
De voorkennis die voor deze cursus gewenst is, betreft kennis van de biologie en (bio)chemie op havo-niveau. Een goede passieve beheersing van de Engelse taal is noodzakelijk.
Begeleidingsvorm
Deze cursus kun je op elk gewenst moment starten. Kijk in het Jaarrooster wanneer de begeleiding is ingeroosterd.
Bij deze cursus hoort standaardbegeleiding: via de cursussite in de online leeromgeving kun je inhoudelijke vragen stellen aan de docent.
De docent organiseert een begeleid studietraject in kwartiel 1 en 2 (van september tot begin februari) dat open staat voor alle ingeschreven studenten. Je kunt de cursus ook flexibel en zelfstandig bestuderen.
Tijdens het begeleidingstraject is er een f2f-bijeenkomst op een Themadag Natuurwetenschappen, en zijn er twee online bijeenkomsten (een introductiebijeenkomst en een vragenuurtje) die je kunt bijwonen via de cursussite in de online leeromgeving.
Bij deze cursus hoort standaardbegeleiding: via de cursussite in de online leeromgeving kun je inhoudelijke vragen stellen aan de docent.
De docent organiseert een begeleid studietraject in kwartiel 1 en 2 (van september tot begin februari) dat open staat voor alle ingeschreven studenten. Je kunt de cursus ook flexibel en zelfstandig bestuderen.
Tijdens het begeleidingstraject is er een f2f-bijeenkomst op een Themadag Natuurwetenschappen, en zijn er twee online bijeenkomsten (een introductiebijeenkomst en een vragenuurtje) die je kunt bijwonen via de cursussite in de online leeromgeving.
Begeleidingsbijeenkomsten
Online-bijeenkomsten en Themadag Research
Kwartiel 1 - begeleider: mw.dr.ir. L. Fredrix en dhr.dr. F. van Belleghem
- wo 04-09-2024 / bk 1 / 18.00-1900 uur / startbijeenkomst / online
- za 07-12-2024 / bk 2 / tijd ntb / begeleidingsbijeenkomst tijdens Themadag
- wo 29-01-2025 / bk 3 / 18.00-19.00 uur / vragenuurtje / online
- do 17-04-2025 / bk 4 / 18.00-19.00 uur / vragenuurtje / online
Docenten
Tentamenvorm
Digitaal groepstentamen met meerkeuzevragen en open vragen.
Tentamentoelichting
Tentamendata
05-02-2025 14:00, 28-04-2025 19:00, 27-08-2025 19:00.
Tentamenhulpmiddelen
Het online woordenboek
De online rekenmachine
Het online woordenboek t.b.v. ANS
De online rekenmachine
Het online woordenboek t.b.v. ANS
Cursusmateriaal
De cursus bestaat uit een Engelstalig tekstboek: Understanding Nutrition, E. Whitney & S.R. Rolfes (eds), een reader met artikelen en een Nederlandstalig elektronisch werkboek in de online leeromgeving.
Digitale leeromgeving
Je start iedere cursus op de cursussite in de online leeromgeving (www.ou.nl/mijn OU). Je vindt daar de structuur van de cursus, de studietaken en een deel van het cursusmateriaal. Ook vind je daar voorbeeldtentamens, de opgenomen colleges (indien beschikbaar) en de communicatiefaciliteiten met de docent en medestudenten via het forum met vragen en antwoorden.