Recht als wetenschap

Recht als wetenschap

  • Rechtswetenschappen
  • RB1502
  • 5 EC
  • Vanaf € 352
Deze cursus heeft een vast startmoment. Kijk in het Jaarrooster wanneer de cursus van start gaat en wanneer de begeleiding is ingeroosterd.

Inhoud

Deze cursus bestaat uit zes leereenheden. De eerste leereenheid draait om de vraag wat wetenschap is en waar de scheidslijn ligt tussen wetenschap en niet-wetenschap. In de tweede leereenheid wordt de vraag behandeld of de rechtswetenschap het predicaat wetenschap verdient. In de derde leereenheid worden de twee vormen van wetenschappelijk deugdelijk redeneren, inductie en deductie, besproken en worden zij onderscheiden van ondeugdelijk redeneren (drogredenen). Vervolgens wordt in de vierde leereenheid duidelijk gemaakt dat met de eerste manier van wetenschappelijk redeneren, inductie, een onoplosbaar probleem samenhangt. In de vijfde leereenheid wordt aangetoond dat dit probleem ook in de juridische context aanwezig is. In de zesde en laatste leereenheid wordt ingegaan op de vraag hoe de andere manier van wetenschappelijk redeneren, deductie, in de juridische context functioneert. Om een houvast te bieden in de bespreking van de vaak complexe problematiek die in deze cursus aan de orde komt, zal deze gekoppeld worden aan de zaak ‘Lucia de B.’. Deze Haagse verpleegster werd in 2003 veroordeeld, omdat zij meerdere patiënten zou hebben vermoord. Dat bleek later onterecht: het wetenschappelijk bewijs in de zaak deugde niet en het vonnis bevatte drogredenen.

Leerdoelen
De cursus kent twee leerdoelen. Allereerst beoogt deze cursus je een kritische houding ten opzichte van de eigen en andere wetenschappelijke disciplines bij te brengen. Hiertoe worden de vragen wat wetenschap is en of de rechtswetenschap het predicaat wetenschap wel verdient, behandeld. Ten tweede beoogt deze cursus je een basaal inzicht te bieden in de wetenschappelijke en juridische argumentatieleer.

Toelichting aanmelden

Deze cursus is reeds gestart. Aanmelden is niet meer mogelijk.

De cursus wordt per academisch jaar eenmaal aangeboden.

De cursus Recht als wetenschap sluit enerzijds aan bij de metajuridische vakken, zoals Rechtsfilosofie, omdat de cursus voorziet in een wetenschapsfilosofische benadering van het recht. Anderzijds sluit deze cursus aan bij het vaardighedenonderwijs, zoals Bacheloressay, omdat onder andere argumentatieleer aan bod komt die gebruikt kan worden als voorbereiding op het concipiëren van een juridisch betoog.

Deze cursus is wederzijds uitsluitend met de cursus Academische vaardigheden (R04111). Dit betekent dat ze wegens inhoudelijke overlap niet tezamen in een opleiding kunnen worden ingebracht.

Voorkennis

Deze cursus veronderstelt voorkennis van alle inleidende cursussen uit de propedeuse.

Begeleidingsvorm

Deze cursus heeft een vast startmoment. Kijk in het Jaarrooster wanneer de cursus van start gaat en wanneer de begeleiding is ingeroosterd.

Een startbijeenkomst in studiecentrum Utrecht in het tweede kwartiel. Verder standaardbegeleiding: inhoudelijke vragen kunt u aan de docenten stellen.

Tentamenvorm

Digitaal groepstentamen met open vragen.

Tentamentoelichting

U dient zelf tijdig aan te melden voor een tentamen.

Tentamendata

27-08-2024 19:00.

Tentamenhulpmiddelen

Een ‘schone’, niet-geannoteerde wettenbundel van Sdu of Wolters Kluwer
Het online woordenboek
Het online woordenboek t.b.v. ANS

Cursusmateriaal

Deze cursus bestaat uit een gecombineerde reader. Elke leereenheid wordt kort ingeleid, daarna volgt een tekst en tot slot zijn kennisvragen en toepassingsvragen/werkopdrachten opgenomen.

Je dient zelf in het bezit te zijn van de meest recente wettenbundel Verzameling Nederlandse Wetgeving van uitgeverij Sdu of de Collegebundel van uitgeverij Wolters Kluwer.

Digitale leeromgeving

Als student (na inschrijving) heb je via de cursussite in de digitale leeromgeving toegang tot de discussieruimte. Hier kun je met je docent(en) en medestudenten informatie uitwisselen en discussiëren over de leerstof.