Schrijven over grondrechten

Schrijven over grondrechten

  • Rechtswetenschappen
  • RB1702
  • 5 EC
  • Vanaf € 384
Deze cursus heeft een vast startmoment. Kijk in het Jaarrooster wanneer de cursus van start gaat en wanneer de begeleiding is ingeroosterd.

Inhoud

Mogen ook mensen met racistische ideeën zich verenigen in een politieke partij? Mag de overheid van een hier wonende vreemdeling eisen dat hij Nederlands leert en hem korten op zijn bijstandsuitkering als hij daaraan niet voldoet? Betekent het grondrecht om te vergaderen dat ook gedetineerden de mogelijkheid daartoe moeten krijgen? Mag een rooms-katholieke school niet-katholieke leraren weigeren? Heeft ook de illegaal hier verblijvende verslaafde recht op medische verzorging?

Bij al dit soort vragen spelen grondrechten, zoals de vrijheid van meningsuiting, de vrijheid van vergadering en de vrijheid van godsdienst en levensovertuiging, een belangrijke rol. Deze cursus behandelt algemene grondrechtelijke leerstukken en laat zien hoe grondrechten functioneren in de Nederlandse samenleving en hoe de rechter denkt over botsingen van grondrechten. Om de cursus goed te kunnen benutten, moet je redelijk vertrouwd zijn met de verschillende rechtsgebieden. Je leert om dagelijkse situaties te begrijpen en te formuleren in termen van grondrechten. De praktijk van alledag roept immers vragen op die een verantwoorde oplossing eisen. Je raakt vertrouwd met het redeneren vanuit de grondrechten en leert hoe je een juridisch en maatschappelijk aanvaardbaar antwoord kunt geven.

Grondrechten (of mensenrechten) stellen grenzen aan de bevoegdheden van de overheid om in te grijpen in de vrijheidssfeer van de burger. Aan de andere kant geven de diverse grondwettelijke rechten en verdragsgrondrechten richting aan het handelen van de overheid.
Deze cursus beoogt je schrijfvaardigheid te versterken, door een schrijfopdracht over grondrechten als integraal onderdeel op te nemen. Het accent bij deze opdracht ligt op het zelfstandig formuleren van een vraagstelling en het zelfstandig verzamelen en verwerken van divers en relevant bronnenmateriaal. De eisen die aan de opdracht worden gesteld zijn weliswaar iets minder uitgebreid, maar komen inhoudelijk overeen met de eisen die aan het Bacheloressay in jaar 3 worden gesteld. Met andere woorden: Schrijven over grondrechten is een oefening met onderzoeks- en schrijfvaardigheid op weg naar de afsluiting van je bacheloropleiding.

Aanmelden

Aanmelden is mogelijk voor iedereen.

Toelichting aanmelden

Deze cursus start 28 april 2025. We adviseren om uiterlijk zondag 13 april 2025 hiervoor aan te melden zodat je tijdig het eventuele cursusmateriaal ontvangt, toegang hebt tot de leeromgeving en (indien van toepassing) ingedeeld kunt worden in een studiegroep. Bij aanmelding na 13 april 2025 kunnen we dit niet garanderen. Aanmelden is mogelijk tot en met 27 april 2025.


De cursus wordt per academisch jaar eenmaal aangeboden.

Voorkennis

Deze cursus veronderstelt voorkennis van alle inleidende cursussen uit de propedeuse. Kennis van de cursus Constitutioneel recht alsmede kennis op het niveau van de hoofdvakken van de andere rechtsgebieden wordt sterk aanbevolen.

Je dient je voor deze cursus aan te melden na afronding van de cursus Inleiding Europees recht vanwege de opbouw van het schrijfvaardighedenonderwijs.

Begeleidingsvorm

Een (opgenomen) college over de stof en een virtuele klas over het schrijven van het paper maken deel uit van de begeleiding die tijdens deze cursus wordt aangeboden. Ook wordt het leerproces ondersteund door middel van online begeleiding en kennsiclips. De data van de bijeenkomsten worden bekend gemaakt in de online leeromgeving.

Tentamenvorm

Opdracht.

Tentamendata

Volgens afspraak.

Cursusmateriaal

De cursus bestaat uit een algemeen leerboek over grondrechten: A.J. Nieuwenhuis, M. den Heijer & A.W. Hins, Hoofdstukken grondrechten, Nijmegen: Ars Aequi (meest recente uitgave). Voorts dien je zelfstandig relevant bronnenmateriaal (literatuur en jurisprudentie) over het onderwerp van de schrijfopdracht te vinden.

Digitale leeromgeving

Als student (na inschrijving) heb je via de cursussite in de digitale leeromgeving toegang tot de studentenfora waar je met medestudenten informatie kunt uitwisselen en kunt discussiëren over de leerstof. Uiteraard tref je in de digitale leeromgeving ook de invulling van de weken en de deadlines aan.