Bestuursrecht II

Bestuursrecht II

  • Rechtswetenschappen
  • RB2102
  • 5 EC
  • Vanaf € 352
  • Voor dit product gelden ingangseisen
Deze cursus kun je op elk gewenst moment starten. Kijk in het Jaarrooster wanneer de begeleiding is ingeroosterd.

Inhoud

De cursus bestuursrecht II valt uiteen in drie delen:
- bestuurlijk handhavingsrecht;
- rechtsbescherming tegen de overheid;
- schadevergoeding bij onrechtmatige en rechtmatige overheidsdaad.

De cursus behandelt veel rechtspraak en nodigt je uit om mee te denken over oplossingen. Je verwerft niet alleen juridische kennis, maar ontwikkelt ook gevoel voor juridische redeneringen.

De cursus Bestuursrecht II geeft een actuele beschrijving van het bestuurlijk handhavingsrecht, het bestuursprocesrecht en het bestuurlijk schadevergoedingsrecht.

De cursus is inhoudelijk en onderwijskundig zodanig opgezet dat je zowel theoretisch als praktisch inzicht verwerft in de werking van het bestuurlijk handhavingsrecht, het bestuursprocesrecht en het bestuurlijk schadevergoedingsrecht. Aan de hand van (praktijkgerichte) meerkeuze- en open (casus)vragen leer je mee te denken over de oplossing van de in de zelftoetsen voorgelegde juridische problemen. De cursus geeft je dus niet alleen juridische kennis, maar brengt je ook ‘gevoel’ bij voor juridische redeneringen en leert je bestuurs(proces)rechtelijke problemen te herkennen en op te lossen.

Ingangseisen

Voor deze cursus kun je je pas inschrijven wanneer inschrijving voor de cursus Bestuursrecht I heeft plaatsgevonden. De cursus Bestuursrecht II bouwt voort op de cursus Bestuursrecht I en zal zonder voldoende kennis en inzicht van de materie uit deze cursus moeilijk te volgen zijn.

Toelichting aanmelden

De inschrijfduur van 12 maanden start 14 dagen na de verwerking van je aanmelding voor deze cursus. Aanmelden voor het tentamen kan pas nadat je inschrijfduur gestart is.
Houd daarom bij het aanmelden voor deze cursus rekening met de aanmeldtermijn voor de tentamens, de tentamendata van de cursus en met de data van eventuele begeleidingsbijeenkomsten.

Deze cursus heeft een variabel startmoment.

Deze cursus is wederzijds uitsluitend met de cursussen Rechtsbescherming tegen de overheid (R16361 en voorgangers) en Bestuursrecht (R38313 en R36213). Dit betekent dat ze wegens inhoudelijke overlap niet tezamen in een opleiding kunnen worden ingebracht.

Voorkennis

Deze cursus veronderstelt voorkennis van de cursus Inleiding bestuursrecht. Enige kennis van het privaatrecht strekt tot de aanbeveling.

Begeleidingsvorm

De begeleiding geschiedt middels uitgebreide terugkoppelingen op de opdrachten in de digitale leeromgeving en een aantal oefententamens. Daarnaast worden verschillende kennisclips aangeboden. Tenslotte bestaat de mogelijkheid om vragen over de studiestof te stellen in een door docenten gemodereerde discussieruimte. Ter voorbereiding op het tentamen vindt er in de week voorafgaand aan het tentamen een responsiecollege plaats.

Tentamenvorm

Digitaal groepstentamen met meerkeuzevragen.

Tentamentoelichting

U dient zelf tijdig aan te melden voor een tentamen.

Tentamendata

08-07-2024 14:00.

Tentamenhulpmiddelen

Een ‘schone’, niet-geannoteerde wettenbundel van Sdu of Wolters Kluwer
Het online woordenboek
Het online woordenboek t.b.v. ANS

Cursusmateriaal

Het cursusmateriaal bestaat uit een digitale leeromgeving en uit twee handboeken:
- R.J.N. Schlössels & S.E. Zijlstra, Onderwijseditie Bestuursrecht in de sociale rechtsstaat, deel 1, Deventer: Wolters Kluwer (meest recente uitgave);
- R.J.N. Schlössels, R.J.B. Schutgens & S.E. Zijlstra, Onderwijseditie Bestuursrecht in de sociale rechtsstaat, deel 2, Deventer: Wolters Kluwer (meest recente uitgave).

Je dient zelf in het bezit te zijn van de meest recente wettenbundel Verzameling Nederlandse Wetgeving van uitgeverij Sdu of de Collegebundel van uitgeverij Wolters Kluwer.

Digitale leeromgeving

Als student (na inschrijving) kun je via de cursussite in de digitale leeromgeving aanvullende informatie en cursusmaterialen raadplegen, deelnemen aan virtuele klassen en casus oefenen. Verder heb je via de cursussite toegang tot de discussieruimte. Hier kun je met medestudenten informatie uitwisselen en discussiëren over de leerstof.