Staatsrecht in beweging

Staatsrecht in beweging

  • Rechtswetenschappen
  • RM2703
  • 7,5 EC
  • Vanaf € 576
  • Voor dit product gelden ingangseisen
Deze cursus heeft een vast startmoment. Kijk in het Jaarrooster wanneer de cursus van start gaat en wanneer de begeleiding is ingeroosterd.

Inhoud

In deze cursus staat een bezinning op de fundamentele vragen die aan het constitutionele recht ten grondslag liggen centraal. Het gaat dan onder meer om de verhouding tussen wetgever en rechter, de betekenis en omvang van mensenrechten (en in het bijzonder de vrijheid van de burger ten opzichte van de staat), de verhouding van Nederland tot de Europese Unie en de invloed van de burger op politieke beslissingen. De aandacht zal niet alleen op Nederland zijn gericht, maar ook op het debat over deze vraagstukken in andere landen.

Deze onderwerpen zijn academisch interessant, maar ook het concrete maatschappelijke belang ervan is evident. Vele van deze kwesties hebben een lange geschiedenis, maar in maatschappelijke en politieke discussies wordt duidelijk dat ze aan betekenis niets hebben ingeboet.

De cursus bestaat uit een digitale leeromgeving waarin het e-werkboek is opgenomen. In het e-werkboek vind je verwijzingen naar literatuur en jurisprudentie die je grotendeels onder hyperlinks kunt raadplegen; waar dat niet mogelijk is, dien je zelf de teksten via de digitale bibliotheek of een universiteitsbibliotheek in den lande te zoeken. Er is geen papieren versie van het e-werkboek.

Leerdoelen
De doelstelling van deze cursus is het verschaffen van diepgaand inzicht in de ontwikkelingen in het staatsrecht. Daarbij gaat het niet zozeer om het positieve staatsrecht, maar om beschouwingen over de bewegingen in constitutionele vraagstukken. Na afronding van de cursus dien je in staat te zijn:
- verschillende visies op staatsrechtelijke leerstukken tegenover elkaar te plaatsen;
- de verwevenheid van het nationale en het internationale constitutionele recht te duiden;
- de samenhang tussen de verschillende constitutionele vraagstukken te onderkennen en te duiden.

Ingangseisen

Materieel en formeel bestuursrecht op bachelorniveau is vereist.

Aanmelden

Aanmelden is alleen mogelijk voor studenten die formeel zijn toegelaten tot de masteropleiding.

Toelichting aanmelden

Deze cursus start 28 april 2025. We adviseren om uiterlijk zondag 13 april 2025 hiervoor aan te melden zodat je tijdig het eventuele cursusmateriaal ontvangt, toegang hebt tot de leeromgeving en (indien van toepassing) ingedeeld kunt worden in een studiegroep. Bij aanmelding na 13 april 2025 kunnen we dit niet garanderen. Aanmelden is mogelijk tot en met 27 april 2025.


De cursus wordt dit academisch jaar eenmaal aangeboden.

Deze cursus maakt deel uit van het gebonden keuzedeel van de afstudeerrichting Staatsrecht en Encyclopedie, maar kan ook als keuzecursus gevolgd worden.

Voorkennis

Deze cursus veronderstelt voorkennis op bachelorniveau van Constitutioneel recht, Schrijven over grondrechten en basiskennis van het bestuursrecht. Daarnaast wordt ervan uitgegaan dat studenten in grote mate van zelfstandigheid een paper kunnen vervaardigen (zoals dat het geval is bij het Bacheloressay of de Schakelscriptie).

Begeleidingsvorm

Deze cursus heeft een vast startmoment. Kijk in het Jaarrooster wanneer de cursus van start gaat en wanneer de begeleiding is ingeroosterd.

Tentamenvorm

Opdracht.

Tentamendata

Volgens afspraak.

Cursusmateriaal

Deze cursus bestaat uit:
- een digitale leeromgeving met daarin een e-werkboek;
- een door de Open Universiteit vervaardigde reader met verplichte literatuur;
- jurisprudentie.

Digitale leeromgeving

Als student (na inschrijving) kun je via de cursussite in de digitale leeromgeving algemene informatie en het e-werkboek raadplegen. Ook heb je toegang tot de discussieruimte. Hier kun je met je docent(en) en medestudenten informatie uitwisselen en discussiëren over de leerstof.