De dynamiek van het goederenrecht
De dynamiek van het goederenrecht
-
Rechtswetenschappen
-
RS0102
-
5 EC
-
Voor dit product gelden ingangseisen
Inhoud
De cursus behandelt daarnaast de verschillende zekerheidsrechten die schuldeisers van een geldvordering ten dienste staan. De nadruk ligt op de goederenrechtelijke zekerheidsrechten van pand (op roerende zaken en op vorderingen) en hypotheek, maar ook vormen van persoonlijke zekerheid zoals borgtocht en hoofdelijkheid komen aan bod. Daarnaast komen het retentierecht, eigendomsvoorbehoud en het recht van reclame aan de orde.
Traditioneel wordt het verschil tussen het goederenrecht en het verbintenissenrecht gekoppeld aan het onderscheid tussen absolute en relatieve rechten. De rechten ten aanzien van goederen, zoals het eigendomsrecht, hebben in beginsel absolute werking (ze gelden jegens iedereen) en de rechten ten aanzien van personen, zoals de verbintenissen die uit een overeenkomst voortvloeien, hebben relatieve werking (ze gelden alleen tussen contractspartijen).
In de praktijk is deze scheidslijn niet zo strikt en zijn zowel in de wet als in de jurisprudentie tussenvormen ontwikkeld, waaronder de kwalitatieve rechten en verplichtingen.
Na bestudering van deze cursus bent u vertrouwd met de samenhang tussen goederenrechtelijke en verbintenisrechtelijke rechtsverhoudingen.
Ingangseisen
Aanmelden
Toelichting aanmelden
Deze cursus maakt onderdeel uit van een schakelprogramma. Pas nadat u bent toegelaten tot het volledige schakelprogramma, kunt u zich aanmelden voor een cursus. Meer informatie over het schakelprogramma en de kosten is te vinden op www.schakelzone.nl.
Aanmelden voor deze cursus is alleen mogelijk via uw studiepad.
Deze cursus wordt per academisch jaar eenmaal aangeboden.
Voorkennis
Begeleidingsvorm
Begeleidingsbijeenkomsten
Online-bijeenkomsten
Kwartiel 4 - begeleiders: mw.mr.dr. J. Broese van Groenou en mw. C. Ramautar
1. wo 24-05-2023 / 19.00-20.30 uur
2. wo 14-06-2023 / 19.00-20.30 uur
3. wo 05-07-2023 / 19.00-20.30 uur
Docenten
Tentamenvorm
Tentamentoelichting
Tentamendata
Tentamenhulpmiddelen
Het online woordenboek
Cursusmateriaal
1. W.H.M. Reehuis & A.H.T. Heisterkamp, Pitlo. Het Nederlands burgerlijk recht. Deel 3. Goederenrecht. Wolters Kluwer: Deventer (meest recente uitgave);
2. J. Hijma e.a., Rechtshandeling en overeenkomst (Studiereeks Burgerlijk Recht, deel 3). Wolters Kluwer: Deventer (meest recente uitgave);
3. G.T. de Jong, H.B. Krans & M.H. Wissink, Verbintenissenrecht algemeen (Studiereeks Burgerlijk Recht, deel 4). Wolters Kluwer: Deventer (meest recente uitgave).
U dient zelf in het bezit te zijn van de meest recente wettenbundel Verzameling Nederlandse Wetgeving van uitgeverij Sdu of de Collegebundel van uitgeverij Wolters Kluwer.