Formeel strafrecht

Formeel strafrecht

  • Rechtswetenschappen
  • RS0812
  • 5 EC
  • Vanaf € 175


Inhoud

Strafzaken zijn vaak onderwerp van veel media-aandacht. Hierdoor is strafprocesrechtelijke terminologie ons niet vreemd. Maar wat betekenen die termen eigenlijk precies en klopt het wel wat er in de media beweerd wordt? Vaak wordt namelijk vergeten dat het strafproces een tweeledig doel dient: zorgen dat schuldigen veroordeeld worden en voorkomen dat onschuldigen gestraft worden. In deze cursus Formeel strafrecht willen we je kennis laten maken met de nuances van ons strafprocesrecht.

In de cursus Materieel strafrecht ging het vooral om de vraag welk gedrag strafbaar is en wanneer een dader niet strafbaar is. In deze cursus Formeel strafrecht ligt de nadruk op de vraag wat er mag en soms moet gebeuren indien het vermoeden rijst dat een persoon een strafbaar feit heeft begaan. Je kunt daarbij denken aan vragen als: ‘Onder welke voorwaarden mag een verdachte worden aangehouden en hoelang mag hij of zij vervolgens worden vastgehouden’, ‘Wanneer is de officier van justitie ontvankelijk in de vervolging?’, ‘Aan welke vereisten moet een tenlastelegging voldoen?’ en ‘Mogen verklaringen van de verdachte zonder meer tot bewijs dienen als hij tijdens het politieverhoor niet is bijgestaan door een raadsman?’. Dit is slechts een kleine greep uit de onderwerpen van deze cursus, waarbij de constante belangenafweging tussen instrumentaliteit en rechtsbescherming een prominente rol speelt.

Serious game
Een deel van het onderwijs is gekoppeld aan een realistische praktijksimulatie van een Nederlandse strafzaak; een zogenaamde serious game. In de serious game wordt het reguliere verloop van een strafzaak gevolgd: van opsporing, naar vervolging tot uiteindelijk berechting. Gedurende het verloop van de serious game krijg je telkens een andere rol (officier van justitie, advocaat en rechter) toebedeeld en neem je vanuit die rol verschillende beslissingen. Met de serious game wordt beoogd een brug te slaan tussen de wetenschap en de strafrechtelijke praktijk: wetenschappelijke kennis die wordt opgedaan in de loop van de cursus wordt immers direct en interactief toegepast in de game.

Aanmelden

Aanmelden is mogelijk na toelating voor het schakelprogramma.

Toelichting aanmelden

Deze cursus start 29 april 2024. We adviseren om uiterlijk zondag 14 april 2024 hiervoor aan te melden zodat je tijdig het eventuele cursusmateriaal ontvangt, toegang hebt tot de leeromgeving en (indien van toepassing) ingedeeld kunt worden in een studiegroep. Bij aanmelding na 14 april 2024 kunnen we dit niet garanderen. Aanmelden is mogelijk tot en met 28 april 2024.

Deze cursus maakt onderdeel uit van een schakelprogramma. Pas nadat je bent toegelaten tot het volledige schakelprogramma, kun je je aanmelden voor een cursus. Meer informatie over het schakelprogramma en de kosten is te vinden op www.schakelzone.nl.

Aanmelden voor deze cursus is alleen mogelijk via je studiepad.
Deze cursus wordt per academisch jaar eenmaal aangeboden.

Voorkennis

Deze cursus veronderstelt voorkennis op propedeuseniveau van het strafrecht.

Begeleidingsvorm

Online bijeenkomsten in het vierde kwartiel.

Docenten

Tentamenvorm

Digitaal groepstentamen met open vragen.

Tentamentoelichting

U dient zelf tijdig aan te melden voor een tentamen.

Tentamendata

10-07-2024 14:00.

Tentamenhulpmiddelen

Een ‘schone’, niet-geannoteerde wettenbundel van Sdu of Wolters Kluwer
Het online woordenboek
Het online woordenboek t.b.v. ANS

Cursusmateriaal

De cursus bestaat uit de volgende twee tekstboeken:
- B.F. Keulen & G. Knigge, Strafprocesrecht, Deventer: Wolters Kluwer (meest recente uitgave);
- F.A.J. Koopmans, Het beslissingsmodel van 348/350 Sv (bewerkt door F.J. Bleichrodt, J.H.J Verbaan & R.J. Verbeek), Deventer: Wolters Kluwer (meest recente uitgave);
- een aantal verplichte arresten (die je zelf moet opzoeken via de relevante digitale databanken);
- de teksten in de cursusstructuur van de digitale leeromgeving; en
- de serious game.

Je dient zelf in het bezit te zijn van de meest recente wettenbundel Verzameling Nederlandse Wetgeving van uitgeverij Sdu of de Collegebundel van uitgeverij Wolters Kluwer.

Digitale leeromgeving

Als student (na inschrijving) heb je via de digitale leeromgeving (cursussite) toegang tot alle (praktische) informatie die van belang is voor deze cursus. Je vindt op de cursussite bijvoorbeeld informatie over de begeleiding en je kunt er met medestudenten en docent(en) in discussie over de leerstof in de discussieruimte.