Premaster Artificial Intelligence

IF_MAAI_head_large.jpg

Premaster Artificial Intelligence

 • Informatica
 • Deeltijd
 • 5 EC - 30 EC
 • Nederlands
 • 28 uur per studiepunt
 • Vanaf € 70,33 per studiepunt (zie tabblad Kosten)
 • Academisch jaar 2023-2024
Met een hbo- of wo-achtergrond doorstromen naar de masteropleiding Artificial Intelligence? Met de afgeronde premaster (al dan niet bestaande uit meerdere losse premastercursussen) Artificial Intelligence word je rechtstreeks toelaten tot deze master. Je hebt dan voldoende kennis opgedaan om de masteropleiding Artificial Intelligence te kunnen volgen.


Voor wie is de opleiding bedoeld?

De premaster Artificial Intelligence (AI) is uitsluitend bedoeld voor studenten waarvan de kennis op voldoende niveau moet worden gebracht voordat toelating tot de beoogde masteropleiding mogelijk is.

Artificial Intelligence studeren aan de Open Universiteit betekent …

 
 • structuur, maar tegelijk veel vrijheid
 • in je eigen tempo, academisch studeren
 • persoonlijke begeleiding en excellent studiemateriaal
 • studieadvies op maat
 • doorstromen van hbo naar wo met een premaster
 • internationaal erkende universitaire titel Master of Science (MSc)
Lucas Vos

Alumnus

'Als je studeren leuk vindt, is de Open Universiteit de meest perfecte keuze. Je kunt zelf je tempo bepalen, dus lekker hard gaan. Dat is fijn voor computernerds zoals ik, die vaak makkelijk leren.' Lees hier het hele artikel in Modulair.

De premaster Artificial Intelligence (AI) is een combinatie van maximaal zes van onderstaande cursussen:
 
De omvang is daardoor maximaal 30 studiepunten.

Opbouw

De cursussen hebben een vast of variabel startmoment. Kijk in het jaarrooster wanneer een cursus van start gaat en wanneer de begeleiding is ingeroosterd. 

Jaarrooster 

Download hier

Studieduur

Hoe lang de premaster duurt is afhankelijk van het aantal cursussen van jouw individuele studiepad. Houd rekening met wanneer welke cursussen aangeboden worden. Afhankelijk van de tijd die je beschikbaar hebt en de samenstelling van jouw premaster kun je samen met een studieadviseur een studieplan maken. Hiermee krijg je een duidelijk overzicht wanneer je met welke cursus moet/kunt beginnen. Een adviesgesprek met de studieadviseur kun je het gehele jaar aanvragen.

Begeleiding

Alle cursussen uit de premaster Artificial Intelligence (AI) worden (online) begeleid. De online bijeenkomsten worden opgenomen en kunnen worden teruggekeken. Meer informatie over de data en tijden vind je op de betreffende cursussite.

Tentaminering

Je sluit elke cursus af met een tentamen. Dit kan een individueel tentamen zijn, een groepstentamen, een (tussentijdse) opdracht of een combinatie van deze tentamenvormen.

Digitale omgeving

Als student heb je via mijnOU toegang tot een aantal online diensten. Zo kun je je digitaal aanmelden voor cursussen en tentamens en jouw studiepad bekijken. Via de digitale leeromgeving, vind je het studiemateriaal, heb je contact met medestudenten en docenten en volg je groepsbijeenkomsten en colleges. Ook heb je toegang tot de uitgebreide digitale bibliotheek.

Studiecentra

De Open Universiteit heeft verschillende studiecentra in Nederland en Vlaanderen. Hier ontmoet je medestudenten en docenten en leg je de meeste tentamens af. Je kunt er ook het studiemateriaal inzien of lezingen bezoeken. Bovendien worden hier de (verplichte) begeleidingsbijeenkomsten gehouden.

Aanmelden

Wil je starten met de premaster AI?  Meld je dan tijdig aan voor een adviesgesprek met onze studieadviseurs. Het advies kun je gebruiken om een afweging te maken om formeel toelating tot de premaster AI aan te vragen (via de knop Aanmelden). Nadat je bent toegelaten en de toelatingsbeschikking hiervoor hebt ontvangen kun je je aanmelden voor de cursussen via jouw persoonlijke studiepad in mijnOU.

Starten

Alle cursussen uit de premaster Artificial Intelligence met een vast startmoment worden tweemaal per jaar aangeboden. Cursussen met een variabel startmoment kun je op elk gewenst moment starten.

Toelating

Voor toegang tot de premaster Artificial Intelligence heb je een getuigschrift nodig van een technische wo-bachelor, ongedeelde wo-opleiding of een hbo-bachelor die verwant is aan informatica. Bijvoorbeeld hbo-ICT-opleidingen in Nederland en bacheloropleidingen in de toegepaste informatica in Vlaanderen (180 EC).

Vrijstelling

De omvang van de premaster is afhankelijk van jouw vooropleiding. Verkorting van de premaster met één of meer cursussen is soms mogelijk op basis van relevante praktijkervaring. Dit kun je bespreken in het vrijblijvende adviesgesprek.

Collegegeld

Toelating aanvragen tot de premaster is kosteloos. Ben je formeel toegelaten tot een premaster, dan betaal je voor de cursussen van de premaster dezelfde vergoeding als het wettelijk collegegeld. Het collegegeld wordt berekend per studiepunt en niet per collegejaar. Heb je niet de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dan betaal je mogelijk instellingscollegegeld. Het studiemateriaal, de begeleiding en tentamens zijn inbegrepen bij de prijs.
Lees meer over de kosten en mogelijkheden voor studiefinanciering (Levenlanglerenkrediet).
 
Studeer je met het oog op je verdere carrière of toekomstige baan? Dan kom je mogelijk in aanmerking voor het STAP-budget via het UWV. Het aanbod is op dit moment nog beperkt, kijk voor actuele informatie op de website.

Wat kun je met jouw diploma?

Met uiteindelijk de Master Artificial Intelligence op zak mag je jezelf officieel een Master of Science (MSc) noemen, een internationaal erkende academische titel. Je kunt doorgroeien naar een bredere en meer verantwoordelijke functie op wo-niveau. Denk onder meer aan banen als AI engineer, machine learning engineer, AI consultant, data-analist, software engineer of onderzoeker. 

Diploma

Voor elke afgeronde cursus van de premaster Artificial Intelligence ontvang je een cursuscertificaat. Voor het afronden van de premaster AI zelf krijg je geen diploma, maar je kunt wel een dossierverklaring aanvragen.

Titel

De afgeronde premaster Artificial Intelligence zelf levert geen titel op. Na afronding van de masteropleiding krijg je de titel MSc.

Waardering

In de Keuzegids Universiteiten 2023 scoorde de OU overall tweede van de veertien universiteiten.

Contact

Wil je meer informatie of eerst een persoonlijk studieadvies voordat je met de premaster Artificial Intelligence (AI) start? Neem dan contact op met onze studieadviseurs.

Accreditatie

De masteropleiding Artificial Intelligence is geaccrediteerd door de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO).