Premaster Artificial Intelligence

SG24-25_IF_MAAI_SG_2425_head_large.jpg

Premaster Artificial Intelligence

 • Informatica
 • Deeltijd
 • 5 EC - 30 EC
 • Nederlands
 • 28 uur per studiepunt
 • Vanaf € 76,89 per studiepunt (zie tabblad Kosten)
 • Academisch jaar 2024-2025
Wil je starten met de masteropleiding Artificial Intelligence (AI), maar voldoe je nog niet aan de toelatingseisen? En heb je wel een verwante technische hbo- of wo- achtergrond? In de premaster doe je de kennis op die je nodig hebt om de masteropleiding te volgen. Na afronding ben je rechtstreeks toegelaten tot de master. 


Voor wie is de opleiding bedoeld?

De premaster Artificial Intelligence (AI) is uitsluitend bedoeld om je kennis op voldoende niveau te brengen zodat je wordt toegelaten tot de master.  

Artificial Intelligence studeren aan de Open Universiteit betekent …

 
 • structuur, maar tegelijk veel vrijheid
 • in je eigen tempo, academisch studeren
 • persoonlijke begeleiding en excellent studiemateriaal
 • studieadvies op maat
 • doorstromen van hbo naar wo met een premaster
 • internationaal erkende universitaire titel Master of Science (MSc)
Dagmar Ottevangers

student

'Je móet blijven bijleren in het IT-vak en zeker als consultant waar je ook nog vooruit wil lopen op wat er bij de klant speelt.'

De premaster Artificial Intelligence (AI) is een combinatie van maximaal vijf van de onderstaande cursussen:
 
De omvang is daardoor maximaal 25 studiepunten.

Opbouw

De cursussen hebben een vast of variabel startmoment. Kijk in het jaarrooster wanneer een cursus van start gaat en wanneer de begeleiding is ingeroosterd. 

Jaarrooster 

Download hier

Studieduur

Hoe lang de premaster duurt is afhankelijk van het aantal cursussen van jouw individuele studiepad. Houd rekening met wanneer welke cursussen aangeboden worden. Afhankelijk van de tijd die je beschikbaar hebt en de samenstelling van jouw premaster kun je samen met een studieadviseur een studieplan maken. Hiermee krijg je een duidelijk overzicht wanneer je met welke cursus moet/kunt beginnen. Een adviesgesprek met de studieadviseur kun je het gehele jaar aanvragen.

Begeleiding

Alle cursussen uit de premaster Artificial Intelligence (AI) worden (online) begeleid. De online bijeenkomsten worden opgenomen, zodat je ze later kunt terugkijken. Meer informatie over de data en tijden vind je op de betreffende cursussite.

Tentaminering

Je sluit elke cursus af met een tentamen. Dit kan een individueel tentamen zijn, een groepstentamen, een (tussentijdse) opdracht of een combinatie van deze tentamenvormen.

Digitale omgeving

Als student heb je via mijnOU toegang tot een aantal online diensten. Zo kun je je online aanmelden voor cursussen en tentamens en jouw studiepad bekijken. Via de online leeromgeving vind je het studiemateriaal, heb je contact met medestudenten en docenten en volg je groepsbijeenkomsten en colleges. Ook heb je toegang tot de uitgebreide online bibliotheek. 

Studiecentra

De Open Universiteit heeft verschillende studiecentra in Nederland en Vlaanderen. Hier ontmoet je medestudenten en docenten en leg je de meeste tentamens af. Je kunt er ook het studiemateriaal inzien of lezingen bezoeken. Bovendien worden hier de (verplichte) begeleidingsbijeenkomsten gehouden.

Aanmelden

Wil je starten met de premaster AI?  Meld je dan tijdig aan voor een adviesgesprek met onze studieadviseurs. Het advies kun je gebruiken om een afweging te maken om formeel toelating tot de premaster AI aan te vragen (via de knop Aanmelden). Vraag tijdig (uiterlijk twee maanden voor de start van de premaster) toelating aan. Nadat je bent toegelaten en de toelatingsbeschikking hiervoor hebt ontvangen kun je je per cursus aanmelden

Starten

Alle cursussen uit de premaster met een vast startmoment worden tweemaal per jaar aangeboden. Cursussen met een variabel startmoment kun je op elk gewenst moment starten.

Toelating

Voor toegang tot deze premaster heb je een getuigschrift nodig van een technische wo-bachelor, ongedeelde wo-opleiding of hbo-bachelor die in voldoende mate verwant is aan wiskunde en/of informatica. 

Vrijstelling

De omvang van de premaster is afhankelijk van jouw vooropleiding. Verkorting van de premaster met één of meer cursussen is soms mogelijk op basis van relevante praktijkervaring. Dit kun je bespreken in het vrijblijvende adviesgesprek.

Collegegeld

Toelating aanvragen tot de premaster is kosteloos. Ben je formeel toegelaten tot een premaster, dan betaal je voor de cursussen van de premaster dezelfde vergoeding als het wettelijk collegegeld. Je betaalt collegegeld per studiepunt, niet per collegejaar. Heb je niet de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dan betaal je mogelijk instellingscollegegeld. Het studiemateriaal, de begeleiding en tentamens zijn inbegrepen bij de prijs. Lees meer over de kosten en mogelijkheden voor studiefinanciering (Levenlanglerenkrediet).

Wat kun je met jouw diploma?

Met uiteindelijk de Master Artificial Intelligence op zak mag je jezelf officieel een Master of Science (MSc) noemen, een internationaal erkende academische titel. Je kunt doorgroeien naar een bredere en meer verantwoordelijke functie op wo-niveau. Denk onder meer aan banen als AI engineer, machine learning engineer, AI consultant, data-analist, software engineer of onderzoeker. 

Diploma

Voor elke afgeronde cursus van de premaster krijg je een cursuscertificaat. Voor het afronden van de premaster AI zelf krijg je geen diploma, maar je kunt wel een dossierverklaring aanvragen.

Titel

De afgeronde premaster Artificial Intelligence zelf levert geen titel op. Na afronding van de masteropleiding krijg je de titel MSc.

Waardering

In de Keuzegids Universiteiten 2024 scoorde de OU overall tweede van de veertien universiteiten.

Contact

Wil je meer informatie of eerst een persoonlijk studieadvies voordat je met deze premaster start? Neem dan contactop met onze studieadviseurs Janine Bulten-Voncken en Caroline Benjamins.

Accreditatie

De masteropleiding Artificial Intelligence is geaccrediteerd door de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO).