Premaster Business Process Management and IT

SG24-25_INK_MABPM_SG_2425_head_large.jpg

Premaster Business Process Management and IT

 • Informatiekunde
 • Deeltijd
 • 10 EC
 • Nederlands
 • 28 uur per studiepunt
 • Bepaal zelf je studietempo
 • Verkort je studie met vrijstellingen
 • Vanaf € 76,89 per studiepunt (zie tabblad Kosten)
 • Academisch jaar 2024-2025
Wil je starten met de masteropleiding Business Process Management and IT, maar voldoe je nog niet aan de toelatingseisen? En heb je wel een hbo- of wo- achtergrond? In de premaster doe je de kennis op die je nodig hebt om de masteropleiding te volgen. Na afronding ben je rechtstreeks toegelaten tot de master. 


Wat leer je in deze opleiding?

In deze premaster, de cursus IB0004 Academische Vaardigheden voor Informatiekunde, ben je actief bezig met het ontwikkelen van een academische houding en vaardigheden om zelfstandig academisch onderzoek te verrichten. Je leert de wereld van het wetenschappelijk onderzoek kennen en wordt een waardevolle gesprekspartner in bepaalde situaties en discussies. 

Voor wie is de opleiding bedoeld?

De premaster is bedoeld voor als je een hbo-vooropleiding hebt, maar geen universitaire bachelor en/of universitaire master hebt afgerond. De afgeronde hbo-opleiding (CROHO geregistreerd) hoeft niet inhoudelijk verwant te zijn aan de masteropleiding. Maar wanneer je een meer verwante vooropleiding hebt, of werkervaring hebt in het vakgebied van de master, kun je de master makkelijker volgen. 

Business Process Management and IT studeren aan de Open Universiteit betekent …

 
 • structuur, maar tegelijk veel vrijheid
 • in je eigen tempo, academisch studeren
 • persoonlijke begeleiding en excellent studiemateriaal
 • studieadvies op maat
 • doorstromen van hbo naar wo met een premaster
 • internationaal erkende universitaire titel Master of Science (MSc)
Stephanie Martin-Le Sage

alumna

'Je móet blijven bijleren in het IT-vak en zeker als consultant waar je ook nog vooruit wil lopen op wat er bij de klant speelt.'

De premaster bestaat uit de cursus IB0004 – Academische Vaardigheden voor Informatiekunde 
Het doel is om je voor te bereiden op het zelfstandig verrichten van wetenschappelijk onderzoek en om je academische houding te versterken. Hierbij komen de volgende thema’s aan bod: ontwerp van onderzoek, betrouwbaarheid en geldigheid, literatuuronderzoek, onderzoeksartikelen lezen en bundelen, kwantitatief onderzoek, kwalitatief onderzoek en rapportage over en reflectie op onderzoeksresultaten.  

Studieduur

De premaster is een uitgekiende combinatie van zelfstudie en een zevental bijeenkomsten in ca. 22 weken. 

Begeleiding

De premaster bestaat uit zeven (online) bijeenkomsten. 

Tentaminering

Je sluit de cursus af met een aantal opdrachten. 

Digitale omgeving

Als student heb je via mijnOU toegang tot een aantal online diensten. Zo kun je je aanmelden voor cursussen en tentamens en je studiepad bekijken. Via de online leeromgeving, heb je toegang tot het studiemateriaal, contact met medestudenten en docenten en volg je groepsbijeenkomsten en colleges. Ook heb je toegang tot de uitgebreide online bibliotheek. 

Studiecentra

De Open Universiteit heeft verschillende studiecentra in Nederland en Vlaanderen. Hier ontmoet je medestudenten en docenten en leg je de meeste tentamens af. Maar je kunt er ook het studiemateriaal inzien of lezingen bezoeken.

Aanmelden

Wil je starten met de premaster, dan moet je eerst formeel toelating aanvragen (knop Aanmelden). Het afhandelen van een toelatingsverzoek kan vier tot acht weken duren. Vraag tijdig (uiterlijk twee maanden voor de start van de premaster) toelating aan. Nadat je formeel bent toegelaten en je de toelatingsbeschikking hebt ontvangen, kun je je aanmelden voor de cursus  
Let op: een aanvraag voor toelating tot de premaster is dus geen cursusaanmelding. Twijfel je of je in aanmerking komt voor de premaster? Neem dan eerst contact op met de studieadviseur.  

Starten

De premaster start twee keer per jaar, in september (kwartiel 1) en februari (kwartiel 3). 

Voorkennis

Hbo-getuigschrift van 240 studiepunten.

Toelating

Toelating is mogelijk als je wel een hbo-vooropleiding (240 EC) maar geen universitaire bachelor en/of universitaire master hebt afgerond.

Collegegeld

Toelating aanvragen tot de premaster is kosteloos. Ben je formeel toegelaten tot een premaster, dan betaal je voor de cursussen van de premaster dezelfde vergoeding als het wettelijk collegegeld. Het collegegeld wordt berekend per studiepunt en niet per collegejaar. Heb je niet de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dan betaal je mogelijk instellingscollegegeld. Het studiemateriaal, de begeleiding en tentamens zijn inbegrepen bij de prijs.
Lees meer over de kosten en mogelijkheden voor studiefinanciering (Levenlanglerenkrediet).

Diploma

Na afronding van de premaster krijg je een cursuscertificaat. De premaster zelf wordt niet afgesloten met een diploma. 

Titel

Na afronding van de masteropleiding krijg je de titel MSc. De premaster zelf levert geen titel op.

Waardering

In de Keuzegids Universiteiten 2024 scoorde de OU overall tweede van de veertien universiteiten.

Meer informatie

Kijk voor meer specifieke, inhoudelijke en praktische informatie op Academische Vaardigheden voor Informatiekunde.

Contact

Voor meer informatie over de procedure en afhandeling rondom je aanvraag toelating kun je terecht bij Service en Informatie: 045 576 2888.   
Heb je inhoudelijke vragen over de cursus, neem dan contact op met de studieadviseurs Simone Vijgen en Letty Kok.

Accreditatie

De Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO) heeft de opleiding Master of Science in Business Process Management and IT geaccrediteerd op basis van het beoordelingsrapport van het evaluatiebureau Certiked VBI. De NVAO waarborgt de kwaliteit van het hoger onderwijs in Nederland en Vlaanderen.