Premaster Kunst- en cultuurwetenschappen

CW_MAK_head_large.jpg

Premaster Kunst- en cultuurwetenschappen

 • Cultuurwetenschappen
 • Voltijd/Deeltijd
 • 15 EC
 • Nederlands
 • 28 uur per studiepunt
 • Bepaal zelf je studietempo
 • Vanaf € 70,33 per studiepunt (zie tabblad Kosten)
 • Academisch jaar 2023-2024
Met een hbo- of wo-achtergrond doorstromen naar de masteropleiding Kunst- en cultuurwetenschappen? Na afronding van de premaster ben je rechtstreeks toegelaten tot deze master en heb je voldoende onderzoeks- en academische vaardigheden opgedaan om de masteropleiding Kunst- en cultuurwetenschappen te kunnen volgen.


Voor wie is de opleiding bedoeld?

De premaster is bedoeld voor iedereen die bij een andere Nederlandse of Belgische universiteit een niet-verwante doctoraal-, kandidaats-, mo-b-, bachelor- of masteropleiding van ten minste 180 studiepunten (EC) heeft behaald, en die toegelaten wil worden tot de masteropleiding Kunst- en cultuurwetenschappen.
Heb je een afgeronde, verwante hbo-opleiding afgerond (bijv. docent 1e en 2e graad Nederlands of Geschiedenis, docent BA Beeldende kunst en vormgeving, Museologie) dan is toelating tot de premaster ook mogelijk.

Kunst en cultuur studeren aan de Open Universiteit betekent …

 
 • structuur, maar tegelijk veel vrijheid
 • in uw eigen tempo, academisch studeren
 • persoonlijke begeleiding en excellent studiemateriaal
 • studieadvies op maat
 • doorstromen van hbo naar wo met een premaster
 • internationaal erkende universitaire titel Master of Arts (MA)
Durk Slager

Student

'Het voordeel van de Open Universiteit is: ik kan er zelf mijn planning maken en zelf mijn tijd indelen. Want uiteindelijk is het vooral discipline houden: ook als je een keer geen zin hebt om te studeren, moet je toch doorzetten.' Lees hier het hele artikel in Modulair.

De premaster bestaat uit twee cursussen (samen 15 EC) die je succesvol moet afronden om toegelaten te worden tot de masteropleiding Kunst- en cultuurwetenschappen. Deze twee cursussen zijn:
Academisch schrijven (5 EC) en 
Onderzoeksontwikkelingen en –vaardigheden (10 EC).

Studieduur

Hoe lang de premaster duurt is helemaal afhankelijk van jouw eigen studietempo. Beide cursussen hebben een variabele inschrijving, dus je kunt op elk gewenst moment met de cursussen beginnen. Je kunt de premaster (15 EC) afronden binnen een half jaar of een jaar.

Academisch studeren op jouw manier

De premaster kun je goed combineren met een baan en sociale activiteiten. Je studeert vooral thuis. Je maakt (online) opdrachten en volgt virtuele sessies. Soms is er een fysieke bijeenkomst. Flexibel en op maat studeren dus!

Begeleiding

De cursussen in de premaster hebben standaardbegeleiding door een docent. Meer informatie kun je vinden op de betreffende cursuspagina (www.ou.nl/studieaanbod/cursuscode).

Tentaminering

Beide cursussen worden afgesloten met een tentamen. De tentamenvorm is cursusgebonden. In jouw studiepad worden de cursuscertificaten vermeld.

Aanmelden

Om formeel toegelaten te worden tot de premaster, moet je je aanmelden
Vraag tijdig (uiterlijk twee maanden voordat je wilt starten) formeel toelating aan. Nadat je toegelaten bent en de toelatingsbeschikking hebt ontvangen, kun je je aanmelden voor een/beide premastercursussen. 

Starten

Je bepaalt zelf wanneer je met de premaster start. Beide cursussen binnen de premaster hebben namelijk een variabele inschrijving (geen vast startmoment).

Collegegeld

Toelating aanvragen tot de premaster is kosteloos. Ben je formeel toegelaten tot een premaster, dan betaal je voor de cursussen van de premaster dezelfde vergoeding als het wettelijk collegegeld. Het collegegeld wordt berekend per studiepunt en niet per collegejaar. Heb je niet de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dan betaal je mogelijk instellingscollegegeld. Het studiemateriaal, de begeleiding en tentamens zijn inbegrepen bij de prijs. Lees meer over de kosten en mogelijkheden voor studiefinanciering (Levenlanglerenkrediet).
 
Studeer je met het oog op je verdere carrière of toekomstige baan? Dan kom je mogelijk in aanmerking voor het STAP-budget via het UWV. Het aanbod is op dit moment nog beperkt, kijk voor actuele informatie op de website.

Diploma

De premaster wordt niet afgesloten met een diploma.Voor de twee cursussen ontvang je een cursuscertificaat. Wel kun je een dossierverklaring aanvragen.

Titel

Na afronding van de masteropleiding krijg je de titel MSc. De premaster zelf levert geen titel op.

Contact

Wil je meer informatie, neem dan contact op met een van onze studieadviseurs of 045-5762888.