Podcast_NynkeDeJong_head_large.jpg
Over Nynke de Jong
Nynke de Jong (Goënga, 1985) is journalist, schrijver en podcastmaker. Ze woont in Zwolle met haar man en haar drie jonge kinderen. Ze groeide op in een familie vol nieuwsgierige mensen. Iedere avond, na het Jeugdjournaal, vuurde ze haar vragen af op haar ouders: hoe komt dat gat in de ozonlaag? Waar ligt Rwanda? Waarom protesteren die mensen? Wat is apartheid? Hoe werken verkiezingen?

Omdat ze altijd zoveel vragen stelde, heeft ze er maar haar werk van gemaakt. Na een studie Nederlands aan de Universiteit Utrecht, en een Master Nederlandse Literatuur, werd ze freelance journalist. Nu schrijft ze columns, artikelen en boeken, en maakt ze radio- en televisieprogramma’s, doet ze verslag van tal van congressen en evenementen, of praat ze als dagvoorzitter de boel aan elkaar. Ooit won ze bijna De Slimste Mens; tegenwoordig is ze een van de champions van het RTL4- programma Beat the Champions; een rol waarin ze haar opgedane kennis maximaal kan inzetten.

Of het nou gaat over sport, onderwijs, politiek, geschiedenis of ouderschap: Nynke vraagt net zo lang door tot ze iets nieuws heeft geleerd. Ze interviewde sporters, politici, ondernemers en creatievelingen, over hun dromen, drijfveren, succes en mislukkingen. En nu maakt ze voor de Open Universiteit een podcast over wat ze het allerliefste doet: gesprekken voeren met originele, enthousiaste mensen. Dat maakt de Over Denken podcasts voor haar ook zo’n feest om aan te werken: alle geïnterviewden hebben een goed verhaal, en allemaal leren ze haar weer iets nieuws. Nynke voelt zich in de podcaststudio als een kind in een snoepwinkel.