Focusopleiding Recht voor Notarisklerken - Notariskantoren

RW_BNR_head_large.jpg

Focusopleiding Recht voor Notarisklerken - Notariskantoren

  • Rechtswetenschappen
  • Deeltijd
  • FORRNN-2023-2024
  • 30 EC
  • Nederlands
  • 28 uur per studiepunt
  • Bepaal zelf je studietempo
  • Vanaf € 70,33 per studiepunt (zie tabblad Kosten)
Focusopleidingen zijn samenhangende combinaties van een aantal cursussen uit een bacheloropleiding. Hiermee kun je in korte tijd je kennis actualiseren of je specialiseren in een bepaald onderwerp of in een deel van een vakgebied zonder dat je de hele bachelor volgt. Na succesvolle afronding van alle cursussen kun je een dossierverklaring focusprogramma aanvragen. Wanneer je later alsnog kiest voor de hele bacheloropleiding mag je de certificaten die je in een focusopleiding hebt behaald, ook inbrengen in het programma van de bachelor.


Voor wie is de opleiding bedoeld?

Deze focusopleiding is bedoeld voor notarisklerken en medewerkers van notariskantoren. Het doel is je kennis te actualiseren of je te specialiseren binnen dit vakgebied. 
Iris Stins

Student

'Doordeweeks sta ik om half zes op en duik ik nog voor het werk een uur de boeken in'. Lees hier het hele artikel in Modulair.

Deze focusopleiding bestaat uit de cursussen:
-    Inleiding privaatrecht
-    Aansprakelijkheidsrecht
-    Overeenkomstenrecht
-    Ondernemingsrecht
-    Goederenrecht
 
Inleiding privaatrecht bestaat uit 10 EC waardoor de studiebelasting ca. 280 uur is (1 studiepunt komt overeen met ca. 28 uur studiebelasting). De vier volgende cursussen hebben een studiebelasting van ca. 140 uur per cursus.    
 
In Inleiding privaatrecht komt het vermogensrecht aan bod. Na een inleiding in algemene begrippen, ga je nader in op onderwerpen die behoren tot het goederenrecht en het verbintenissenrecht, zoals het eigendomsrecht, het hypotheekrecht, de overeenkomst en de onrechtmatige daad.
 
In de cursus Aansprakelijkheidsrecht staat het juridische leerstuk van de onrechtmatige daad centraal. Wanneer er sprake is van aansprakelijkheid dient de omvang van de schadevergoeding te worden vastgesteld. Hoe deze omvang wordt vastgesteld, alsmede het juridische kader voor het vaststellen van de omvang komt eveneens aan de orde in deze cursus.
 
De cursus Overeenkomstenrecht helpt je inzicht te verkrijgen in een geldige totstandkoming en de inhoud van een overeenkomst. Welke gronden zijn er om een overeenkomst nietig te verklaren en welke gevolgen heeft het niet-nakomen van een verbintenis? In deze cursus dien je het overeenkomstenrecht in verschillende casussen toe te passen.
 
Ondernemingsrecht gaat in op de rechtspersonen, in welke gedaante deze zich voordoen en wat de rechten zijn.
 
Tot slot worden in de cursus Goederenrecht de raakvlakken tussen het verbintenissenrecht en het goederenrecht bestudeerd. Er wordt onder andere inzicht gegeven in de overeenkomst als (geldige) titel voor overdracht van goederen en de (potentiele) rechtsgevolgen van overeenkomsten voor de vermogensrechtelijke positie van derden. De cursus geeft je inzicht in de samenhang tussen goederenrechtelijke en verbintenissenrechtelijke rechtsverhoudingen.

Opbouw

Cursussen Studiepunten Startmoment
Inleiding privaatrecht 10 Vast startmoment, kwartiel 1
Aansprakelijkheidsrecht 5 Vast startmoment, kwartiel 1
Ondernemingsrecht 5 Vast startmoment, kwartiel 2
Overeenkomstenrecht 5 Vast startmoment, kwartiel 3
Goederenrecht 5 Vast startmoment, kwartiel 4
Totaal 30  
 
Kijk hier voor een voorbeeldplanning.

Studieduur

Gemiddelde studieduur: 840 uur.

Begeleiding

Studeren aan de Open Universiteit is deelnemen aan activerend online onderwijs. Zelfstudie staat voorop, maar er worden ook verschillende vormen van begeleiding aangeboden: (virtuele) groepsbijeenkomsten, online begeleiding en individuele begeleiding. Op de cursussites vind je per cursus welke begeleidingsvorm wordt aangeboden.

Tentaminering

Voor tentamens kun je terecht in één van de studiecentra in Nederland en Vlaanderen.

Aanmelden

Je meldt je online aan voor deze focusopleiding. In MijnOU krijg je toegang tot een 'studiepad'. Via dit studiepad meld je je vervolgens per cursus aan. Voor cursussen met een vast startmoment adviseren wij je om je aan te melden tot twee weken voor aanvang van de cursus. Aanmelden na het startmoment is niet meer mogelijk. 
Op sommige cursussen die onderdeel zijn van de focusopleiding zijn ingangseisen van toepassing. Meer informatie over deze ingangseisen vind je onder het tabblad 'Aanmelden' op de productpagina's van de betreffende cursussen.
Aanmelden voor Goederenrecht is mogelijk nadat inschrijving voor Aansprakelijkheidsrecht en Overeenkomstenrecht heeft plaatsgevonden. De laatstgenoemde cursussen zijn bij voorkeur afgerond.
Lees meer over aanmelden.

Starten

Deze focusopleiding bestaat uit cursussen met vaste startmomenten. Voor cursussen met een vast startmoment kun je je enkel aanmelden tot de startdatum, zoals vermeld bij de cursusomschrijving. Je kunt binnen deze focusopleiding het beste starten met Inleiding privaatrecht, welke start in kwartiel 1 (september).

Voorkennis

Enige juridische voorkennis is wenselijk. Wanneer je geen juridische voorkennis hebt, adviseren wij je eerst de cursus Inleiding recht: kern van het recht te volgen.

Toelating

18 jaar of ouder, geen andere toelatingseisen.

Vrijstelling

Gezien de relatief kleine omvang van een focusopleiding verlenen wij géén vrijstelling op grond van elders behaalde studieresultaten voor één of meer cursussen binnen een focusopleiding. Vrijstellingen kun je wel aanvragen als je een bachelor- of masteropleiding wilt volgen.

Collegegeld

Je betaalt collegegeld OU op basis van het aantal afgenomen studiepunten (EC). Voor iedere cursus geldt dat studiebegeleiding en drie tentamenkansen zijn inbegrepen.
De Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek (WHW) maakt onderscheid tussen wettelijk en instellingscollegegeld. Dit is afhankelijk van je nationaliteit en studieverleden.
Lees meer informatie over kosten, Levenlanglerenkrediet en de kortingsregeling (KCOU).

Diploma

Als je alle certificaten hebt behaald van de cursussen van deze focusopleiding, kun je een dossierverklaring focusprogramma aanvragen. Dit diploma betekent dat je kennis op het desbetreffende terrein op bachelorniveau ligt.