Financieel management

Financieel management

  • Managementwetenschappen
  • MB1502
  • 5 EC
  • Vanaf € 352
Deze cursus heeft een vast startmoment. Kijk in het Jaarrooster wanneer de cursus van start gaat en wanneer de begeleiding is ingeroosterd.

Inhoud

Financieel management vertoont nauwe verwantschap met twee andere cursussen uit de bachelor Bedrijfskunde: Financiële markten (MB2102) en Risicomanagement en administratieve organisatie (MB2302). Terwijl Financieel management is gericht op financiële beslissingen in ondernemingen, concentreert Financiële markten zich op de werking van financiële markten, de toegang van ondernemingen tot deze markten om financiële middelen aan te trekken en de afstemming van vraag en aanbod op deze markten door ondernemingen en vermogensverschaffers / beleggers. De cursus Risicomanagement en administratieve organisatie bestudeert de verschillende vormen van risico waarmee ondernemingen worden geconfronteerd en bespreekt instrumenten om deze te beteugelen en te beheersen, zowel via interne systemen van ondernemingen als via externe hedging-instrumenten.
De cursus Financieel management is deels gericht op het verwerven van kennis en inzicht in financieel economische theorieën en concepten. In de taken daarover bestudeer je diverse hoofdstukken uit het bij deze cursus behorende tekstboek. Daarnaast besteedt de cursus uitgebreid aandacht aan het toepassen van deze kennis en inzichten. Aan de hand van diverse oefenopgaven worden basisvaardigheden van de financieel manager ontwikkeld.

Leerdoelen
Leerdoelen met betrekking tot kennis en inzicht
Na afronding van de cursus heb je kennis van en inzicht in de:
- basisterminologie, basale begrippen, technieken, modellen en theorieën op het gebied van ondernemingsfinanciering
- investeringsbeslissing en methoden en technieken die de financieel manager daarbij ter beschikking staan
- invloed van onzekerheid op de investeringsbeslissing
- grondbeginselen van (de relatie tussen) risico en rendement
- relatie tussen risico en de vermogenskosten(voet) van een onderneming
- relatie tussen de financieringsbeslissing en de investeringsbeslissing
- relatie tussen de vermogensstructuur en de waarde van de onderneming
- beslissingen over kortetermijnfinanciering, in het bijzonder in werkkapitaalbeheer en financiële planning en analyse.

Leerdoelen met betrekking tot vaardigheden
Na afronding van de cursus ben je in staat om:
- op basis van de aangereikte literatuur kernvraagstukken van ondernemingsfinanciering in de praktijk te herkennen en te definiëren
- het principe van tijdsvoorkeur en de tijdswaarde van geld toe te passen op de investeringsbeslissing
- investeringsselectietechnieken toe te passen om projecten te analyseren, te selecteren en ondernemingen te waarderen die bijdragen aan waardemaximalisatie
- componenten van werkkapitaal te beheren
- technieken toe te passen om de risico’s waarmee financieel managers worden geconfronteerd te analyseren
- methoden toe te passen om een gedegen begroting of financieel plan te ontwerpen
- bovengenoemde aspecten van het complexe geheel van kernvraagstukken van ondernemingsfinanciering in onderlinge samenhang te doorgronden
- vraagstukken op dergelijke aspecten op te lossen en helder te rapporteren in een daarvoor geschikt format (bijv. Excel).

Leerdoelen met betrekking tot houding
Na afronding van de cursus heb je een analytische houding ontwikkeld die je in staat stelt om kritisch te reflecteren op financieringsbeslissingen.

Aanmelden

Aanmelden is mogelijk voor iedereen.

Toelichting aanmelden

Deze cursus start 29 april 2024. We adviseren om uiterlijk zondag 14 april 2024 hiervoor aan te melden zodat je tijdig het eventuele cursusmateriaal ontvangt, toegang hebt tot de leeromgeving en (indien van toepassing) ingedeeld kunt worden in een studiegroep. Bij aanmelding na 14 april 2024 kunnen we dit niet garanderen. Aanmelden is mogelijk tot en met 28 april 2024.

De cursus wordt éénmaal per academisch jaar aangeboden.

De cursus Financieel management (MB1502) is wederzijds uitsluitend met de cursus Financieel management (B35111) en Financieel management 1 (E32211). Dit betekent dat zij wegens inhoudelijke overlap niet samen in een opleiding kunnen worden ingebracht.

Voorkennis

De cursus Financieel management bouwt voort op de fundamenten van ondernemingsfinanciering die zijn gelegd in de cursus Ondernemerschap (MB2502). De in deze cursus besproken informatie over financiering betreft vereiste voorkennis voor de cursus Financieel management. Zo zijn in Ondernemerschap cruciale concepten op het gebied van ondernemingsfinanciering geïntroduceerd, zoals ondernemingswaarde, winst, kasstromen, tijdswaarde van geld, contante waarde, kasstroomoverzicht en financiële planning.

De cursus kent geen ingangseisen en kan dus in principe als opzichzelfstaand worden bestudeerd. Het is echter aan te bevelen om achtereenvolgens deel te nemen aan Financieel management (deze cursus), Financiële markten (MB2102), en tot slot Risicomanagement en administratieve organisatie (MB2302).

Begeleidingsvorm

Deze cursus heeft een vast startmoment. Kijk in het Jaarrooster wanneer de cursus van start gaat en wanneer de begeleiding is ingeroosterd.

De cursus wordt uitsluitend begeleid in een vastgestelde periode van 10 aaneengesloten weken zoals weergegeven in het rooster. Tevens is de cursus zo ontwikkeld dat je deze grotendeels zelfstandig kunt bestuderen, met behulp van:
- studeeraanwijzingen op cursusniveau en per taak
- standaarduitwerkingen van ‘questions and problems’ en tentamenoefeningen
- een virtuele startbijeenkomst in week 1 en eventuele virtuele bijeenkomsten ter afsluiting van elk cursusdeel
- persoonlijke begeleiding door een docent die inhoudelijke, didactische, planning technische en procedurele vragen beantwoordt.

Docenten

Mw. prof. dr. S. Kleimeier (cursuscoördinator en plaatsvervangend examinator) en dhr. drs. H. Spekreijse (examinator).

Tentamenvorm

Digitaal groepstentamen met open vragen.

Tentamentoelichting

U dient zelf tijdig aan te melden voor een tentamen.

Tentamendata

09-07-2024 14:00.

Tentamenhulpmiddelen

Het online woordenboek
De online wiskundige rekenmachine
Het online woordenboek t.b.v. ANS

Meer informatie

De didactiek van de cursus past bij de praktijkgerichte opzet en het uitgangspunt van activerend onderwijs. Daartoe worden cursusdelen afgesloten met uitgebreide oefeningen van ‘questions and problems’. Om inhoud te geven aan activerend onderwijs en samenwerkend leren is het studenten toegestaan om duo’s te vormen en deze oefeningen in duo-verband uit te werken. Op deze manier leer je niet alleen van de docenten en het cursusmateriaal, maar ook van elkaar door elkaar te stimuleren, te motiveren en te helpen met de studie.

Cursusmateriaal

Het cursusmateriaal bestaat uit de volgende onderdelen:
- de cursussite in de digitale leeromgeving. Deze vervult een leidende rol. Op deze cursussite vind je onder andere de taken, opdrachten en diverse oefeningen ter voorbereiding op het tentamen. Het materiaal bevat tevens diverse facultatieve, illustratieve video's ter ondersteuning van de literatuurstudie.
- het tekstboek van Brealey, Myers, Allen & Edmans, Principles of Corporate Finance, 14th edition (in het vervolg: ‘BMAE’). Uit dit boek worden in het kader van deze cursus hoofdstukken 5 t/m 9, 10.1 en 10.2, 16 t/m 18, 30 en 31 bestudeerd.
- begeleiding door een docent met eventuele virtuele bijeenkomsten. Bovendien word je aangemoedigd om samen te werken met andere studenten; hiervoor kun je de communicatiefaciliteiten van de digitale leeromgeving gebruiken (bijvoorbeeld voor het vormen van duo's of studiegroepjes, of het uitwisselen van vragen, enz.).

Digitale leeromgeving

Als student (na inschrijving) kun je via de cursussite in de digitale leeromgeving terecht in de discussiegroepen. Hier kun je met medestudenten en begeleiders informatie uitwisselen en discussiëren over de leerstof.