Bachelorthesis

Bachelorthesis

  • Psychologie
  • PB9916
  • 15 EC
  • Vanaf € 1056
  • Voor dit product gelden ingangseisen
Deze cursus kun je op elk gewenst moment starten. Kijk in het Jaarrooster wanneer de begeleiding is ingeroosterd.

Inhoud

Je studeert in dit practicum volgens de aanwijzingen in de online leeromgeving. In het cursusmenu vind je acht thema's die je stap voor stap naar het eindresultaat leiden. De cursus wordt ondersteund door vier (online) bijeenkomsten, waarin je begeleider je door het proces leidt.

Startbijeenkomst
De cursus begint met een startbijeenkomst. Hierin maken de studenten en de begeleider kennis met elkaar. Er wordt besproken wat er van je verwacht wordt in de cursus en we spreken af wanneer de volgende bijeenkomsten plaatsvinden. Ook geeft de begeleider een introductie over het onderzoeksthema.

Wetenschappelijke kaders, verkenning en onderzoeksvraag
Vervolgens ga je aan de slag met thema's 1 en 2 in de online leeromgeving. In thema 1 worden de wetenschappelijke kaders waarbinnen je het onderzoek uitvoert, besproken. Hierbij wordt er ook aandacht besteed aan wetenschappelijke integriteit. In thema 2 ga je je onderzoeksthema verkennen en maak je een probleemschets met zoekplan voor het zoeken naar literatuur. Je begeleider geeft je feedback op dit zoekplan. Vanuit dit zoekplan ga je je verder verdiepen in de literatuur en stel je een centrale vraagstelling met deelvragen of hypothesen op. Je onderzoeksideeën werk je uit in een poster die je gaat presenteren in een pitch van maximaal drie minuten tijdens de tweede bijeenkomst.

Inleiding en methode
Na de tweede bijeenkomst ga je actief aan de slag met het schrijven van de inleiding (thema 3) en methodensectie (thema 4). Je gaat je verder verdiepen in de theorie, psychologische constructen en methodologie van je onderzoeksthema. Je bepaalt je onderzoeksmethode en – indien nodig – zoek of ontwikkel je passende meetinstrumenten om data te verzamelen. Ook stel je je analyseplan op.

Preregistratie en uitvoering
Voordat je daadwerkelijk aan de slag gaat met de uitvoering van je onderzoek, moet je je onderzoek eerst preregistreren (thema 5). De preregistratieopdracht baseer je op je uitwerking van de inleiding en methoden. Je begeleider geeft je feedback op de preregistratieopdracht. In de derde bijeenkomst wordt de preregistratieopdracht centraal besproken en bespreek je de uitvoering van je onderzoek voor. Na de derde bijeenkomst kun je dus je onderzoek daadwerkelijk gaan uitvoeren!

Analyse, interpretatie en reflectie
Nadat je je data hebt verzameld, analyseer je de data volgens het analyseplan en interpreteer je de resultaten (thema 6). Tijdens de vierde bijeenkomst ga je samen met je begeleider de data bespreken en kun je vragen stellen over de uitvoering van je analyseplan. Ook krijg je advies over het schrijven van de resultaten- en discussiesectie. Na analyse van de data en interpretatie van de resultaten reflecteer je op je bevindingen in de discussiesectie (thema 7). Je begeleider zal je ondersteunen bij het schrijven van de bachelorthesis door je conceptthesis tweemaal van feedback te voorzien.

Peer review
Als je conceptmanuscript klaar is, ga je het – net zoals bij indiening bij een wetenschappelijk tijdschrift – onderwerpen aan een peer review. Thema 8 leidt je door het proces van peer reviewing. Een medestudent en je docent zullen je manuscript reviewen en je schrijft zelf ook een review van iemands conceptmanuscript, aan de hand van een checklist. Na de review dien je de eindversie van je manuscript in met een begeleidende coverletter. Daarin leg je uit hoe je de feedback van je medestudent en docent hebt verwerkt in de eindversie van het manuscript.

Leerdoelen
Aan het eind van dit onderzoekspracticum kun je:
- onder begeleiding van een docent en in samenwerking met medestudenten een psychologisch onderzoek uitvoeren (formuleren onderzoeksvragen/hypothesen, uitvoeren data-analyse en rapportage in de vorm van een wetenschappelijk artikel)
- actief gebruikmaken van eerder verworven kennis en vaardigheden betreffende onderzoeksdesigns en methoden uit voorgaande onderzoekspractica en die toepassen op een nieuw onderzoeksterrein
- belangrijke principes van wetenschappelijke integriteit en open science reproduceren en toepassen
- een zoekplan met probleemschets van je onderzoeksthema uitwerken waarin je onderbouwt wat het centrale probleem is dat onderzoek rechtvaardigt, welke vraagstelling je hierbij wilt onderzoeken, en hoe je gaat zoeken naar relevante literatuur
- een eenvoudige poster met motivatie van de onderzoeksvraag samenstellen en in een pitch van maximaal drie minuten toelichten
- het belang van preregistratie beschrijven en preregistratie toepassen
- APA 7–regels toepassen bij het vormgeven en schrijven van wetenschappelijke artikelen en refereren
- kritische en constructieve suggesties geven ter verbetering van een manuscript van een wetenschappelijk artikel in de vorm van een review
- commentaren van reviewers verwerken en in een coverletter aangeven op welke manier je manuscript verbeterd is.

Ingangseisen

Deze cursus is alleen voor bachelorstudenten Psychologie. Je hebt 120 studiepunten (inclusief vrijstellingen) uit de bacheloropleiding afgerond waaronder alle onderzoekspractica en de cursus Literatuurstudie (PB0712).

Toelichting aanmelden

Voor de onderwerpen in het cursusjaar 2024-2025 kun je je, als je aan de ingangseisen voldoet, aanmelden via het aanmeldformulier op het Bachelorweb in het Opleidingsportaal psychologie in de online leeromgeving (Brightspace).

Je aanmelding voor een onderwerp wordt alleen verwerkt als je aan de gestelde ingangseisen voldoet. Je wordt 14 dagen voor het startmoment van het door jouw gekozen onderwerp eraan herinnerd om je aan te melden voor de cursus (aankopen). Omdat de groepen snel kunnen vol raken, zullen degenen die zich kort voor de startdatum voor een onderwerp aanmelden, minder of geen keus hebben tussen onderwerpen.

Begeleidingsvorm

Deze cursus kun je op elk gewenst moment starten, mits er plaats is bij de thema's. Bekijk daarvoor het bachelorweb in de digitale leeromgeving. Kijk in het Jaarrooster wanneer de begeleiding is ingeroosterd.

De bachelorthesis wordt begeleid met vier groepsbijeenkomsten. De bijeenkomsten kunnen face-to-face zijn of online. Begeleiders kunnen hun eigen keuze hiervoor maken. Van studenten wordt verwacht dat ze bij alle bijeenkomsten aanwezig zijn.

Docenten

Examinator: dhr. dr. R. Willems.
Plaatsvervangend examinator: dhr. dr. P. Verboon.
Namen van de begeleidende docenten worden via de cursussite in de digitale leeromgeving bekendgemaakt.

Tentamenvorm

Opdracht.

Tentamendata

Volgens afspraak.

Digitale leeromgeving

Als je in een groep bent ingedeeld, kun je via de cursussite in de online leeromgeving naar de betreffende studiegroep gaan. Hier kun je met medestudenten en de docent(en) informatie uitwisselen en discussiëren over de leerstof.