Inleiding strafrecht

Inleiding strafrecht

  • Rechtswetenschappen
  • RB0114
  • 10 EC
  • Vanaf € 704
Deze cursus heeft een vast startmoment. Kijk in het Jaarrooster wanneer de cursus van start gaat en wanneer de begeleiding is ingeroosterd.



Inhoud

De opsporing, vervolging en berechting komen aan bod en uiteraard ook de gang van zaken tijdens de terechtzitting. De rollen die de verschillende partijen hebben binnen het strafprocesrecht, zoals de verdachte, de advocaat, de politie, de officier van justitie en de rechter, worden nader bekeken. De vragen welke rechten een verdachte heeft tijdens het strafproces en welke bevoegdheden de opsporingsambtenaren en rechters hebben, staan daarbij centraal.

Je leert dat het in het strafproces draait om een aantal vragen die de rechter moet beantwoorden (die vragen worden het rechterlijk beslissingsmodel genoemd). De antwoorden op die vragen zijn bepalend voor het vonnis. Zo leer je het verschil kennen tussen vrijspraak en ontslag van rechtsvervolging. Ook wordt ingegaan op de verschillende vormen van strafrechtelijke aansprakelijkheid (zoals medeplegen, uitlokken, doen plegen, poging en voorbereiding) en het verschil in strafwaardigheid tussen opzettelijk en niet opzettelijk handelen. Verder worden de sancties besproken die de rechter kan opleggen. In deze cursus wordt eveneens een begin gemaakt met het ontwikkelen van een voor juristen belangrijke vaardigheid: het kunnen analyseren van jurisprudentie.

Aanmelden

Aanmelden is mogelijk voor iedereen.

Toelichting aanmelden

Deze cursus is reeds gestart. Aanmelden is niet meer mogelijk.

De cursus wordt per academisch jaar eenmaal aangeboden.

Aanmeldingsdata

Deze cursus wordt per 31-08-2024 uit het aanbod genomen.
Aanmelden is vanaf deze datum niet meer mogelijk.

Voorkennis

Deze cursus veronderstelt voorkennis van de cursus Inleiding recht: kern van het recht.

Begeleidingsvorm

Deze cursus heeft een vast startmoment. Kijk in het Jaarrooster wanneer de cursus van start gaat en wanneer de begeleiding is ingeroosterd.

Online bijeenkomsten in het derde en vierde kwartiel.

Tentamenvorm

Digitaal individueel tentamen met meerkeuzevragen.

Tentamentoelichting

Het digitale individuele tentamen dient idealiter plaats te vinden in de tentamenperiode week 9 tot en met week 12 van het kwartiel waarin de begeleiding van de cursus eindigt. Herkansingen kunnen naar eigen keuze binnen de inschrijfduur ingepland worden.

Tentamendata

Volgens afspraak.

Tentamenhulpmiddelen

Een ‘schone’, niet-geannoteerde wettenbundel van Sdu of Wolters Kluwer
Het online woordenboek
Het online woordenboek t.b.v. ANS

Digitale leeromgeving

Als student (na inschrijving) heb je toegang tot de cursussite in de digitale leeromgeving. In deze omgeving vind je naast de lesstof, het rooster en de virtuele klassen ook de discussieruimte. Hier kun je met je docent(en) en medestudenten informatie uitwisselen en discussiëren over de leerstof.