Focusprogramma Digitale transformatie

BW_FOCUS_DIGITALE_TRANSFORMATIE_head_large.jpg

Focusprogramma Digitale transformatie

  • Informatiekunde
  • Voltijd/deeltijd
  • FOIKDT-2024-2025
  • 15 EC
  • Nederlands
  • Vanaf 1 september 2024
  • 28 uur per studiepunt
  • 28 uur per studiepunt
  • Academisch jaar 2024-2025
Wil je in korte tijd je kennis over een bepaald onderwerp op peil brengen of doorgroeien in je werk? Of wil je je specialiseren zonder een hele bachelor te volgen? Dat kan met een focusprogramma. Wij hebben drie cursussen uit de bachelor rondom een specifiek onderwerp voor je gebundeld. En mocht je later toch nog de bacheloropleiding willen gaan volgen, dan mag je de certificaten hier inbrengen. Precies zoals jij dit wilt. 

Het focusprogramma start op 1 september, vanaf 15 mei kun je je al aanmelden. Wil je niets missen, we houden je graag op de hoogte


Wat leer je in deze opleiding?

De maatschappij digitaliseert. Dat betekent dat bedrijven en organisaties veranderingen moeten doorvoeren in de manier waarop ze werken. Het focusprogramma Digitale transformatie richt zich op de transformatieprocessen in het bedrijfsleven door het gebruik van digitale technologie. De technologie zelf is daarbij slechts een deel van de complexe puzzel. Het gaat bijvoorbeeld ook om fundamentele veranderingen in strategie en de manier van werken. Dit programma geeft inzicht in drie belangrijke aspecten die aan de orde komen bij het initiëren en aansturen van digitale transformatieprojecten: strategisch informatiemanagement, business analytics, en ethiek in digitale innovatie. 

Voor wie is de opleiding bedoeld?

Dit focusprogramma is interessant voor iedereen die in zijn werk te maken krijgt met digitaliserings -of digitale transformatieprojecten. Als IT ’er leer je op strategisch niveau nadenken over de businesskant van digitalisering. Als bedrijfskundige leer je juist de technische kant van digitalisering beter begrijpen. Maar ook als je als data- en business-analist, projectmedewerker of junior adviseur wil doorgroeien richting een managementfunctie met IT-component is dit zeker iets voor jou. 

Waarom het focusprogramma  Digitale transformatie?

 
  • Actueel en relevant: 
    alles over de impact van digitale transformatie op organisaties en de vaardigheden die hiervoor nodig
  • Strategisch gericht: 
    inzicht in strategische aspecten van digitale transformatie en bedrijfsvoering
  • Data-gedreven: 
    hoe je data kunt gebruiken om betere beslissingen te nemen en effectiviteit te meten
  • Ethisch verantwoord:  
    de dilemma’s van digitale transformatie en hoe je hier verantwoord mee om kunt gaan
Dr. Tim Huygh

Universitair docent vakgroep Informatiekunde

’Ben je nu of in de nabije toekomst betrokken bij digitale transformatie? Dan is dit focusprogramma iets voor jou. Het behandelt de belangrijkste aandachtspunten van digitale transformatie en je krijgt breed antwoord op de vraag hoe bedrijven hier het beste mee om kunnen gaan’.

Dit programma bestaat uit de volgende cursussen uit onze bacheloropleiding Informatiekunde.
    
Strategisch informatiemanagement (IB3402)
In deze cursus leer je een strategie te formuleren voor digitale transformatie en de sprong te maken naar operaties en implementatie. Met aandacht voor de ontwikkeling van de informatiemanagement-functie binnen de organisatie, de verschillende strategische keuzes waar de informatiemanager voor staat en het vormgeven van de informatiestrategie.    
 
Hoe kunnen organisaties door slimme analyses op data concurrentievoordeel behalen? Aan de hand van de huidige wereldwijde ontwikkelingen wordt het belang van digitalisering, en in het bijzonder van data, voor de organisatie geschetst. Je bekijkt dit vanuit strategisch perspectief. Maar ook de meer tactische kant van business analytics komt aan bod met de vraag hoe de organisatie moet worden ingericht zodat data en data-analyse technieken structureel kunnen worden ingezet. 
 
Ethiek in digitale innovatie (IB3902)
In deze cursus ga je kijken naar de mogelijke maatschappelijke en ethische implicaties van bestaande en opkomende digitale technologieën. Je neemt een groot aantal digitale toepassingen kritisch onder de loep. Ook kijk je naar het gebruik van een specifieke technologie in een bepaalde context vanuit een ethisch perspectief. Daarbij houd je rekening met maatschappelijke en ethische waarden zoals privacy, autonomie, veiligheid, waardigheid, rechtvaardigheid, algemeen belang en machtsevenwicht. 

Opbouw

De cursussen worden binnen een vaste periode gegeven. 
 

Studieduur

Elke bachelorcursus heeft een omvang van 5 studiepunten. Dit betekent dat je voor elke cursus moet rekenen op 140 uur studie, dus in totaal 420 uur. Je kunt het hele focusprogramma binnen driekwart jaar tot een jaar afronden. Hierbij gaan we uit van 12 tot 14 uur studie per week. Voor elke cursus geldt een inschrijfduur van 12 maanden. 

Academisch studeren op jouw manier

Een focusprogramma kun je goed combineren met je baan en sociale activiteiten. Je studeert vooral thuis en gaat incidenteel naar colleges. Je maakt online opdrachten, volgt virtuele en soms fysieke bijeenkomsten. Via de online leeromgeving heb je contact met medestudenten en docentenFlexibel en op maat studeren dus!

Begeleiding

De cursussen hebben vaste startmomenten (zie Opbouw). In het jaarrooster staat wanneer de cursus start en wanneer de begeleiding is ingeroosterd. Bij elke cursus zijn er een aantal online begeleidingsbijeenkomsten. Tijdens de bijeenkomsten en in de online leeromgeving kun je inhoudelijke vragen stellen aan de docenten.  

Tentaminering

Je sluit iedere cursus  af met een tentamen in de vorm van een opdracht.  Hiervoor ontvang je een certificaat. Voor elke cursus heb je drie tentamenkansen binnen de inschrijvingstermijn van 12 maanden.  

Digitale omgeving

Als student heb je via mijnOU toegang tot een aantal online diensten. Zo kun je je aanmelden voor cursussen, tentamens en je studiepad bekijken. Via de online leeromgeving heb je toegang tot het studiemateriaal, contact met medestudenten en docenten en volg je groepsbijeenkomsten en colleges. Ook heb je toegang tot de uitgebreide digitale bibliotheek.

Studiecentra

De Open Universiteit heeft verschillende studiecentra in Nederland en Vlaanderen. Hier ontmoet je medestudenten en docenten en leg je de meeste tentamens af. Maar je kunt er ook het studiemateriaal inzien of lezingen bezoeken. 

Aanmelden

Vanaf 15 mei kun je je online aanmelden (knop Aanmelden). Nadat je een account hebt aangemaakt in MijnOU krijg je een studiepad. Hier meld je je vervolgens per cursus aan.  
Alle cursussen hebben een vast startmoment. We adviseren je aan om je aan te melden tot twee weken voor aanvang van de cursus, zodat je op tijd het studiemateriaal in huis hebt. Je kunt je tot uiterlijk één dag voor de start van de cursus aanmelden. Aanmelden na het startmoment is niet meer mogelijk.  

Starten

Je kunt op meerdere momenten in het jaar beginnen met het programma. Je start dan met de cursus die dan gepland is. Aanmelden kan vanaf 15 mei.
  • Kwartiel 1     (september 2024)     start met Strategisch informatiemanagement 
  • Kwartiel 2     (november 2024)      start met Business analytics 
  • Kwartiel 3     (februari 2025)          start met Ethiek in digitale innovatie 
  • Kwartiel 1     (september 2025)     start met Strategisch informatiemanagement 
  • Kwartiel 2     (november 2025)      start met Business analytics 

Voorkennis

Je hebt geen specifieke voorkennis nodig, maar wel algemene kennis op havo/wvo-niveau. Het is belangrijk dat je de Nederlandse maar ook de Engelse taal goed beheerst. 

Toelating

Er zijn geen toelatingseisen. Ben je 18 jaar of ouder, dan kun je gewoon starten.  

Vrijstelling

Een focusprogramma heeft een relatief kleine omvang. Daarom verlenen wij géén vrijstelling op grond van elders behaalde studieresultaten voor één of meer cursussen binnen het programma. 
Je kunt wel vrijstelling aanvragen als je een bachelor- of masteropleiding wilt volgen.  

Collegegeld

Bij de Open Universiteit betaal je collegegeld per studiepunt en niet per collegejaar. De hoogte van het bedrag is afhankelijk van je vooropleiding en nationaliteit. Bereken zelf je kosten. Het studiemateriaal, de begeleiding en tentamens zijn inbegrepen bij de prijs. 

Diploma

Als je alle certificaten hebt behaald van de cursussen van dit focusprogramma, kun je een Verklaring Focusprogramma aanvragen. Dit betekent dat je kennis op het desbetreffende terrein op academisch bachelorniveau ligt.  
 

Doorgaan met de bacheloropleiding

Heb je de smaak te pakken gekregen en heb je zin om meer te leren? Het focusprogramma geeft je ook een vliegende start voor de bachelor Informatiekunde. Je hebt namelijk al een kwart van de propedeuse afgerond, want je mag de behaalde certificaten inbrengen in het programma van de bachelor!

Waardering

Het focusprogramma Academisch Programmeren is onderdeel van onze bachelor Informatica. Deze bacheloropleiding kreeg van de Keuzegids Universiteiten 2024 het predicaat 'Topopleiding'. De opleiding behoort hiermee, volgens de definitie in de Keuzegids, tot de top van het Nederlandse wetenschappelijk onderwijs. De Open Universiteit is overall 2e van de veertien universiteiten in de lijst beste universiteiten van Nederland en staat hiermee voor de 19e keer op rij in de top drie van beste universiteiten. Alle opleidingen van de Open Universiteit krijgen een hoge waardering voor het niveau, de inhoudelijke kwaliteit van het studiemateriaal en de gebruikte werkvormen.  

Contact

Met vragen over de opleiding kun je terecht bij de studieadviseurs Janine Bulten-Voncken en Caroline Benjamins.