SG_22_23_C02_head_large.jpg

Betere IT-beslissingen door kennis van risicogedrag

Er is iets vreemds aan de hand met informatietechnologie: het doet soms precies het tegenovergestelde van wat je zou verwachten.

Zaterdag 1 oktober 2022 - SCHUNCK Heerlen
13.00 uur

Risicogedrag door informatietechnologie

Informatietechnologie is overal, voorziet ons razendsnel van informatie en verbindt met anderen. Je zou dus verwachten dat we met ons allen een hoop tijd overhouden, verstandige goedgeïnformeerde beslissingen nemen en elkaar beter weten te vinden. Maar rondkijkend in bedrijven zien we informatiesystemen vaak als hoofdpijn-dossiers. We zien dat mensen zich achter het stuur of op de fiets door informatietechnologie laten afleiden en verleiden tot roekeloos gedrag. En thuis blijkt tijdbesparende informatietechnologie juist onze tijd op te slokken en leidt het zelfs tot verslaving en infobesitas. In zijn lezing bespreekt prof. dr. Arno Nuijten hoe ons brein informatie verwerkt en hij belicht daarbij de paradoxale kant van informatie. Hij gaat graag het gesprek aan met zijn publiek; kunnen we verstandiger omgaan met IT?

Over prof. dr. Arno Nuijten

Prof. dr. Arno Nuijten is bijzonder hoogleraar Informatiekunde. Daarnaast is hij directeur van het expertisecentrum Behavioral Risk binnen Erasmus Universiteit. Hij houdt zich bezig met kennisontwikkeling en advisering op het snijvlak van IT en menselijk risicogedrag. Zo doet hij bij bedrijven onderzoek naar het gedrag en de omgang met informatietechnologie. En voor de overheid onderzoekt hij informatieveiligheid in de zorg en, beslissingen in grote IT-projecten. Nuijten heeft bovendien talloze nationale en internationale publicaties op zijn naam staan.