Wij zorgen er graag voor dat u een goede website ervaring bij ons heeft. Om dit te verbeteren maken wij gebruik van cookies.
Hierdoor kunnen wij advertenties aanpassen aan uw interesses en kunt u pagina’s delen via social media. Bekijk ons privacy beleid voor meer informatie.

Meer lezen
Mini-colleges

Dagelijks mini-college

De Universiteit van Nederland biedt universitair docenten en hoogleraren een platform om speciaal voor een groot publiek een mini-college te geven. Elke week wordt een nieuw thema behandeld. En elke werkdag komt om 20.30 uur een college van 15 minuten online, op de website van de UvNL en YouTube, maar ook via Ziggo, NU.nl en de KLM (flight entertainment).

Man/vrouw

Ben je een man of een vrouw? Geen gekke vraag toch? Het is de basis waarop mensen zijn ingedeeld in onze maatschappij. Maar wat als je je niet thuisvoelt in jouw hokje man/vrouw? Tegenwoordig zijn er mogelijkheden om van geslacht te veranderen, maar dat vergt veel moed. Psycholoog Mark Hommes (Open Universiteit) doet onderzoek naar waar transgenders tegenaan lopen en hoe de omgeving hier het beste mee om kan gaan.

Hoe is het om een vrouw te zijn, terwijl je je een man voelt?
Dr. Mark Hommes
17 mei 2017

Dieren

Een kat doet mee in de behandelkamer van de psycholoog, een bezoekhond komt langs in het verpleeghuis, een paard helpt je persoonlijke coach. Kunnen dieren daadwerkelijk een bijdrage leveren aan het welzijn van mensen, en moeten we dat eigenlijk wel willen? Dr. Theo Verheggen scheidt de zin van de onzin en vertelt ons hoe dieren echt een goede rol kunnen spelen in therapie.

Hoe kan een dier jouw dokter zijn?
Dr. Theo Verheggen
8 mei 2017

Rampen

Om een kerncentrale te beveiligen heb je méér nodig dan een stevig hek met veel prikkeldraad. Aan de hand van wiskundige formules loodst prof. dr. Marko van Eekelen je door de digitale wereld áchter het hekwerk.

Hoe voorkom je een ramp met een kerncentrale, raket of waterkering?
prof. dr. Marko van Eekelen
11 januari 2017

Leren leren

Waarom kun je beter je markeerstift weggooien als je écht iets wilt leren? Wat moet je de dag voor je tentamen doen behalve leren? Kun je nu beter wel of niet multitasken? Waarom is het zo moeilijk om beslissingen over je toekomst te nemen? Onderzoekers van het Welten-instituut geven antwoord op deze vragen. Bekijk de opnames.

Waarom is het zo moeilijk om beslissingen over je toekomst te maken?
prof. dr. Marinka Kuijpers
19 december 2016

Wat moet je de dag voor je tentamen doen behalve leren?
dr. Jérôme Gijselaers
20 december 2016

Waarom kun jij je gele markeerstift beter weggooien als je écht iets wil leren?
dr. Gino Camp
21 december 2016

Kun je nou beter wel of niet multitasken?
prof. dr. Paul Kirschner
22 december 2016