Wij zorgen er graag voor dat u een goede website ervaring bij ons heeft. Daarom maken wij gebruik van cookies.
Hiermee kunnen wij ook advertenties aanpassen aan uw interesses en kunt u pagina’s delen via social media.
Bekijk ons privacybeleid voor meer informatie.

Meer lezen
Oriëntatiecursus cultuurwetenschappen
Cultuurwetenschappen | 10 EC
Code CB0004
Prijsindicatie € 648
Deze cursus heeft een vast startmoment. Kijk in het Jaarrooster wanneer de cursus van start gaat en wanneer de begeleiding is ingeroosterd.

Rond 1900 veranderde de wereld ingrijpend. De luchtvaart werd geboren, de eerste auto's deden hun intrede, wolkenkrabbers werden gebouwd en voor het eerst kon men genieten van bewegend beeld. Tussen 1890 en 1915 werden voor een belangrijk deel de fundamenten van de moderne tijd gelegd.
In deze cursus gaan we, aan de hand van het boek van Philipp Blom en aanvullende literatuur en eigentijds bronmateriaal, nader in op deze boeiende periode in Europa in het algemeen en Nederland in het bijzonder.

Algemeen

Inhoud

Europeanen werden in deze periode beheerst door zowel angsten voor achteruitgang, degeneratie, als door een grenzeloos optimisme en vertrouwen in de toekomst. In Nederland is deze sfeer mooi geïllustreerd door dichter Albert Verwey: `De tijd van twijfelzucht en wankelmoedigheid is voorbij', schreef hij in 1907. Hij constateerde dat in de decennia daarvoor `Nederland hoe langer hoe krachtiger heeft deelgenomen aan het europeesche leven'.
Met hem waren veel zelfverzekerde Nederlanders rond 1900 van mening dat er nog veel goeds in het verschiet lag. Zij zouden een Gouden Eeuw van wetenschap, kunst, cultuur en handel beleven die niet onderdeed voor de zeventiende eeuw. Nederlanders wonnen Nobelprijzen, hadden een groot koloniaal rijk, waren toonaangevende kunstenaars en durfden zelfbewust de wereld tegemoet te treden. De toekomst zou niets dan duizelingwekkende mogelijkheden gaan bevatten.
In deze cursus gaan we, aan de hand van het boek van Philipp Blom en aanvullende literatuur en eigentijds bronmateriaal, nader in op deze boeiende periode in Europa in het algemeen en Nederland in het bijzonder. Tevens maakt u door bestudering van deze periode kennis met de vier disciplines (geschiedenis, letterkunde, kunstgeschiedenis en filosofie) en de interdisciplinaire aspecten van de opleiding Algemene Cultuurwetenschappen.

Leerdoelen
- Kennismaken met de disciplines cultuurgeschiedenis, kunstgeschiedenis, letterkunde en filosofie die aan de Open Universiteit samen de opleiding Algemene cultuurwetenschappen vormen.
- Kennis van en inzicht in de tijd van de jaren rond 1900.

Aanmelden

Aanmelden

Aanmelden is mogelijk voor iedereen.

Toelichting aanmelden

Deze cursus start 1 september 2018. We adviseren om uiterlijk woensdag 15 augustus 2018 hiervoor aan te melden zodat u tijdig het cursusmateriaal ontvangt, toegang heeft tot de leeromgeving en (indien van toepassing) ingedeeld kunt worden in een studiegroep. Bij aanmelding na 15 augustus 2018 kunnen we dit niet garanderen. Aanmelden is mogelijk tot en met 31 augustus 2018.

Begeleiding

Begeleidingsvorm

Deze cursus heeft een vast startmoment. Kijk in het Jaarrooster wanneer de cursus van start gaat en wanneer de begeleiding is ingeroosterd.

Begeleidingsbijeenkomsten in kwartielen 1-2 en kwartielen 3-4. In kwartiel 1-2 (vanaf 1 september 2018) worden in de studiecentra Zwolle, Utrecht, Amsterdam, Rotterdam, Nijmegen, Eindhoven, Heerlen, Antwerpen, Gent en Hasselt begeleidingsbijeenkomsten aangeboden. In kwartiel 3-4 (vanaf 11 februari 2019) alleen in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Eindhoven en Zwolle.
Afhankelijk van het aantal deelnemende studenten kunnen bijeenkomsten in andere studiecentra plaatsvinden. Raadpleeg tijdig de cursussite in de digitale leeromgeving.

Aanmelden begeleiding

Nadat u ingeschreven bent, kunt u zich aanmelden voor deelname aan de begeleidingsbijeenkomsten. Neemt u hiervoor contact op met het studiecentrum van uw keuze. Kijk voor de contactgegevens op www.ou.nl/studiecentra.

Docenten

Examinator: dr. Martijn van den Burg.
Begeleiders: dr. Janny Bloembergen-Lukkes (Utrecht), dr. Martijn van der Burg (Amsterdam), dr. Herman Simissen (Nijmegen), drs. Lieke van den Bulck-van der Linden MM (Eindhoven), dr. Marieke Borren (Rotterdam, dr. Frank Inklaar (Zwolle), dr. Ted Laros (Heerlen/Parkstad Limburg), prof. dr. Hubert Meeus (Antwerpen), drs. Jean-Pierre Demoustiez (Hasselt, Gent).

Bereikbaarheidsoverzicht

Bereikbaarheidsinformatie docenten/examinatoren

Tentamen

Tentamenvorm

Regulier schriftelijk tentamen bestaande uit open vragen (ov).

Tentamentoelichting

Twee regulier schriftelijke tentamens bestaande uit open vragen (ov)

Tentamenhulpmiddelen

Een 'schoon' verklarend Nederlands woordenboek (op eigen risico)
Een 'schoon' verklarend Nederlands woordenboek (op eigen risico)

Meer info

Digitale leeromgeving

Als student (na inschrijven) kunt u via de cursussite in de digitale leeromgeving naar de discussiegroepen. Hier kunt u met medestudenten en begeleider informatie uitwisselen en discussiëren over de leerstof.