null Alexander Henkel winnaar Wetenschapsprijs 2022

ALG_Dies_2022_head_large.jpg
Alexander Henkel winnaar Wetenschapsprijs 2022
Vrijdag 23 september 2022 is de Wetenschapsprijs van de Open Universiteit uitgereikt. De prijs wordt jaarlijks toegekend aan een talentvolle jonge onderzoeker die opvalt door origineel en goed onderzoek, en van wie in de toekomst nog veel wordt verwacht. Tijdens de viering van de dies natalis is de winnaar bekend gemaakt en heeft rector magnificus prof. dr. Theo J. Bastiaens de Wetenschapsprijs 2022 uitgereikt aan dr. Alexander Henkel. De prijs bestaat uit een oorkonde, een beeldje en een cheque van 3.000 euro, te besteden aan onderzoek.

Genomineerden 2022

Naast Alexander Henkel waren nog vijf wetenschappers genomineerd voor de Wetenschapsprijs 2022: dr. Kevin Ackermans (faculteit Onderwijswetenschappen), dr. Tim Huygh (faculteit Bètawetenschappen), mr. dr. Reijer Passchier (faculteit Rechtswetenschappen), dr. Marieke Winkler (faculteit Cultuurwetenschappen) en dr. Inge van der Wurff (faculteit Psychologie).

Juryoordeel

De jury, voorgezeten door rector magnificus Theo J. Bastiaens, heeft gelet op zes criteria, waaronder de omvang en kwaliteit van het onderzoek, maatschappelijke relevantie en de breedte van het onderzoeksveld. De jury was onder de indruk van de breedte van Alexander Henkels wetenschappelijke activiteiten: van het publiceren in belangrijke wetenschappelijke tijdschriften, tot het houden van workshops, webinars en presentaties voor een breed publiek (valorisatie) en het bijdragen aan de wetenschap als reviewer en editor van tijdschriften. Verder is hij actief binnen de Open Universiteit in diverse commissies en heeft hij verschillende internationale awards binnengehaald. Daarnaast roemt de jury zijn samenwerking met de praktijk: in zijn onderzoek werkt Alexander samen met allerlei bedrijven, zoals het Zuyderland ziekenhuis, APG, PGGM en Accenture. Hiermee versterkt hij de samenwerking van de Open Universiteit met de regio en draagt hij bij aan het ecosysteem van de Brightlands Smart Services Campus.


Rector magnificus prof. dr. Theo J. Bastiaens overhandigt de cheque ter waarde van 3.000 euro aan dr. Alexander Henkel.

Foto: Marcel van Hoorn