null Ben jij leraar en wil je je verder ontwikkelen via een promotietraject?

OW_13091_AutonomieStructuur_head_large.jpg
Ben jij leraar en wil je je verder ontwikkelen via een promotietraject?
Dan is een promotiebeurs misschien iets voor jou. Met deze beurs wil NWO, de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek, docenten ondersteunen bij het schrijven van een proefschrift.

Voor wie?

De beurs is bedoeld voor leraren uit het primair, voortgezet, middelbaar beroeps-, hoger beroeps- en speciaal onderwijs. Het afgelopen jaar hebben Fieke Ophuis, Anouk Wissink en Erik Roosken deze beurs binnengehaald en financieren daarmee een promotietraject bij de faculteit Onderwijswetenschappen van de Open Universiteit.

Onderwerp

Er zijn geen beperkingen aan het onderwerp van het promotieonderzoek. Dat blijkt ook als je de onderwerpen van de promotietrajecten van Anouk, Fieke en Erik ziet. Zij doen namelijk onderzoek naar: Het verband tussen ruimtelijke vaardigheid en wiskundige prestaties bij kinderen op de basisschool (Anouk), De implementatie van retrieval practice ter verbetering van de taal- en rekenvaardigheden in het primair onderwijs (Fieke) en De Utility-Value Interventie in Nederland implementeren: Het verhogen van instrumentele motivatie, interesse, aspiraties en schoolprestaties voor wetenschap en techniek in het Primair Onderwijs (Erik).

Onderzoeksvoorstel

Als je de aanvraag indient, moet je een kort onderzoeksvoorstel meesturen. Maar ook een verklaring van een beoogd promotor/begeleider over de kwaliteit van jou als kandidaat en je voorstel en een verklaring van de werkgever. Als je je onderzoek bij de Open Universiteit wilt doen en je hebt een onderwerp voor ogen, neem dan tijdig contact op met een van onze onderzoekers die al onderzoek doet rond dat thema.

Vrijgesteld van onderwijs

Ontvangers van de beurs worden gedurende maximaal 5 jaar voor maximaal 0,4 fte vrijgesteld van het geven van onderwijs. NWO wil met deze beurzen docenten onderzoekservaring op laten doen om de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren en de aansluiting tussen universiteiten en scholen te versterken.

Meer informatie en aanvragen

Meer informatie over de promotiebeurs vind je op de website van NWO. Het is nu mogelijk om voor 2023 een beurs aan te vragen. De sluitingsdatum is 24 januari 2023.

Bekijk de presentatie van NWO over deze beurs