null Congres Ezels in de zorg

PSY_EzelInZorg_14635_head_large.jpg
Geluk
Congres Ezels in de zorg
Op 24 en 25 mei 2018 vindt in Maastricht het eerste congres over ezels in de zorg plaats. Tijdens deze twee dagen worden volop voorbeelden gepresenteerd over de inzet van ezels bij het begeleiden van jongeren en volwassenen met een hulpvraag. Daarnaast zijn er workshops, mét de ezels, waardoor de deelnemers zelf kunnen ervaren welke invloed ezels kunnen hebben. Prof. dr. Marie-Jose Enders-Slegers van de Open Universiteit leidt het congres en is een van de sprekers.

Van rijtherapie tot grondwerk

Er zijn al vele congressen over dieren in de zorg, soms exclusief over honden en paarden, maar dit is het eerste congres dat exclusief gaat over de inzet van ezels in de zorg in Nederland. De sprekers gaan in op zaken als kwaliteitseisen voor door de ezel ondersteunde interventies, en presenteren voorbeelden van de inzet van ezels in de zorg. Zo vertelt Damiano Biscossi over het werk dat hij doet in Rome met ezels en kinderen met autisme. Naomi Kinsman presenteert de resultaten van kindprojecten in Roemenië en Italië waar ezels worden ingezet ter ondersteuning van begeleiding in therapie. Ellis Pryce van het Donkey Sanctuary Sidmouth is onlangs overgestapt van rijtherapie naar grondwerk met ezels. Waarom die overstap en wat zijn de verschillen?

Van mindfulness tot coaching met ezels

De tweede dag wordt een reeks workshops aangeboden. Doel ervan is de bezoekers van het congres zelf te laten ervaren wat de oefeningen met ezels voor jongeren en volwassenen met een hulpvraag kunnen betekenen. Als begeleider, verwijzer of behandelaar ben je daardoor beter in staat te beoordelen of je cliënt er baat bij heeft.

Het congres Ezels in de zorg vindt plaats op 24 en 25 mei 2018 in Klooster Opveld in Maastricht. Kijk voor meer informatie en aanmelden op de congressite.

Prof. dr. Marie-Jose Enders-Slegers