null De juiste snaar raken met muziektherapie

PSY_MuziekDementie_13721_head_large.jpg
Gezondheid
De juiste snaar raken met muziektherapie
Muziek is overal om ons heen, ook in wetenschappelijk onderzoek. 'Is muziek universeel? En is muziek uniek voor mensen? Wat doet muziek met je brein? Welke rol speelt muziek in de gezondheidszorg? Op deze en meer vragen gaven wetenschappers antwoord in de nacht van 6 op 7 oktober 2017 tijdens de Nacht van de Wetenschap. Wetenschappers namen de bezoekers mee op een muzikale reis door de wetenschap. Een van de wetenschappers was Susan van Hooren, sinds 1 oktober hoogleraar Vaktherapie bij de Open Universiteit.

De juiste snaar raken met muziektherapie

Muziek is in staat om onze emoties te beïnvloeden, om sociale relaties te versterken en om motivatie te verhogen. Het is dus niet vreemd dat muziektherapie al jaren wordt ingezet wanneer mensen te maken hebben met psychische klachten of gedragsproblemen. Muziektherapie is een relatief goedkope niet-farmacologisch behandelvorm, waarin op een methodische wijze muzikale elementen doelgericht worden ingezet. Muziektherapie is bijvoorbeeld erop gericht om iemand te leren zijn emoties beter te reguleren, positiever om te gaan met anderen of om andere specifieke vaardigheden aan te leren. Ook wordt het soms ingezet aan het begin van een behandeltraject om zo de motivatie te vergroten. De laatste jaren wordt er steeds meer wetenschappelijk onderzoek naar deze vorm van therapie verricht bij verschillende doelgroepen, zoals bij mensen met dementie, mensen met ernstige psychiatrische aandoeningen of bij mensen met kanker. Susan van Hooren ging in op het onderzoek naar de kenmerken en de effecten vaan muziektherapie.

Update: bekijk de opname.

Nacht van de Wetenschap

De Nacht van de Wetenschap vond tegelijkertijd plaats in de Centrale Bibliotheek van Utrecht en Den Haag en werd georganiseerd door NWO, ZonMw en de Nationale Wetenschapsagenda.

Susan van Hooren

Susan van Hooren