null EU-subsidie voor onderzoek naar waterbeheer van de toekomst

NW_Natura2000_15055_head_large.jpg
Duurzaamheid
EU-subsidie voor onderzoek naar waterbeheer van de toekomst
De Europese Unie heeft vier miljoen euro onderzoeksgeld toegekend voor het Marie Skłodowska-Curie Innovatieve Training Netwerk NEWAVE 'Next Water Governance', dat zal worden geleid door prof. dr. Dave Huitema (Open Universiteit en VU Amsterdam) en dr. Jampel Dell'Angelo (VU Amsterdam). Het project start in het najaar van 2019 en sluit af met een conferentie in Brussel in 2023.

Intensieve samenwerking

Huitema en Dell’Angelo brengen 29 partijen bij elkaar in een netwerk van universiteiten, onderzoekscentra, internationale organisaties, NGO’s en andere partijen uit publieke en private sectoren. De partijen zijn afkomstig uit 14 verschillende landen en spelen allen een prominente rol in het debat over het waterbeheer van de toekomst. Met NEWAVE wil men een intensieve samenwerking tot stand te brengen tussen bestuurders, NGOs, en marktpartijen die met deze problemen worstelen, en de academici die hierbij momenteel vaak nog van de zijlijn commentaar op leveren.

Doelen

Twee doelen staan centraal in dit nieuwe netwerk. Het eerste het ontwikkelen en uitvoeren van een zeer vooruitstrevende onderzoeksagenda die gericht is het ontwikkelen van een nieuwe op evaluatie gebaseerde (evidence-based) visie op waterbeheer van de toekomst, en het aanreiken van handelingsperspectieven om deze visie te realiseren. Het tweede doel is het trainen van 15 jonge wetenschappers zodat ze in de toekomst richtinggevende bijdragen kunnen leveren aan de academische discussie over en de praktijk van het waterbeheer. Naast de Vrije Universiteit en de Open Universiteit heeft het consortium nog 9 kernleden: University of Oxford, Politecnico di Milano, University of Nairobi, School of Oriental and African Studies van de University of London, de Universiteit van Amsterdam, Leuphana Universität Luneburg, het Institut de Recherche pour le Developpement, Fundación, de Nueva Cultura del Agua, en het adviesbureau ARCADIS.

Concrete vragen

In het kader van NEWAVE gaan 15 startende onderzoekers onderzoek doen naar een veelheid van waterkwesties, op een veelheid van niveaus. Een mondiale vergelijkende analyse zal zich richten op de duurzaamheid van waterbeheersstrategieën in 25 landen, en op Europees niveau zullen onder andere modelstudies worden gemaakt van de stedelijke vraag naar water. Weer andere studies zullen zich richten op het beleid ten aanzien van watertekorten in Sub Sahara Afrika, aandacht besteden aan irrigatie voor de landbouw in Zuidoost Azië, en aan water waterconflicten met een grensoverschrijdend karakter, zoals in Myanmar bijvoorbeeld. NEWAVE bestrijkt daarmee zowel mondiale discussies waaraan politieke en kenniselites aan deelnemen, als de zeer concrete problemen waar lokale boeren tegenaan lopen.

Resultaten

De verwachten uitkomsten van het project behelzen niet alleen wetenschappelijke publicaties, maar ook (onder meer) beleidsaanbevelingen, een MOOC over het bestuur van water ontwikkeld door de Open Universiteit, videoblogs en een documentaire over de mogelijke benaderingen van het waterbeheer.

NEWAVE is te volgen op Twitter via: @NEWAVE_NETWORK