Op 17 april 2018 gaat dr. Frank de Langen tijdens de zesde VPRO Tegenlicht Meet-up in Heerlen in gesprek met belangstellenden over de donut economie.
In de Meet-up kijken de aanwezigen gezamenlijk naar de VPRO-Tegenlicht aflevering ‘De donut economie’. Frank de Langen, associate professor Internationale strategie bij de faculteit Management, Science & Technology van de Open Universiteit, geeft na afloop zijn mening over de uitzending en zal aangeven hoe de geschetste uitgangspunten naar de regio Zuid Limburg vertaald kunnen worden. Daarna is er gelegenheid tot gesprek.
Tijd voor een nieuw economisch model
In de tachtiger jaren van de vorige eeuw was er een kleine stroming die de ‘Economie van het genoeg’ propageerden. Ze waren onder andere geïnspireerd door het rapport ‘Grenzen aan de groei’ van de Club van Rome. De ongebreidelde consumptie moest worden omgebogen.
Er is sindsdien veel gebeurd, een aantal ontwikkelingen ten goede maar over het algemeen zijn de problemen er niet minder geworden.
VPRO Tegenlicht aflevering ‘De donut economie’
Staat ons economische gedrag in dienst van groei en winst of dient het de mens en planeet? Met die vraag ging econoom Kate Raworth, onderzoeker aan het ‘Environmental Change Institute’ in Oxford, aan de slag. In plaats van opgaande lijnen en stijgende grafieken ontstond een andersoortig ideaalbeeld: onze economie zou moeten functioneren volgens het model van de donut.
Met behulp van videofragmenten, diverse ronde attributen en een bijzondere tafel toont Kate Raworth aan hoe onze economie fundamenteel anders kan worden gestructureerd.
Het boek ‘Doughnut Economics’
De Britse econoom Kate Raworth gebruikt een krachtig beeld voor een nieuwe circulaire economie: de donut. Onze economische activiteiten zouden niet uit de bocht moeten vliegen, maar groeien binnen grenzen, in een ideale cirkel.
Raworths’ boek Donut economie trekt het credo dat economische groei voor duurzaamheid komt in twijfel: er zijn harde grenzen aan wat je de planeet nog kunt aandoen.