null Internationaal onderzoeksproject TESTOMAT succesvol afgerond

INF_Symposium_25-11-2017_head_large.jpg
Digital Learning
Internationaal onderzoeksproject TESTOMAT succesvol afgerond
Het internationaal onderzoeksproject TESTOMAT is na drie jaar succesvol afgerond. De Open Universiteit nam samen met 33 partners uit 6 landen deel. Doel van het project was testautomatisering naar een hoger niveau tillen. Aan TESTOMAT werd gewerkt door de vakgroep informatica, binnen de onderzoekslijn software kwaliteit. TESTOMAT maakt in november 2020 nog kans op een Computable Award.

Scriptloze testautomatisering

Het TESTOMAT-onderzoek van onderzoekers van de Open Universiteit, richtte zich op scriptloze testautomatisering via de grafische gebruikersinterface van de software. Zo droegen ze bij aan de implementatie van een open source TESTAR-tool. De resultaten worden gebruikt voor andere projecten en geïntegreerd in de master software engineering.

TESTAR-tool in ontwikkelomgeving

De TESTAR-tool en de nieuwe functionaliteiten werden geëvalueerd in de ontwikkelomgeving van industriële partners in Nederland, Finland, Turkije en Spanje. Het project stelde de Open Universiteit in staat om de resultaten en tutorials over de open source TESTAR-tool te presenteren in vele conferenties en testevenementen, waarbij interesse van buiten het project werd gewekt. De resultaten worden nu geëvalueerd en verder verbeterd, bijvoorbeeld in het IVVES-project dat momenteel loopt.

Computable Award

De functionaliteit voor het afleiden en leren van toestandsmodellen die aan TESTAR is toegevoegd, maakt veel toekomstig onderzoek mogelijk, vooral naar het gebruik van AI en machine learning om de efficiëntie van testautomatisering te verbeteren. Het TESTOMAT-project werd op een agile manier georganiseerd en de samenwerking kwam tot stand op basis van gezamenlijke belangen van de projectpartners. Het project werd dit jaar genomineerd  voor een Computable Award in de categorie partnerproject. De uitreiking vindt plaats op 24 november 2020.