null Kunstraadsels: Is dit de familie van der Dussen?

CW_Kunstraadsels_FraukeLaarmann_head_large.jpg
Samenleving
Kunstraadsels: Is dit de familie van der Dussen?
Op donderdag 22 juni 2017 wordt in de vierde aflevering van de tv-serie ‘Kunstraadsels’ van Omroep MAX de visie gevraagd van Frauke Laarmann, kunsthistorica en docent van de Open Universiteit, op een onderzoeksvraag over het familieportret van de familie Van der Dussen. Het portret is gemaakt door een onbekende schilder en in het bezit van de Koninklijke Musea in Antwerpen.

Kunstraadsels

In ‘Kunstraadsels’ ontrafelt professor Frans Grijzenhout, hoogleraar Kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam, geheimen achter beroemde Hollandse meesterwerken uit de Gouden Eeuw. Samen met een team van kunsthistorici, raadpleegt hij archieven, deskundigen en gebruikt hij technische middelen om uit te vinden wie de afgebeelde personen op de beroemde portretten zijn of waar de geschilderde locaties zich bevinden.

Het gezin van Michiel van der Dussen en Wilhelmina van Setten, Prinsenhof Delft

Familie Van der Dussen?

Frauke Laarmann: ‘Het schilderij is bijzonder omdat er twee tweelingen op zijn afgebeeld. Vroeger werden de voorgestelden ook weleens geïdentificeerd met Michiel van der Dussen en Wilhelmina van Setten uit Delft. De vraag die aan mij gesteld werd was: waarom kan dit niet deze familie Van der Dussen zijn? - Omdat ik een aantal jaren geleden een ander portret heb kunnen identificeren als zijnde dit gezin’.

Onbekende familie, KMSK Antwerpen

De gegevens die Frauke Laarmann over de Van der Dussen in de archieven heeft kunnen vinden, passen niet bij het voorgestelde gezin op het schilderij in Antwerpen. Frans Grijzenhout en zijn team moeten dus op zoek naar andere kandidaten.

Uitzendingen

Kunstraadsels wordt wekelijks op donderdag uitgezonden door Omroep Max op NPO 2 om 20.25u.